hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?


A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

| |
 

A gyógyszerész részvételének mértéke meghatározhatja a hepatitis C vírus (HCV) elleni terápia sikerességét, ezért az amerikai szerzők összehasonlították, hogy melyik ellátási modellben gyógyulnak jobban az orális antivirális szerrel kezelt HCV-fertőzött betegek: vajon gyógyszerész által menedzselt vagy gyógyszerész által asszisztált ambulancián fejezi be több beteg a kezelést, mutat 12 héttel a kezelés befejezése után fenntartott virológiai választ (SVR-12), illetve vált ki többet a számára felírt direkt hatásmechanizmusú antivirális szerből (DAA)?

Egyesült államokbeli adatok szerint 2003 és 2013 között nőtt a HCV-fertőzéssel összefüggő mortalitás prevalenciája és incidenciája egyaránt, és meghaladta a HIV, a pneumococcus-fertőzés és a TBC összegzett mortalitási prevalenciáját és incidenciáját. Mindazonáltal, a DAA szerek magas ára miatt csak a HCV-fertőzöttek 6-13%-a részesül antivirális kezelésben. Korábban már kimutatták, hogy a gyógyszerész által asszisztált ambulanciákkal összehasonlítva, az interferon-kezelés hatékonyabb a gyógyszerész által menedzselt ambulanciákon; a kutatók most annak jártak utána, hogy hatékonyabb-e egy gyógyszerész által menedzselt ambulancia a DAA-kezelés során is, továbbá hogy milyen betegek választják az egyik, illetve a másik ellátási modellt. A retrospektív, obszervációs kohorsz vizsgálat során ugyanannak az egészségügyi ellátórendszernek a két ambulanciáját hasonlították össze, a 2015 és 2017 között DAA-terápiát kezdett, 18 éves vagy idősebb betegek elektronikus adatainak felhasználásával. Mindkét féle HCV-ambulancia körzeti orvosi praxis közvetlen közelében működik, és egyiknek a munkatársai sem írnak fel receptet.

A gyógyszerész által menedzselt ambulancián a gyógyszerész három fázisban is közreműködik a HCV-fertőzött beteg kezelésében: 1., a terápia előtti vizit során a gyógyszerész megállapítja, hogy a beteg alkalmas-e kezelésre, kiválasztja a megfelelő terápiát, feltérképezi a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokat, és elindítja a kezelés finanszírozásával kapcsolatos adminisztrációt; 2., a kezelésre alkalmas betegnek kb. 1 órás konzultáció során megtanítja a gyógyszer bevételi módját, felhívja a figyelmét a lehetséges mellékhatásokra, adherencia-növelő tanácsokat ad; 3., a terápia befejezéséig 4 hetente tartott utánkövető vizitek alkalmából ellenőrzi a terápiával kapcsolatos toleranciát és adherenciát, monitorozza a mellékhatásokat és a gyógyszerkölcsönhatásokat, ellenőrzi a terápiás választ (értékeli a laboreredményeket, köztük a HCV-RNS szérum-koncentrációját).

A gyógyszerész által asszisztált ambulanciát elsődlegesen orvosok és nővérek menedzselik. A gyógyszerész szerepe ebben az ellátási modellben egyetlen vizitre korlátozódik, amelynek során a gyógyszerész a HCV elleni terápia indítása előtt gyógyszerelési tanácsot ad a betegnek. Azok a körzeti orvosi praxisok, amelyek a gasztroenterológiai vagy a hepatológiai ambulanciára utalták a betegeket, a gyógyszerész által menedzselt és a gyógyszerész által asszisztált ambulanciákkal egyaránt jó kapcsolatot építhetnek ki, a betegek szabadon választhatnak a kétféle modell között.

