hirdetés

 VISSZA

Hypertonia és nephrologia - 2016;20(1)


Hypertoniás sürgősségi állapotok és a hypertoniás krízis


Farsang Csaba
| |
 
A hipertenzív sürgősségi állapotok gyors felismerésével és körültekintő kezelésével jelentősen csökkenthető a definitív szervi szövődmények kialakulása és a mortalitás. A betegek hirtelen vérnyomás-emelkedésének leggyakoribb oka az előzőleg szedett rövid hatású antihipertenzív szerek kihagyása. Az életveszéllyel járó hypertoniás krízisben általában a gyors hatású parenteralis szerek választandók elsőként, míg a közvetlen életveszéllyel nem járó esetekben a per os terápia is hatásos és elégséges lehet. A kezelés során a cerebralis és coronariahipoperfúzió elkerülendő, ezért a vérnyomást csak fokozatosan és lassan szabad csökkenteni.

Kulcsszavak

hypertonia, sürgôsség, vérnyomáscsökkentô szerek

Kapcsolódó anyagok

Az MHT küldöttsége is részt vett a Szlovák Hypertonia Társaság 2019. évi kongresszusán

Hyperurikaemia hypertoniában. Hazai tapasztalatok a Magyar Hypertonia Regiszter 2011., 2013. és 2015. évi adatai alapján - II. rész

Gondolatok a krónikus vesebetegek hypertoniájának kezeléséről

Fizikai inaktivitás és aktivitás. Cardiovascularis kár és haszon

Szérumhúgysavszint hypertoniában. Hazai tapasztalatok a Magyar Hypertonia Regiszter 2011., 2013., 2015. évi adatai alapján - I. rész Bevezető gondolatok. Betegek és módszer. Alapadatok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az elhízás fennállásának időtartama és a hypertonia incidenciája közötti összefüggés felnőtteknél a Framingham Heart Study alapján

A túlsúlyhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatok már jól ismertek, jellemezhetők. A számos antropometriai vizsgálattal, köztük a BMI-vel (body mass index/testtömegindex) mérhető elhízás az egészségkockázatot növeli: mutatja a hypertonia és diabetes kockázatát, illetve az életminőség romlását.

Tovább


Sófogyasztás a világban, Európában és hazánkban

A túlzott sóbevitel a vérnyomás megemelésén túl a legnagyobb rizikófaktor a cardiovascularis betegségek szempontjából, továbbá növeli a gyomorrák megjelenésének kockázatát, sőt kihatással van a globális carcinomahalálozásra is.

Tovább


A „diétás” üdítőitalok jobban növelik a vérnyomást, mint a cukor hozzáadásával készültek

Egy brazíliai országos lakossági felmérés adatai szerint 1974-1975 és 2002-2003 között az üdítőitalok fogyasztása 400%-kal emelkedett, a legnagyobb mértékű növekedés a serdülők körében volt. A napi átlagos üdítőital-fogyasztás ebben a korcsoportban 125 ml, ami magasabb a felnőttek (100 ml/nap) és az idős személyek (40 ml/nap) fogyasztásánál.

Tovább


A hipertonológia nagyjai 5. - Neil Poulter professzor

Neil Poulter 1974-ben diplomázott Londonban. Ezt követően belgyógyászati munkatevékenységet végzett a St. Mary Kórházban. 1980-ban Kenyába ment a magasvérnyomás-betegséggel foglalkozó kutatási program koordinátoraként, melyet közösen végzett a kenyai Medical Research Institute és a londoni St. Mary Kórház. Hazatérve a London School of Hygiene & Tropical Medicine-ben epidemiológiai szakképzettséget szerzett kitüntetéssel 1986-ban.

Tovább