hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Hip-hop, funky, Figaro| |
 Nagy sikert aratott Rijekában (Fiume) Beaumarchais híres vígjátéka, a Figaro házassága Alföldi Róbert rendezésében.

A darab premierjét a hétvégén láthatta az Adria-parti kikötőváros közönsége az Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színházban.
"Alföldi Róbert nem a kemény társadalmi szatíra irányába indult értelmezésében, amelyben esetleg felismerhetők lennének időszerű helyzetek is, inkább a szereplők közti viszonyok érdekelték, illetve a Beaumarchais-darab kínálta vígjátéki lehetőség" – olvasható a Novi List című, Rijekában megjelenő megyei napilapban.

A mű egyetemességét jelzi, hogy a díszlet sem a 18. századot idézi, hanem időtlen keretet állít fel egy ajtó, néhány paraván és egyéb kellék segítségével. A kosztümöknél a jelmeztervező, például Figaro esetében, barokk részleteket farmernadrággal és edzőcipővel kombinál. A zenei háttérben a rendező hip-hop- és funky-elemekkel, egyéb népszerű dalokkal játszadozik, ami időnként szórakoztató hatású ugyanúgy, mint a közönséggel való kapcsolatteremtés – írta Kim Cuculic horvát kritikus.

Alföldi Róbert, valamint Magdalena Lupi Alvir és Kenesei Edina dramaturgok Beaumarchais szövegét különböző műfajok között mozogva használják, így a vígjáték burleszk- és operettelemeket tartalmaz. Ez a koncepció igazi kihívás a színészeknek, akik játékukban a realista stílustól a karikaturisztikus megfogalmazás felé mozdulnak el, felnagyított gesztusokat, geget, komikus testbeszédet használva. Ezekre a premier közönsége jól reagált.

A horvát kritikus szerint a rijekai bemutató közönsége hosszan tartó tapssal jutalmazta a Figarót, az előadás közben pedig gyakran lehetett kacagást hallani. A közönség reakciói alapján ítélve, Alföldi Róbert és a színház társulata elérte célját.

A kigo.hr hírportál szerint "az előadás annyira jó, hogy a színház reklámja lehet". "Pillanatokra fogalmunk sem volt arról, hogy színházban vagyunk-e vagy rajzfilmet nézünk. A fantasztikus szöveg összeolvadt az események légiességével. A kiváló mimika, a színészek nonverbális kommunikációja egyszerűen kitűnő volt. Alföldi Róbert, a produkció magyar rendezője kifejezetten a nehezebb oldaláról fogta meg a darabot és ily módon idézte meg Pierre-Augistin Caron de Beaumarchais művének (…) egész nagyságát" - dicséri az előadást a portál, amely úgy értesült, hogy a produkciót meghívták a szlovén fővárosba, Ljubljanába, és remélhető, hogy a zágrábi, eszéki, spliti és dubrovniki közönséghez is eljut.
http://www.novilist.hr/Kultura/Kazaliste/Figarov-pir-glumacka-su-igra-u-prvom-planu
http://www.kigo.hr/tekst/13221.html2012. november 22., csütörtök 1

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Halhatatlan lipcsei tudós

August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász 225 éve, 1790. november 17-én született.

Tovább


A túlélő árnyéka

El Kazovszkij (1948-2008) a késő 20. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt.

Tovább


Híresek és hírhedtek fotósa

Helmut Newton német-ausztrál fotóművész, a divat- és reklámfotózás forradalmasítója 95 éve, 1920. október 31-én született.

Tovább


Sebészinas a Parnasszuson

John Keats az angol romantikus költészet kiemelkedő alakja 220 éve, 1795. október 31-én született.

Tovább


Hip-hop, funky, Figaro