VISSZA

Intracranialis aneurysmák preventív kezelése


<b>Intracranialis aneurysmák preventív kezelése</b>

| |
 

Az intracranialis aneurysmák preventív kezelésével kapcsolatban bőséges adatokat szolgáltatott az International Study of Unruptured Intracranial Aneurysms (ISUIA; Lancet 2003; 362:103-110.), azonban így is vitatottak a nem rupturált aneurysmák kezelésének a feltételei műtéti kapocsbehelyezéssel, illetve endovascularis spirál behelyezésével.

Egy új vizsgálat szerzői az ISUIA és más, újabb vizsgálatok adatai alapján modellezték e két kezelésmód költséghatékonyságát összehasonlítva a kezelés mellőzésével. Kiszámították mindkét megoldás árát minőség szerint korrigált életévenként (quality-adjusted life-years; QALY) 50, illetve 70 éves férfiak és nők esetében, a ruptura várható kockázata (évente 0,3% és 3,5% között) függvényében.

A beavatkozások költséghatékonysága nagy mértékben függött az életkortól és az aneurysma rupturájának a kockázatától. Az 50 éves betegek csoportjában mindkét módszert költséghatékonynak találták bármely vizsgált rupturakockázat esetében, azonban 70 éves korban csak akkor minősültek költséghatékonynak a bevatkozások, ha a ruptura kockázata meghaladta az 1%-ot a férfiak esetében, illetve a 0,5%-ot a nők esetében.

A vizsgálat eredményei azért fontosak, mert a számításokban figyelembe vettek több olyan tényezőt, amelyek a korábbi, az aneurysmák kezelésének költséghatékonyságával foglalkozó elemzésekben nem szerepeltek. Ilyen tényező például a beteg tudomása a nem kezelt aneurysmájáról, az endovascularis beavatkozás ismétlésének költségei, valamint az aneurysmák kiújulásának vagy újonnan képződésének, illetve ezek rupturájának a kockázata.

Az eredmények szenzitivitási elemzéséből kiderült, hogy lényeges tényező mind a beteg tudomása a nem kezelt aneurysmájáról, mind a kezelés által esetlegesen okozott rokkantság – ami felhívja a figyelmet a beteg bevonására a kezelési döntés meghozatalába.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy metaanalízisről van szó, és nem prospektív, véletlen besorolásos vizsgálatról. Nem állítható biztonsággal, hogy ténylegesen mekkora jelentőséggel bírnak a különböző figyelembe vett tényezők (például a beteg véleménye a kezelésről, az aneurysma méretének és elhelyezkedésének a hatása a ruptura kockázatára és a kezelés kimenetelére, vagy a nem teljesen sikeres endovascularis beavatkozás utáni ismételt vérzés kockázata). Mindezeket a kéréseket további vizsgálatokban kell tisztázni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Neurology 2009 Jul 28; 73:258.

Neurology 2009 Jul 28; 73:254.


Kulcsszavak

intracranialis aneurysma, preventív műtét, kapcsozás, endovascularis spirál, költséghatékonyság

Kapcsolódó anyagok

Aspirációs citológia a daganatok diagnosztikájában

A vákuumterápia, mint innovatív eljárás és a hagyományos sebkezelés költséghatékonyságának összehasonlítása a minőség dimenziói mentén

A csontritkulás kezelésének hatékonysága Magyarországon - Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatainak elemzése

Stroke-prevenció - Lakossági szűrőnap Budapest XII. kerületében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az éltető víz

Az éltető víz címmel kiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

Tovább


Nusser Zoltán agykutató a 2013-as évi Bolyai-díjas

Nusser Zoltán agykutatónak ítélték oda a 2013. évi Bolyai-díjat. A magyar tudományos Oscar-díjnak is nevezett elismerést Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett vasárnap esti ünnepélyes gálán

Tovább


Nyirkos lakás és a kisgyermekek légúti tünetei

A nedves lakásokban megtelepedő penészgombák spóráit is okolják a csecsemő-és kisgyermekkori asthma jellegű tünetekért. Finn kutatók annak jártak utána, mennyi ebből az igazság…

Tovább


Uralom a lélek felett

A szocializmus háromnegyed évszázados történetében a pszichoterápia minden fajtája tiltott volt, vagy erősen háttérbe szorítottan működött. A pszichoterápia művelői ezért hajlamosak arra a gondolkodásra, hogy a pszichoterápia valamilyen kitüntetett, veszélyes ellenfél volt a diktatórikus rendszerben, amelyet speciálisan szabályozni kellett.

Tovább


<b>Intracranialis aneurysmák preventív kezelése</b>