hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Egy eleven elme: puskaportól az arzénmérgezésig| |
 

1800-ban született Felvidéken, a Zólyom megyei Breznóbányán. A pesti Tudományegyetemen 1821-ben szerzett gyógyszerészi diplomát, majd tanulmányait a bécsi egyetemen folytatta. 1825-ben letette a "chemiai doktorátus"-t, amivel a magyarok közül elsőnek nyerte el a vegyészdoktori címet. Disszertációja témájául az akkor nemrég felfedezett elemi káliumra vonatkozó adatok összegyűjtését választotta. Ezt tovább is fejlesztette, s az erről közölt monográfiája sok önálló kísérletét is tartalmazza.
Hazajőve Pozsonyban bérbe vette a Vörös Rákhoz címzett gyógyszertárat, s ott működött 1826-tól 1831-ig. Növénytannal is foglalkozott, 1828-1829-ben adta ki a gyógynövényekről szóló kétkötetes művét.

Pestre költözve 1833-ban "gyógyszerészeti és chemiai laboratórium", valamint gyógyszertár megnyitására kért engedélyt. A Magyarország Nádorához címzett patikát 1834-ben nyitotta meg, ám laboratóriumának preparátumait csak szakmabelieknek és gyógyszerészeknek adhatta ki.

1847-ben egy gyógyszer-vegyészeti laboratóriumot állított fel, ezt 1852-ben részvénytársasággá alakította, amely 1867-től 1912-ig Magyar Gyógyszer- és Művegyészeti Gyár néven működött. Kénsavat, borkősavat, szalmiáksót, kálium-cianidot, kálium-klorátot, foszfort és szódát gyártott, s a vegyi anyagok előállításához szükséges kőedények égetését is végezte. Wagner az üzem vezetését később a fiaira bízta, ő maga a gyógyszerészet és az egészségügy terén folytatott közéleti tevékenységet.

1848-ban a Kereskedelmi és Ipari Minisztériumban egészségügyi tanácsos és a gyógyszerészi ügyek titkára volt, a szabadságharc idején puskaport is készített. Az 1848-as kormány legfőbb gyógyszerészeként megkísérelte a gyógyszerészképzést az orvosok képzési színvonalára emelni.

Tudományos munkássága során tökéletesítette az arzénmérgezések kimutatására szolgáló egyik eljárást, és mesterséges ásványvizek összeállításával is kísérletezett. Magyarországnak közgazdaságilag nevezetes termékeiről című pályamunkájával 1844-ben elnyerte az Akadémia első díját.

Az 1885-ös országos kiállításon gyógyszerészi készítményeivel aranyérmet nyert. Magyarországon ő honosította meg a törvényszéki kémiai elemzéseket. Alapító tagja volt a Királyi Magyar Természettudományi Társulatnak.

NZS

Forrás: mti

2014. 12. 30.

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Halhatatlan lipcsei tudós

August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász 225 éve, 1790. november 17-én született.

Tovább


A túlélő árnyéka

El Kazovszkij (1948-2008) a késő 20. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt.

Tovább


Híresek és hírhedtek fotósa

Helmut Newton német-ausztrál fotóművész, a divat- és reklámfotózás forradalmasítója 95 éve, 1920. október 31-én született.

Tovább


Sebészinas a Parnasszuson

John Keats az angol romantikus költészet kiemelkedő alakja 220 éve, 1795. október 31-én született.

Tovább


Egy eleven elme: puskaportól az arzénmérgezésig