TARTALOM

 VISSZA

 


IxCardiorisk – Egy új segítő modul a családorvos megelőző munkájában


IxCardiorisk – Egy új segítő modul a családorvos megelőző munkájában

| |
 

Családorvosi munkánk nagy része a panaszos, tünetes betegek meghallgatásával, ellátásával, kivizsgálásuk tervezésével és szervezésével, a gyógykezelés elrendelésével, ellenőrzésével telik. A másik része a napi munkának – sok esetben talán a nagyobb hányada is – mindezek adminisztrálása, azaz kartonokba írni, számítógépre vinni az eredményeket, majd különböző jelentéseket szerkeszteni az adatokból. A családorvosi főszerep eddig elsődlegesen a kialakult betegségek gyógyításában, folyamatos ellátásában volt. De lehetne, sőt kellene, hogy egy másik főszerepet is találjunk! Próbáljuk meg időben megkeresni a bajt, vagy észrevenni a rizikót még mielőtt súlyos, visszafordíthatatlan károsodások, megbetegedések alakulnak ki. Jellemzően ezek a tünetek, kockázatok a népbetegség-gyakoriságú betegségekre hívják fel a figyelmet (szív- és érrendszeri, légzőszervi stb.). A családorvos lehet klasszikusan kezdeményezője és tudatos gazdája ennek a folyamatnak, bár a páciensek megfelelő hozzáállása, együttműködése elengedhetetlen. A betegek együttműködésének javításában azonban nagy jelentősége van a motiváló információátadásnak az első találkozáskor és a gondozáskor egyaránt.

A legtöbb krónikus betegségnek vannak figyelmeztető tünetei, vagy a beteg észleli a jellemző panaszokat. Találhatunk kóros státusparamétereket (pl. emelkedett testsúly, magas vérnyomásérték) vagy laboratóriumi értékeket (magas vérzsírszint, vércukorszint). A páciensek életvitelében szintén találhatunk cardiovascularis (CV) rizikót továbbfokozó káros hatásokat (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, rossz étkezési szokások). Ezeken túl a családorvos ismeri az egyéni előzményeket, sok esetben a család többi tagjának is tudja a kórtörténetét. Ez a sok apró momentum, mint egy kirakójáték apró darabjai, összeadódva megrajzolják páciensünk rizikótérképét. A cardiovascularis rizikók tekintetében egyre több lehetőség nyílik standard kérdőívek, skálák, táblázatok használatára, amelyek segítségével a kóros tünetek összegezhetők, egyénre vonatkozóan objektivizálhatók. A klasszikus Framingham-kérdőívek után az európai standardoknak jobban megfelelő score-táblázatot, majd azok különböző fokú kombinációit használhattuk. Nemrégiben a még több és több paramétert felhasználó, a rizikófokokat még inkább megkülönböztető Reynold-score is napvilágot látott. Ehhez kapcsolódóan a szív- és keringési betegségek megelőzésében érintett hazai CV tudományos társaságok visszatérő konszenzuskonferenciáján időről időre újabb javaslatok, útmutatások jelennek meg, melyek alapján a CV rizikókategóriák megbecsülhetők. Bármelyiket is használjuk, következetesen használjuk és a pozitív változások felismeréséhez használjuk a kiinduláshoz viszonyított összehasonlítást, amit a beteggel is közöljünk. A pozitív változás bemutatása fogja meggyőzni a betegünket a kezelés szükségszerűségéről.

A szerteágazó napi rutin családorvosi munkában sok esetben lehetetlen az adatok körültekintő, időigényes értékelése, pedig a fenti igények már sok kollégánál fennállnak. Most az adatok értékelését, összegzését, valamint az egyértelmű rizikó stratifikáció megadását rábízhatjuk egy jó számítógépes programra és ez segítséget jelent. Ideális esetben ezt a páciensellátási „részfeladatot” a családorvosi dokumentációs programba illesztett, az alapprogrammal kommunikáló modul segítségével oldhatjuk meg a legegyszerűbben. Örömünkre szolgál, hogy egy ilyen modul az INFOMIX Kft. Visual Ixdoki programjába beépítésre került, IxCardiorisk néven elérhető és már használható, mely a Pfizer cég kezdeményezése révén jutott el a programot használni kívánó családorvosokhoz.

Mit kap a gyakorló családorvos az IxCardiorisk programtól?
Legfontosabb, hogy a cardiovascularis rizikó mérésének lehetőségére, sőt kötelezettségére hívja fel az orvos figyelmét, elsősorban a még tünetmentes, vagy kevés tünettel rendelkező betegeknél, hiszen a már nyilvántartott betegeket jobban ismerjük. A figyelemfelhívás mellett a modul másik előnye az értékek közötti kapcsolatteremtés és azok összegzése a kockázatfelmérés becslőmódszerei mentén.

Az elkészült laboratóriumi vizsgálatok eredményei, az aktuális vérnyomás-értékek, regisztrált súly, magasság, derékkörfogat-értékek automatikusan bemásolódnak a modulba, és az alapbetegségek, szövődmények figyelembevételével a modul százalékértékben megjeleníti az adott személy rizikóállapotát. Lehetőség nyílhat a korábbi mérési és rizikóbecslési eredményekkel történő összehasonlításra, sőt egy kalkulátor segítségével bizonyos kóros értékek javulásával a várható rizikócsökkenést is prognosztizálhatjuk és bemutathatjuk. Mindez a beteg szeme láttára végezhető el, szembesülhet állapotával, veszélyeztetettségével. A megjelenített rizikóbecslő-jelentés kinyomtatható, kézbe adható. Ezen túl személyre szóló teendőlista is nyomtatható a rizikócsökkentés segítéséhez. Az orvos számára kezelési útmutatás is megjeleníthető, hogy az életmód mellett gondoljon-e gyógyszeres kezelés szükségességére. A program folyamatos használatával a praxis betegeinek teljes cardiovascularis rizikó állapota feltérképezhetővé válik. Az egyes személyek többszöri rizikóelemzésével nyomon követhetők az intervenciós lépések hatékonysága, eredményessége. Reményeink szerint ezzel hatékonyabbá tehető a prevenciós munka és hosszabb távon csökkenthetők az adminisztrációs terhek is.

Mit kap a tünetmentes vagy tünetes közepes-nagy cardiovascularis rizikójú páciens a programtól?
Szembesül az állapotával, megismerheti a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésének várható valószínűségét személyre szabottan. Láthatja a rizikócsökkentés lehetőségeit, ha szükséges, a gyógyszeres kezelés indításának fontosságát, későbbiekben a kezelés eredményességét is.

(x)
dr. Antalics Gábor
Pfizer Kft. által támogatott megjelenés


Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

A Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria pályázatot ír ki az egészségügyi és szociális területen dolgozó amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatására.

Tovább


IxCardiorisk – Egy új segítő modul a családorvos megelőző munkájában