hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Cranach és Luther barátsága


Cranach és Luther barátsága

| |
 

Az észak-európai reneszánsz legnagyobbjai között számon tartott idősebb Lucas Cranach Gyermekeket áldó Krisztus című, kevéssé ismert festménye keddtől a krakkói királyi várban tekinthető meg.

A múzeum honlapján olvasható információk szerint a XVI. századi, vékony hársfadeszkákra festett kép egy korábbi, az 1970-es években végrehajtott konzerválás után komolyan megsérült: a deszka alap majdnem hordóvá görbült.

A közel nyolc évig tartó, rendkívül komplikált és munkaigényes renoválás megkezdése előtt a festmény állapotát egyebek között ultrahanggal, röntgensugarakkal és háromdimenziós lézerrel vizsgálták. A restaurációs munkálatokban több lengyel és külföldi tudományos intézmény szakértői működtek együtt a krakkói restaurátorokkal. Munkájukat egy 2013 februárjáig megtekinthető kiállítás dokumentálja, de a részletek a www.wawel.krakow.pl honlapon is elérhetők. Ezen kívül a művészettörténészek által eddig alig tanulmányozott festmény angol és lengyel nyelvű monográfiája is megjelent.

A Krisztust gyermekek, édesanyák és apostolok körében bemutató alkotást a Luther Márton reformátorral barátkozó idősebb Lucas Cranach (1472--1553) német festő 1537 körül festette. Szakértők szerint a kép témája éppen erre a barátságra utal, hiszen a gyermekeket áldó Krisztus témája nagyon népszerű volt a reformáció ikonográfiájában.

A festmény 1928-ban került a krakkói királyi vár gyűjteményébe, de a második világháború idején a náci megszállók Németországba hurcolták. Lengyelországba 1947-ben került vissza, és csak 21 évvel később jutott vissza a krakkói múzeumba.

MTI 2012. november 7., szerda

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Halhatatlan lipcsei tudós

August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász 225 éve, 1790. november 17-én született.

Tovább


A túlélő árnyéka

El Kazovszkij (1948-2008) a késő 20. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt.

Tovább


Híresek és hírhedtek fotósa

Helmut Newton német-ausztrál fotóművész, a divat- és reklámfotózás forradalmasítója 95 éve, 1920. október 31-én született.

Tovább


Sebészinas a Parnasszuson

John Keats az angol romantikus költészet kiemelkedő alakja 220 éve, 1795. október 31-én született.

Tovább


Cranach és Luther barátsága