TARTALOM

 VISSZA

 


Hasznos segítség a beteggondozásban


 <FONT COLOR=#39B54A>Hasznos segítség a beteggondozásban</FONT>

| |
 

Hazai és nemzetközi vizsgálatok szerint a krónikus megbetegedésekben szenvedő betegek az általuk kiváltott gyógyszerek mindössze 30-50%-át szedik vagy használják a kezelőorvos utasításának, illetve az alkalmazási előírásnak megfelelően. A félbehagyott vagy nem megfelelően alkalmazott terápia néha károsabb lehet, mint ha bele se kezdünk a terápiába.


Miért fontos a betegegyüttműködés?
A beteg-együttműködés fontosságát a terápia hasznosulásában ma már tudományosan elfogadott, és a gyakorlat által is szem előtt tartott tényként kezelhetjük, aminek jelentőségét fokozza, hogy nemzetközi felmérések alapján a betegek mindössze 30-50%-a esetében tekinthető az együttműködés megfelelőnek. A beteg-együttműködést akként definiálhatjuk, hogy a páciens a számára rendelt gyógyszert a kezelőorvos utasítása és az alkalmazási előírásban foglaltak szerint fogyasztja-e.

A nem megfelelő beteg-együttműködés jelenthet rendszertelen gyógyszerszedést, rosszul megválasztott időpontokban történő szedést, terápiamegszakítást vagy idő előtti terápiaelhagyást, rossz dóziskövetést (pl. „tablettafelezés”), illetve a gyógyszer- és élelmiszer-interakciókkal kapcsolatos tudnivalók figyelmen kívül hagyását. A beteg-együttműködés megfelelősége („jósága”) számos szociodemográfiai és kulturális, valamint a betegséggel és a terápiával kapcsolatos tényező függvénye.


A személyes törődés fontossága
Az orvosoknak tehát, amennyiben pácienseiket a helyes terápiakövetés felé szeretnék terelni, jó minőségű és személyre szabott tartalmakat kell a betegek számára biztosítaniuk. Itthon és külföldön egyaránt terjedőben vannak az olyan perszonalizált betegedukációs programok, amelyek épp ebben segítenek az orvosoknak: a felírt terápia mellé a beteg kiegészítő szolgáltatásként hosszú távú oktatócsomagot kap, amely bővebb rálátást enged számára a helyes terápia követésére, illetve számos kiegészítő információval látja el betegségével kapcsolatban.

Mindez azonban mit sem érne, ha nem illeszkedne a páciens igényeihez: cél az, hogy a beteg el is sajátítsa az adott tartalmakat és abból új tudást merítsen. Mindezt úgy lehet elérni, hogy a páciens érzi: az üzeneteket orvosa küldi, ő az, aki a távolból felügyeli az ő gyógyulását és megtesz mindent azért, hogy komfortosabb, jobb életet éljen. Éppen ezért az üzeneteknek – és azok eljuttatási módjának – is személyre szabottnak kell lenniük.


PraxisPlatform
Hogyan lehetséges ennyi kihívásnak egyszerre megfelelni? Jó példa erre a Magyar Telekom által 2011-ben kifejlesztett komplex beteggondozási és betegtájékoztató kommunikációs rendszer, a PraxisPlatform. A PraxisPlatform napjaink infokommunikációs megoldásait felhasználva automatikusan küldött, szegmentált, perszonalizált üzeneteket juttat el sms-ben, emailben vagy hangüzenetek formájában a pácienseknek. A betegeket az orvosuk vagy a gyógyszerészük lépteti be az adott, a gyógyszergyártó vagy gyógyászatisegédeszköz-gyártó vállalatok által a rendszerben elérhetővé tett beteggondozási programokba.

A PraxisPlatform képes arra, hogy a készítményeket megkülönböztesse, a betegek edukációján keresztül a betegegyüttműködést javítsa, az előírásoknak megfelelő gyógyszerkiváltás esélyét növelje, illetve mérsékelje az orvos utasításaival ellentétes terápiamegszakítás valószínűségét.

A szakértők által megírt tartalmak mellett interaktív funkciókat is kínál a rendszer: az orvos a távolból ellenőrizheti betege gyógyulását a terápiás programhoz csatlakozó program napló segítségével, amelyet a páciens tölt ki a betegsége szempontjából releváns élettani adataival. Emellett a tudás elmélyítésére rendelkezésre állnak kérdőívek, kvíz és egy mini tudástár is. A PraxisPlatform az orvosok számára több közvetlen előnyt kínál: egyrészt jelentős időt takarít meg azzal, hogy a páciensek edukációját szakmai tartalmak segítségével támogatja, másrészt a pontosabb terápiakövetés révén hatékonyabbá válhat a páciensek gyógyulása. A rendszer használata mindkét fél számára ingyenes.

Bővebb információ: https://www.praxisplatform.hu/#info

(x)

Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Tovább


Prix Galien elismeréssel díjazták a világ első BCL-2 gátló hatásmechanizmusú gyógyszerét, melyet a krónikus limfoid leukémia kezelésére Európában az AbbVie törzskönyvezett elsőként

A gyógyszerkutatás Nobel-díjának tekintett Prix Galien Gálán évről évre felsorakoznak a világ legfontosabb farmakológiai innovációi és a kutatási eredményei. Idén a „Legjobb Gyógyszerészeti Termék” díjat a Venclexta (US)/Venclyxto (EU) (venetoklax) kapta, ami az első törzskönyvezett BCL-2 inhibitor. Az új hatásmechanizmusú gyógyszert elsőként az onko-hematológiai indikációk közül a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére fejlesztette ki közösen a Genentech és az Abbvie. A készítményt az Amerikai Egyesült Államokban a két vállalat együttesen, míg az Amerikai Egyesült Államokon kívül az AbbVie forgalmazza.

Tovább


Diabetológiai készítmény nyerte az Év Gyógyszere 2016 díjat

A empagliflozin hatóanyagú gyógyszer nyerte 2016-ban az Év Gyógyszeredíjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában. A gyógyszer diabétesz kezelésében alkalmazott olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van. A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor

Tovább


Pályázati Felhívás - Segítő szakmában dolgozó alkotók részére

A Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria pályázatot ír ki az egészségügyi és szociális területen dolgozó amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatására.

Tovább


<FONT COLOR=#39B54A>Hasznos segítség a beteggondozásban</FONT>