TARTALOM

 VISSZA

 


Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is


Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

| |
 

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.


Az urtikária az egyik leggyakoribb bőrbetegség, akut formája különösen gyakori. A felnőttek közel egynegyedének életében fordul elő urtikáriás epizód. Gyermekkorban lényegesen ritkább. Különböző országokban végzett epidemiológiai vizsgálatok szerint a gyermeklakosság 3,4-5,4%-át érinti, a krónikus forma pedig ennek is csak mintegy 10%-a (1).


Az urtikária kezelésében elsőrendű a kiváltó okok megszüntetése. Amennyiben gyógyszeres kezelésre van szükség, a nemzetközi ajánlások új, második generációs, nem nyugtató hatású antihisztamint javasolnak, mint első választandó szert. Ha a szokványos dózisra megfelelő terápiás válasz nem jelentkezik, az antihisztamin adagjának négyszeresre emelését javasolják (2).


Ugyanezek az ajánlások gyermekek számára hasonló javaslatot tesznek azzal a megszorítással, hogy a dózist gyermekek részére adaptálni kell. Az első generációs antihisztaminok, amelyek korábban igen elterjedtek voltak, mellékhatásaik miatt egyáltalán nem javasoltak egyetlen allergiás kórkép kezelésére sem.


A bilasztin második generációs antihisztamin, az allergiás nátha és urtikária kezelésére. Inverz antagonista, igen szelektíven gátolja a H1, és alig vagy nem blokkolja az egyéb hisztamin, muszkarin vagy szerotonin receptorokat. Szájon át adva gyorsan felszívódik, közel 1,5 óra után eléri az ideális plazmakoncentrációt és a hatás kiváltása után gyorsan eliminálódik. Bizonyítottan nem metabolizálódik, szinte a teljes bevitt mennyiség (kb. 95%) változatlan formában kiürül.


1. ábra. A TEAEs (treatment-emergent adverse events) százalékos gyakorisága a bilasztinnal kezelt és a placebokontrollos csoportban. Egyik különbség sem szignifikáns. Egyetlen egyéb vizsgált paraméterben sem találtak különbséget. Így igazolódott, hogy a bilasztin már 2 éves kortól biztonságosan alkalmazható szénanátha és urtikária kezelésére.


Az elvégzett vizsgálatok, nemzetközi ajánlások egyértelmű megállapításokat tesznek. Szakítanunk kell tehát azokkal a helytelen szokásokkal, melyekból kiindulva allergiás betegségeknél valamilyen vélt előnyös tulajdonság alapján első generációs, szedáló antihisztamint alkalmazunk.


Gyermekgyógyászként olyan gyógyszert javasoljunk, amelynek biztonságos adásáról jól megtervezett, nemzetközi vizsgálatok alapján meggyőződtünk. A rendkívül jó hatékonysági és biztonságossági mutatókkal, megfelelő gyermekvizsgálatokkal rendelkező bilasztin 6 éves kortól elérhető allergiás betegeink részére.


Források
(1) Church MK, Weller K, Stock P, Maurer M. Chronic spontaneous urticaria in children: Itching for insight. Pediatr Allergy Immunol 2011: 22: 1–8.
(2) Church MK, Maurer M, Simons EF, et al. Should first-generation H1-antihistamines still be available as over-thecounter medications? A GA2LEN task force report. Allergy 2010: 65: 459–66.Berlin-Chemie/A. Menarini Kft.
2040 Budaörs, Neumann János utca 1.
Tel.: 23/501-301
LEN2018#14676#
A dokumentum lezárásának időpontja: 2018.07.11. | Érvényesség dátuma: 2019.07.11.

Kulcsszavak

bilasztin, antihisztamin, urtica

Kapcsolódó anyagok

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

A kalcium hatástalan allergiában

Az autoimmun urticaria cyclosporin A-kezelése

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

A Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria pályázatot ír ki az egészségügyi és szociális területen dolgozó amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatására.

Tovább


700 000 Ft összdíjazású médiapályázat limfómákkal kapcsolatosan

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya 700 000 Ft összdíjazású médiapályázatot hirdet a rosszindulatú nyirokrendszeri megbetegedésekkel, a limfómákkal kapcsolatosan.

Tovább