TARTALOM

 VISSZA

 


Kórházak a neten


Kórházak a neten
Cserháti Zoltán
| |
 

A jövőben a beteg fog állni az egészségügyet jelképező háromszög középpontjában. Erre fel kell készíteni az egészségügy összes szereplőjét: pácienst, orvost, gyógyszercéget, döntéshozót egyaránt.

A jövőben, az egészségügyi ellátás része lesz az is, hogy a kórházak milyen módon és milyen minőségben tájékoztatják honlapjukon vagy éppen a közösségi médiában a pácienseket.

A Kórházak a neten honlapján összegyűjtöttem a magyar egészségügyi intézmények online felületeinek és közösségi média hálózatának listáját, hogy jobb képet kaphassunk a hazai egészségügyi intézmények online világáról. Ezen intézmények online elérhetőségeit (honlap, akadálymentesített honlap, e-mail) és közösségi média felületeiket (Facebook, Youtube, Google+, Twitter, LinkedIn, Foursquare, Pinterest) a honlapon lévő térkép segítségével bárki ingyenesen elérheti. 350 intézmény online elérhetősége szerepel a http://korhazakaneten.hu/:

- Állami fenntartású és országos intézmények, központok (17)
- Magyar Kórházszövetség tagkórházai és a GYEMSZI által fenntartott1 szolgáltatók (125)
- Egyetemi klinikák (119)
- Ambuláns, egynapos és fekvőbeteg ellátást végző intézmények, magánkórházak, magánklinikák (66)
- Budapest Főváros Kerületi Egészségügyi Szolgálatok (23)

Tanulmány

A hazai egészségügyi intézmények online felületeit és közösségi média hálózatát megvizsgálva elmondható, hogy az állami és országos intézetek weboldalai közül mindössze 8 (47%) akadálymentesített. A Facebook – és egyéb ingyenes közösségi csatornák – használata, nem olyan magas (17,6%), mint a Kórházszövetség és a GYEMSZI által fenntartott intézmények esetében. Ezen intézmények közül mindössze 18 (14,4%) esetben akadálymentesített a weboldal, és 22 (17,6%) intézmény van jelen aktívan a legnagyobb közösségi csatornán.

Néhány kórház elkezdte használni a többi közösségi felületet is, amelyek kiválóan kiegészít(het)ik a gyógyító-oktató-kutató munkát is. A 4 orvosi egyetemi klinika közül egyértelműen a Semmelweis Egyetem emelkedik ki 19 (57,6%) akadálymentesített weboldalával, valamint 3 (9%) Facebook profillal is rendelkeznek. A többi egyetem is rendelkezik „központi” közösségi média felületekkel, azonban a klinikai központoknak nincs külön adatlapjuk és nem aktívak a közösségi felületeken. A hazai magánkórházak és magánklinikák esetében azon intézményeket (66) vettem a listába, melyek ambuláns, egynapos és/vagy fekvőbeteg ellátást is végeznek.

Kiugróan sok intézmény – 57 (86,3%) – rendelkezik Facebook profillal, azonban nagyon sok esetben nem aktív profilról van szó, valamint számos esetben nem tüntették fel honlapjukon a közösségi csatornák elérhetőségeit. Elmondható, hogy nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a honlapok akadálymentesítésére (6%). Mindamellett 15,1%-os volt a Youtube és 13,6%-os a Google+ profilok aránya. A magánkórházak felismerték, hogy a megfelelő stratégiával felépített és kezelt weboldalak valamint közösségi média felületek használata mind a pácienseknek, mind az intézménynek időt, energiát és pénzt takaríthatnak meg. Mindössze 4 (17,4%) fővárosi kerületi egészségügyi szolgálat rendelkezik akadálymentesített weboldallal.


Cserháti Zoltán, alapító
Elérhetőség: info@korhazakaneten.hu
Weboldal: http://korhazakaneten.hu/

(x)


Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

A Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria pályázatot ír ki az egészségügyi és szociális területen dolgozó amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatására.

Tovább


Kórházak a neten