A vizsgálatban összesen 127 beteg adatait dolgozták fel: 64 beteg kezdte a DAA-terápiát gyógyszerész által menedzselt, és 63 beteg kezdte gyógyszerész által asszisztált ambulancián; a betegek átlagéletkora 55 év, 51%-uk férfi, 68%-uk fehér. Az eredmények szerint nem volt különbség a kétféle modell között: a betegek hasonló arányban fejezték be a kezelést, hasonló arányban értek el vírusmentességet, illetve hasonló arányban váltották ki gyógyszerüket a gyógyszerész által menedzselt és a gyógyszerész által asszisztált ambulancián. A gyógyszerész által menedzselt ambulanciát nagyobb arányban választották férfiak, fekete amerikaiak, börtönviseltek, korábbi intranazális droghasználók és májcirrhosisban szenvedők, azaz bár a kétféle modell hatékonysága azonosnak bizonyult, a gyógyszerész által menedzselt HCV-ambulancián jóval komplexebb betegpopulációt láttak el. A hasonló hatékonyság hátterében a szerzők szerint többek között az állhat, hogy ellentétben a korábbi, injekciós kiszerelésű interferon-terápiával, az orális DAA-kezelés nem igényel sok tanácsadói munkát és monitorozást.

Eredeti közlemény
Naidjate, Safiya S., et al. Comparative effectiveness of pharmacist care delivery models for hepatitis C clinics. American Journal of Health-System Pharmacy 76.10 (2019): 646-653.

Szemlézte:

Kovács Bence dr.
eLitMed.hu
2019.szeptember


Kulcsszavak

HCV, gyógyszerészi ellátás, hatékonyságvizsgálat

Kapcsolódó anyagok

A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

A közforgalmú gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek által végzett rövid intervenció hatékonysága problémás alkoholfogyasztók esetében

Kulcskérdések a hepatitis C kezelésében

Számháború és a tények a hepatitis C pegilált interferon alapú kezelésében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A gyógyszerészeket is fel kell készíteni egyes betegségek diagnosztikájára

Számos egyetemen már el is kezdték a gyógyszerészi curriculum részévé tenni a pontos diagnózisalkotásra képessé tevő tréninget. A gyógyszerész ugyanis felismerheti, ha a betegnél új tünetek jelennek meg, vagy ha gyógyszerkölcsönhatás, gyógyszermellékhatás miatti problémák jelentkeznek, illetve orvoskollégája diagnosztikus tévedésének felismerésére is képessé válhat. A diagnosztikus tévedések 10%-a a körzeti orvosi ellátás során történik.

Tovább


A vezetők utánpótlásával kapcsolatos felkészültség - felmérés a kanadai intézeti gyógyszertárak dolgozói körében

Egyik intézmény sem tudja elkerülni, hogy vezetője előbb-utóbb nyugdíjba menjen; a vezető pótlására az egyik leghatékonyabb módszer a formális utánpótlási terv kidolgozása, ami biztosítja az intézmény stabil működését az átmenet idején is, továbbá lehetővé teszi, hogy a vezető átadhassa tudását utódjának, és megkönnyíti a váltást a stáb többi tagja számára is.

Tovább


Krízismenedzsment oktatás szimulációval gyógyszerészhallgatók számára

Az egyetem 5 év elteltével értékelte a CRM-tréninget, megállapították, hogy az könnyen beilleszthető a gyógyszerészképzésbe. Megkérdezték a résztvevőket is, hogy mit gondolnak, mennyire hasznos ez a képzési forma. Valamennyi gyógyszerészhallgató igen jónak, illetve kiválónak minősítette a szimulációs tanulás hatékonyságát.

Tovább


Vegyenek-e részt a klinikai munkában az intézeti gyógyszertárak vezetői?

Számos érv szól amellett, hogy a jó gyógyszertári vezető továbbra is részt vesz a gyógyító munkában, de ugyanígy érvelhetünk amellett is, hogy csak az válik jó menedzserré, aki erejét, idejét kizárólag a vezetői feladatoknak szenteli.

Tovább