TARTALOM

 VISSZA

 


A COVID-19 válság hatása a privát egészségügyre


A COVID-19 válság hatása a privát egészségügyre

| |
 

A világjárvány minden gazdasági szereplőt súlyosan érint, a magánegészségügyi vállalkozások is egyre nehezebb helyzetben vannak. Az országban kihirdetett veszélyhelyzet tapasztalható visszaesést okozott a privát ellátásban. A napokban közel 100 intézmény vezetőjét kérdezték meg tapasztalataikról, a válság gyors hatásáról, egy online kutatásban.


Bár Európa déli és nyugati feléről már rendkívül riasztó hírek éreznek, a hazai privát egészségügyi vállalkozások 18%-a még nem érzékelte a koronavírus aggasztó gazdasági hatását, ugyanakkor a többség (63%) működőképes maradt, de egyértelműen érzi a világjárványt praxisa forgalmán.Ha a járványhelyzet betegforgalomra gyakorolt hatását vizsgáljuk, a vállalkozások közel fele nagy mértékű visszaesést tapasztalt, 38%-uk azonban 25%-nál kisebb csökkenésről számolt be. A kérdések összeállításakor a leginkább arra voltunk kíváncsiak, hány rendelő tart zárva a kutatás kezdetén, március 16-tól. Bár idővel ez minden bizonnyal változik, ezen a héten a válaszadó praxisok közel harmada már zárva tart, míg 52%-a próbál talpon maradni, biztonsági és ésszerűsítési intézkedésekkel – számolt be a kutatás egyik legfontosabb megállapításáról, Straub Fanni, a kutatást indító FoglaljOrvost.hu és Praxisakadémia alapítója.

Ha azonban a praxisok jövőben terveit nézzük, kiderül, 66%-uk egyértelműen az időleges bezárásról döntött, vagy tervez dönteni. A vezető elképzelések között szerepel az online konzultáció bevezetése (41%), valamint a home office munkavégzés ott, ahol lehetséges. Kis mértékben bár, de felmerül a szakorvosok, szakdolgozók elbocsátása (11%), illetve a marketinges kiadások csökkentése (20%).A még nyitva tartó rendelőknél a 3 leggyakoribb biztonsági intézkedés a sűrűbb fertőtlenítés, a váróban kihelyezett kézfertőtlenítő, valamint az ott maximalizált létszám. De ugyanígy jellemzőnek tekinthetjük a bejelentkező páciensek előszűrését, egyrészről a koronavírus-fertőzést kizárandó, másrészt arra törekedve, hogy csak valóban indokolt esetben menjen a rendelésre a páciens.

Bár környezetünk napról napra, óráról órára változik, a válságtervezést és hangulatot nagyban befolyásolja, milyen hosszú válságra számítanak a szereplők. A privát egészségügyben a kutatás során megkérdezett vállalkozások vezetőinek döntő többsége 3 hónapnál rövidebb krízissel számol, a válaszadók mindössze 24%-a gondolja úgy, hogy akár 6 hónapig is eltart, mire a járványhelyzeten és a vele együtt járó mélyebb válságon túllesz az iparág.Forrás: Praxisakadémia
2020.március 21.


Kapcsolódó anyagok

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A COVID-19 kezelésére vonatkozó pulmonológiai konszenzus dokumentum

Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

NEJM: COVID-19 – ismeretlen vizeken hajózva

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

A koronavírus miatti krízishelyzetre tekintettel speciális telefonos információs szolgálat indult: neurológus szakorvosok, pszichológusok, rehabilitációs szakemberek segítik a sclerosis multiplex betegeket.

Tovább


A légszennyezés csökkentése segítené a koronavírus elleni küzdelmet, írja a TÖOSZ

Az önkormányzatok haladéktalanul hozzanak hatásos intézkedéseket a légszennyezés csökkentésére – ezt kéri a több mint 1600 TÖOSZ-tag település vezetőinek megküldött levelében a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára. Dr. Gyergyák Ferenc a levelet a Betegszervezetek Országos Szövetségének (BEMOSZ), az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére írta meg.

Tovább


Koronavírus étkezési kisokos – infografikán a legfontosabb táplálkozási kérdések

A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült egy tájékoztató infografika, amely segít a lakosság számára a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.

Tovább


Ingyenessé teszi webes ügyfélszolgálati szoftverét a segítő szervezetek számára a Comnica

A koronavírus járványhelyzetre reagálva a Comnica ingyenessé teszi otthonról használható ügyfélszolgálati szoftverét a segítő szervezeteknek, hogy azok továbbra is zavartalanul fogadhassák a lakossági hívásokat.

Tovább