TARTALOM

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2009;19(03)


 


Éhezés és elhízás a XXI. század küszöbén


Éhezés és elhízás a XXI. század küszöbén
Figler Mária
| |
 
A Földön naponta 40 ezer ember hal meg az alultápláltság és az ezzel összefüggő betegségek miatt. A világon ma minden negyedik gyermek alultáplált és évente 11 millió egy év alatti csecsemő hal meg, kétmilliárdan szenvednek a krónikus alultápláltságtól, pedig a világon annyi élelmiszert termelnek, amely bőségesen elegendő lehetne mindenki számára.

Kapcsolódó anyagok

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

Hogyan csökkenthetők a karantén lélektani hatásai

A SARS-CoV2-fertőzés vesére kifejtett hatásai

Légzési elégtelenséggel járó CANOMAD szindróma

A HaNDL szindróma - fejfájás neurológiai hiánytünetekkel és a cerebrospinalis folyadék lymphocytosisával - kezelése

Hozzászólások:

3.,   Tirner Gabriella mondta   2009. Május 05., Kedd 09:00:01
Valóban bizarr. De sajnos, szomorú tény.
2.,   Balkay Andrea mondta   2009. Április 30., Csütörtök 14:37:42
Ezt a számpárosítást azért kissé bizarrnak érzem.
De ha már, akkor talán még bizarrabb volna, ha az USA elhízásból fakadó egészségügyi kiadásai túlhíznák a hadi költségvetést.
(Na nem gondolom, hogy erre azért kerülhetne sor, mert a múzsák csörgésétől a fegyverek elhallgatnának, de megjelent előttem a 300 millió hájas amerikai borzalmas víziója.)
1.,   Tirner Gabriella mondta   2009. Április 23., Csütörtök 20:19:50
Idézet a szerzőtől: "Csupán az
Egyesült Államokban évente hozzávetôleg 300 ezren
halnak meg elhízás miatt, a betegség és a vele járó következmények
kezelésére fordított kiadások pedig évi
százmilliárd dollárra (63,9 milliárd euró) rúgnak".
Szintén az Egyesült Államokban naponta 1 milliárd dollárt költenek fegyverkezésre, az évi 365 milliárd dollár, tehát az évi százmilliárd, amit gyógyításra fordítanak, még mindig kevesebb, mint az egyharmada a fegyverkezésre költött összegnek. Ennyit a prioritásokról.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

The patient centered paradigm

The patient centered paradigm. A betegközpontú paradigma. Vagyis a betegközpontú egészségügy. Lehet-e, és ha igen, hogyan? Az 1990-es évek közepén a néhai Pogány Ta­más által alapított, az akkori HIETE és a montreali McGill University közös projektjeként futó Kanadai-Magyar Egészségügyi Menedzser Képző Intézet (KEMI) hallgatójaként hallottam először erről a fogalomról, jónéhányad magammal, köztük jelenleg is aktív vezetőkkel.

Tovább


Sine morbo

Szophoklész, a nagy görög drámaíró az élet bánat - és kimondatlanul - testi-lelki fájdalom, betegség nélküli, „sine morbo” befejezését tartja a „boldogságnak”. Plinius írja Asclepiadesről a Természetrajzban: „A Fortunával kötött fogadása tette híressé, hogy ne tekintsék többé orvosnak, ha ő maga valaha is bármilyen módon megbetegszik.

Tovább


Étrend vagy élettrend? Egy primáta elmélkedései

A jelen töprengésünk hosszú időre nyúlik vissza, a várható karácsonyi bőséges lakomák övezte ünnep csak a végső ösztönzést adta az elszánáshoz: ne halogassunk tovább - hiába várjuk jó ideje -, hogy más szakemberek mondják ki a lényeget; olyanok, akik nálunk még közelebb állnak a témához.

Tovább


Megváltásra várva - Karácsonyi gondolatok a szabadságról

A LAM eddigi 24 évében mindig volt valaki, egy nálam idősebb, tapasztaltabb, bölcsebb szerkesztőtársam, aki néha nem titkolt örömmel, néha egy nagy sóhaj utáni jóleső büszkeséggel elvállalta a mindenkori ünnepi, karácsonyi számunkba a Töprengő megírását.

Tovább