hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Nők a gyógyító hivatásban| |
 

2012 tavaszán kezdte meg hivatalos működését a Gyógyító Nőkért Alapítvány. Az alapítók – dr. Barabás Katalin, prof. dr. Csabai Márta, dr. Győrffy Zsuzsa, dr. Molnár Regina – és munkatársaik célja a gyógyító hivatásban tevékenykedő nők segítése, életminőségének, testi-lelki egészségének javítása.

Az Alapítvány munkatársait sok-sok éves kutatómunka – amely részben a Gyógyító Nők Kutatóműhely keretében zajlott – és személyes tapasztalat vezette el arra a felismerésre, hogy elengedhetetlen a „segítők segítése”. Ahogyan az a nemzetközi és a hazai statisztikákból, valamint a szakirodalomból kitűnik, a gyógyító hivatásban tevékenykedő nők lelki és fizikai terhelése óriási. Egészségük sok esetben messze rosszabb értékeket mutat, mint a más szakmákban dolgozóké, sőt nemegyszer a férfi kollégákénál is kedvezőtlenebb.

A nemzetközi vizsgálatokból viszont az is látható, hogy a negatív trendek kezdenek megfordulni. Nem „kötelező” kiégni, megbetegedni, az erőforrásokat hatékonyan fel lehet használni, van arra mód, hogy a gyógyító nők egyszerre legyenek sikeresek nőként, anyaként és gyógyító szakemberként is.

A sokak által ismert problémákat számos esetben szőnyeg alá söpörjük, „nincs pénz, nincs lehetőség” felkiáltással. A Gyógyító Nőkért Alapítvány azonban célul tűzte ki a gyógyító hivatásokban dolgozó nők – többek között ápolók, orvosok, pszichológusok, szülésznők, gyógytornászok, szociális munkások és még számtalan szakma képviselőinek – különböző módszerekkel történő segítését. Hogyan? Elsősorban az érdekeltek aktív közreműködésére számítva képzések, tréningek és programok szervezésével, szakmai információk és hírek interpretálásával. 2012 őszének folyamán több képzési, önképzési lehetőséget, szupervíziós csoportot kínál az Alapítvány: többek között kiégés-prevenciós tréninget és művészetterápiás foglalkozást.

Újdonságként és Magyarországon egyedülálló módon a gyógyító szakmákban dolgozó nők részére online pszichológiai tanácsadást is működtet az Alapítvány. Szakembereik várják a segítséget kérő gyógyító nők anonim kérdéseit, és a felvetett problémákra igyekeznek megnyugtató választ találni. Az Alapítvány honlapja (www.gyogyitonokert.hu) szakmai, tudományos és kulturális fórumként igyekszik katalizálni a gyógyító, segítő hivatású nők életfeltételeinek javítását.

eLitmed 2012.08.24.péntek

A honlapon olvasható friss tartalmak:

Ars Poetica
Online tanácsadás
Érzelmi pluszok és egészségügyi mínuszok a gyógyító nőknél
Ápolók kiégése növeli a kórházi fertőzések számát?
Miért keresnek az orvosnők kevesebbet férfi kollégáiknál?Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Nők a tudományban

Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért - Átadták az elismeréseket

Tovább


Ideje a meghalásnak

2007. szeptember 20-án, 5 éve halt meg Polcz Alaine író, pszichológus, a Magyar Hospice Mozgalom és Alapítvány létrehozója.

Tovább


Nők az orvostudományban

1849. január 23.- munkába állt az első orvosnő

Tovább


Láthatatlan nők

A kutatások azt bizonyítják, hogy a diszkriminációval veszélyeztetett, úgynevezett védett tulajdonságokkal rendelkező társadalmi csoportok között a romákat, a fogyatékkal élőket és a nőket éri legtöbbször hátrányos megkülönböztetés. Magyarországon a népesség tíz százaléka valamilyen fogyatékkal él, s ennek fele nő.

Tovább


Nők a gyógyító hivatásban