TARTALOM

 VISSZA

 


Vírusvadászok


Vírusvadászok

| |
 

Paul de Kruif 1926-ban megjelent "Bacillivadászok" című könyve nagy siker volt a háború előtt és még egy ideig utána is, mert regényes módon, sztoriként megfogalmazva mutatta be a baktériumok kutatásának történetét, és az eredményeket, amelyeket az új ismeretek alapján el lehetett érni (akkor még főleg a járványtan adott eszközöket a megelőzéshez, a gyógyítás még kezdetleges volt). A szerző, ismert virológus, a régi könyv nyomán írta le a víruskutatás és a közegészségügyi vírusmegelőzés ugyancsak érdekes históriáját.

A fordító bravúrja, hogy az eredeti angol címet (Viruses, Plagues, and History) a régi címre utalva adta vissza. A víruskorszak nagyjából akkor kezdődött, amikor a baktériumok megismerése már befejeződött, és már megjelentek az első gyógyszerek. Tulajdonképpen csak a himlő kötette össze a két korszakot, hiszen Jenner úttörő munkássága teremtette meg a vakcinációt, amely az aktív orvosi beavatkozás révén történő megelőzés prototípusa. A szerző még ismerte a víruskutatás nagy egyéniségeit, tehát a leírt korszakról közvetlen benyomásokat is szerzett, de "víruskönyvéhez" jelentős történeti forráskutatásokat is végzett.

Mint a könyvből kitűnik, nemcsak a baktériumok okoztak óriási, gyakran világméretű járványokat vagy elterjedt krónikus népbetegségeket is, hanem a vírusok is. A vírusbetegségek hozzájárultak az amerikai hódítások sikeréhez, hiszen a behurcolt kórokozók hatalmas pusztításokat végeztek az amerikai őslakosságban. Másutt egyes szigetek l(pl. Grönland, Fidzsi-szigetek) lakossága szinte kipusztult járványok következtében. De még az újkori történelmet is befolyásolták vírusjárványok, különösen a sárgaláz pusztításai, emiatt vesztette el Napoleón Dominikát és volt kénytelen eladni Luisianát és a déli francia területeket, de az amerikai föderáció is járvány miatt volt képtelen megszerezni az angoloktól Kanada délkeleti részét. Az első világháborút esetleg a németek nyerhették volna meg, ha a keleti frontról a francia hadszíntérre vezényelt seregeiket a spanyolnátha nem tizedeli meg és gyengíti le.

A szerző bevezeti az olvasót a virológia és az immunológia alapismereteibe, majd bemutatja azt a négy vírust, amelyet sikerült megfékezni, közülük a himlőt, amelyet teljesen ki is irtottak, a sárgalázat, amelyet a hordozó szúnyogfajta kipusztításával elimináltak, a kanyarót, amelynek védőoltása lett, vagy a gyermekbénulást, amelyet ugyancsak a vakcináció győzött le. Több más vírus még félelmetes ellenfél (pl. Lassa-láz, Ebola, vérzéses lázak stb.). A HIV nagy küzdelem árán lett visszaszorítható és valamennyire gyógyítható, az influenza még nagyon virulens ellenfele a medicinának, hiába vannak már védőoltások, de a vírus szerkezete nagy mutációkra képes. A kergemarha-kór és más ritkább betegségek talán még a vírusnál is kisebb kórokozók, prionok hatására keletkeznek.

A szerző az érdekesen de szakszerűen megírt probléma bemutatáshoz a megfelelő irodalomjegyzéket is kapcsolt, megadja a főbb honlapok elérhetőségét, és a könyv fordítója, Dömök István ismert magyar virológus ( a szellemes cím kitalálója) a szövegbe még a megjelenés (1998) és a magyar kiadás (2002) megjelent újdonságokat is beledolgozta. A könyv most változatlan utánnyomásként jelent meg másodszor is magyarul. Valószínűleg a témakör tudományos kutatása nem haladt számottevő mértékben az elmúlt évtized során.A kötet végén fekete-fehér fényképek többsége elektronmikoszkópikus vírusfelvételeket és a járványokat illusztráló képeket ábrázol.

Michael B.A.Oldstone: Vírusvadászok. 2002. Typotex, Budapest, 302 old. + fényképek, ára: 3200 forint)

Buda Béla
eLitMed.hu
2013.05.07


Kulcsszavak

recenzió, infektológia

Kapcsolódó anyagok

Evolúciós folyamatok a mindennapokban

A kifutó veszélyei

What the Future?

Az élő város

Holnaplányok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

A Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria pályázatot ír ki az egészségügyi és szociális területen dolgozó amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatására.

Tovább


Vírusvadászok