hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A polihisztor öröksége| |
 

Vajon tudja-e a Tisztelt Olvasó, hogy hol állították ki a következő, meglehetősen híres tárgyakat? Jézus első, hiteles képmása, az egyik legjelentősebb keresztény relikvia, az edesszai Mandylion, amely a legenda szerint Krisztus arcának nyomatát tartalmazza.
Elefántcsontból faragott alkotások, melyeket az ókori asszír birodalom fővárosában talált Agatha Christie férje, Max Mallowan expedíciójuk során. A világ legrégibb üvege Egyiptomból, Quetzalcoatl azték isten türkiz maszkja, mumifikálódott macska, a hegyikristály koponyák egyike, a Codex Alexandrinus (Alexandriai Kódex), a Húsvét-szigeteki moai szobrok...Talán nem kézenfekvő a találat. De ha azt mondom, a Rosette-i kő, mely alapján megfejtették az óegyiptomi hieroglifákat, vagy a Parthenon szobordíszei, már biztosan beugrik a megfejtés: a British Múzeum.

Sir Hans Sloane (1660–1753) a polihisztor brit orvos és természettudós nevéhez köthető a e neves intézmény kezdetének története, mindössze húszezer fontot kért örökösei számára azért a gyűjteményért, mely növénytárból és könyvtárból, továbbá mintegy 80 ezer tárgyból állt. Ez lett ilyenformán Európa legrégebbi nemzeti közgyűjteménye, mely a továbbiakban szépen gyarapodott, a 18-19 század megannyi utazója hagyományozta, bízta kalandozásainak leszüretelt gyümölcsét a British Múzeum gondjaira.

A pénzügyi alapot mindehhez a nemzeti lottó szolgáltatta, s a gyűjteményt a Montague-házban, ebben az 1850 körül épült klasszicista épületben helyezték el, mely addig főúri palotaként szolgált.

Első ízben 1759. január 16-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, s azóta is ingyenesen fogadja látogatóit.


2013. január 16.

NZS

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Halhatatlan lipcsei tudós

August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász 225 éve, 1790. november 17-én született.

Tovább


A túlélő árnyéka

El Kazovszkij (1948-2008) a késő 20. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt.

Tovább


Híresek és hírhedtek fotósa

Helmut Newton német-ausztrál fotóművész, a divat- és reklámfotózás forradalmasítója 95 éve, 1920. október 31-én született.

Tovább


Sebészinas a Parnasszuson

John Keats az angol romantikus költészet kiemelkedő alakja 220 éve, 1795. október 31-én született.

Tovább


A polihisztor öröksége