TARTALOM

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(10)


 


A kétségbeesés betegségei


A kétségbeesés betegségei
Bánfalvi Attila
| |
 
Korábban rendes, tisztességes betegségeink voltak: torokgyulladás, tüdőgyulladás vagy a klasszikus fertőző betegségek. Ezeknél látszólag egyszerű volt a helyzet. Meg kellett találni a betegség okát, amely egyedinek és jól körülhatárolhatónak tetszett, majd ezt „kilőve” fel lehetett számolni a betegséget.

Kapcsolódó anyagok

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

Hogyan csökkenthetők a karantén lélektani hatásai

A SARS-CoV2-fertőzés vesére kifejtett hatásai

Légzési elégtelenséggel járó CANOMAD szindróma

A HaNDL szindróma - fejfájás neurológiai hiánytünetekkel és a cerebrospinalis folyadék lymphocytosisával - kezelése

Hozzászólások:

2.,   Dobó Katalin mondta   2010. November 07., Vasárnap 23:37:47
Kedves Attila! Mindig inspirál, ha olvashatom gondolataidat. Hát igen, a betegséget úgy is tekinthetjük, hogy az egy megoldási kísérlet a felborult egyensúly helyreállítására. Rendszerben gondolkodva "érthetővé válnak" ezek az önpusztító folyamatok. Az emberek, betegek élménye manapság tényleg sokszor az, hogy nem ők írják saját történetüket. Bekerülve az egészségügybe, úgy tapasztalom, ez a kontrollvesztés élménye sokszor tovább fokozódik. Hogy mit tehet az orvos? A világot nem tudja megváltoztatni. Azonban, ha meghallgatja, megérti betegét, segíthet a széttöredezett, rossz történetből egy integráltabb, jobb történetet írni. A részekre bontás helyett az egységet tükrözheti. Elfogadó hozzáállásával segíthet a betegnek is, hogy elfogja saját magát. Ez pedig a változás-változtatás első lépése lehet. Barátsággal: Dr. Dobó Katalin, családorvos
1.,   Csóka Judit mondta   2010. November 05., Péntek 12:55:49
Nagyon tetszik a cikk. Köszönöm!
Csóka Judit
klinikai szakpszichológzs

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Világháború, forradalom és hidegháború a föld alatt: a budapesti Sziklakórház

A történelem fordulatait, amelyekben az emberi élet sokszor nem számít, végigkíséri a háborús orvoslás története, amely mérsékelni próbálja a károkat. Legtöbbször nem ideális körülmények között, orvosok, ápolók és önkéntesek heroikus munkájával, folyamatosan alkalmazkodva a pillanatnyi lehetőségekhez és szükségletekhez.

Tovább


Az azonos nemű párok gyermekvállalásának egészségügyi vonatkozásai

Az elmúlt évtizedek társadalmi változásai és tudományos eredményei hatására egyre több országban legalizálják az azonos nemű párok házasságát, biztosítják számukra a közös örökbefogadást és a támogatott reprodukcióhoz való hozzáférés jogát.

Tovább


Platina reneszánsz gyógyszakácskönyve

Az első ismert európai szakácskönyvet egy bizonyos Marcus Gavius Apicius írta latin nyelven, De re coquinaria (A konyhaművészet- ről) címmel, valószínűleg az 1. században. Fenn - maradt - immár magyarul is olvasható - változata azonban sokkal későbbi, a 4-5. századból származhat.

Tovább


„… legyőztem a betegséget, és legyőztem a halált…”

A fenti büszke kijelentést Paul Gascoigne egykori futballista tette, miután súlyos alkoholproblémái miatti terápiában vett részt. A betegségekkel, kezelésükkel és a gyógyulással kapcsolatos szokásos, már-már közhelyes kifejezések jelennek meg itt: a győzelem, a háttérben az esetleges vereséggel (X. Y. celebritást legyőzte a rák, vagy elvesztette a küzdelmet a rákkal stb.), azaz a harc, sőt háború kifejezéseivel írjuk le, ragadjuk meg az orvoslás folyamatát.

Tovább


A kétségbeesés betegségei