TARTALOM

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(08)


 


Spóroljunk?


Spóroljunk?
Kis János Tibor
| |
 
Sajnos már unalomig ismételgetett tény, hogy az egészségügyi kiadások óriási terhet rónak a nemzetgazdaságra. A kellő anyagi fedezet hiánya számos problémát vet fel, és Magyarországon a helyzet, véleményem szerint, tarthatatlan.

Kapcsolódó anyagok

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

Hogyan csökkenthetők a karantén lélektani hatásai

A SARS-CoV2-fertőzés vesére kifejtett hatásai

Légzési elégtelenséggel járó CANOMAD szindróma

A HaNDL szindróma - fejfájás neurológiai hiánytünetekkel és a cerebrospinalis folyadék lymphocytosisával - kezelése

Hozzászólások:

3.,   Csóka Judit mondta   2010. November 08., Hétfő 08:59:06
Nagyon igazságtalannak érzem, hogy pont azok az ágazatok nem jutnak pénzhez, ahol az egészségünkről, és/vagy a jövőnkről van szó. (egészségügy, oktatás) Az állam vezetői homokba dugják a fejüket, és nem hajlandók foglalkozni, az egyre hatalmasodó problémákkal. Valóban szükség volna egy egy ébredésre, hogy ne a pénz legyen az úr, és a pénzszerzés célja mindenek fölött. Mikor hagyjuk abba táncunkat az aranyborjú körül?
Csóka Judit klinikai pszichológus
2.,   Torgyik Pál mondta   2010. Szeptember 26., Vasárnap 20:57:03
Mind igaz, csak hát töprenghetünk, és érvelhetünk amellett hogy ez nem helyes, de ami itt történik az nem véletlen, és csak következmény. Az internacionalista pénzoligarchák játszadoznak velünk, kényük kedvük szerint. Olyan kormányokat ültetnek a nyakunkba, akik meg 3x-ozzák az államadósságot, és ha kell, irdatlanül felértékelik a swF-ot, ezzel leértékelik a Ft-ot, pénzügyi válságot idéznek elő, szociálisan leszorítják a tömegeket (=egyre kevesebb pénz legyen az egészségügyre, stb.) stb. A világnak egy nagy ébredésre van szüksége, mely paradigmaváltáshoz vezet, amely elsöpri a pénztöke mindenek feletti uralmát, gátlástalan haszonszerzését, parazitaságát a termelő/értékteremtő folyamatok felett. Valami elkezdődött...
1.,   Nemesánszky Elemér mondta   2010. Szeptember 21., Kedd 23:20:04
Valójában nem tudható, hogy ki töprengett értünk:-
Dr Kis János vagy Dr Kis János Tibor???

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

The patient centered paradigm

The patient centered paradigm. A betegközpontú paradigma. Vagyis a betegközpontú egészségügy. Lehet-e, és ha igen, hogyan? Az 1990-es évek közepén a néhai Pogány Ta­más által alapított, az akkori HIETE és a montreali McGill University közös projektjeként futó Kanadai-Magyar Egészségügyi Menedzser Képző Intézet (KEMI) hallgatójaként hallottam először erről a fogalomról, jónéhányad magammal, köztük jelenleg is aktív vezetőkkel.

Tovább


Sine morbo

Szophoklész, a nagy görög drámaíró az élet bánat - és kimondatlanul - testi-lelki fájdalom, betegség nélküli, „sine morbo” befejezését tartja a „boldogságnak”. Plinius írja Asclepiadesről a Természetrajzban: „A Fortunával kötött fogadása tette híressé, hogy ne tekintsék többé orvosnak, ha ő maga valaha is bármilyen módon megbetegszik.

Tovább


Étrend vagy élettrend? Egy primáta elmélkedései

A jelen töprengésünk hosszú időre nyúlik vissza, a várható karácsonyi bőséges lakomák övezte ünnep csak a végső ösztönzést adta az elszánáshoz: ne halogassunk tovább - hiába várjuk jó ideje -, hogy más szakemberek mondják ki a lényeget; olyanok, akik nálunk még közelebb állnak a témához.

Tovább


Megváltásra várva - Karácsonyi gondolatok a szabadságról

A LAM eddigi 24 évében mindig volt valaki, egy nálam idősebb, tapasztaltabb, bölcsebb szerkesztőtársam, aki néha nem titkolt örömmel, néha egy nagy sóhaj utáni jóleső büszkeséggel elvállalta a mindenkori ünnepi, karácsonyi számunkba a Töprengő megírását.

Tovább


Spóroljunk?