TARTALOM

 VISSZA

 


Tannhäuser-előadások


Tannhäuser-előadások

| |
 

A bolygó hollandi című opera bemutatójával kezdődik meg szerda este a 101. Bayreuthi Ünnepi Játékok eseménysorozata.

A bolygó hollandi az idei Wagner-fesztivál újdonsága, amelyet a játékok zenei tanácsadója, Christian Thielemann vezényel. A címszerepet a dél-koreai énekes, Samuel Youn alakítja. A szerepet eredetileg az orosz basszbariton, Jevgenyij Nyikityin énekelte volna, aki vitatott, egyesek szerint horogkeresztes tetoválásai miatt a premier előtt öt nappal visszalépett. Samuel Youn számára nem ismeretlen A bolygó hollandi címszerepe, Kölnben már énekelte ezt a darabban.

Christian Thielemann egyébként átveszi a tavaly bemutatott Tannhäuser-előadások vezénylését is Thomas Hengelbrocktól. Sebastian Baumgarten tavaly nagy vihart kavart rendezésében a svéd Lars Clevemant a német tenor, Torsten Kerl váltja a címszerepben, aki a próbákon kijelentette: esze ágában sincs alsónadrágban rohangálni a színpadon. Erzsébetet viszont idén is Camilla Nylund énekli.

Műsoron marad a 2010-ben - Hans Neuenfels vegyes visszhangot kiváltott interpretációjában - bemutatott Lohengrin. Idén az új sztártenor, Klaus Florian Vogt alakítja a címszerepet.

A repertoár része Stefan Herheim modern, de igen sikeres rendezésében a Parsifal, valamint a Trisztán és Izolda, amelyet Christoph Marthaler állított színpadra. Trisztánt az idén Budapesten Tannhäuserként megismert Robert Dean Smith, Izoldát a szintén a Művészetek Palotájában ünnepelt Iréne Theorin énekli.

Jövőre duplán ünnepi lesz a fesztivál: Wagner születésének 200. és halálának 130. évfordulója alkalmából A nibelungok gyűrűjének új előadására készülnek. Várhatóan azonban Christian Thielemann határozott fellépése ellenére sem készül el addigra a Wagner-család múzeummá alakított háza, a Wahnfried-villa felújítása.

A zeneszerző szülővárosa, Lipcse és Bayreuth megállapodott és elindított egy közös honlapot Lipcsétől Bayreuthig címmel.

MTI
2012. július 24., kedd

Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A baloldali könyvkiadó: Cserépfalvi

Cserépfalvi Imre könyvkiadó, könyvkereskedő 115 éve, 1900. július 28-án született.

Tovább


A számítógép atyja

Konrad Ernst Otto Zuse német tudós, feltaláló, a számítógép egyik "atyja" 105 éve 1910. június 22-én született Berlinben.

Tovább


A szemlencse-átültetés úttörője

Szvjatoszlav Fjodorov orosz szemorvos, a szemlencse-átültetés úttörője 15 éve, 2000. június 2-án halt meg.

Tovább


A zabolátlan költő

1431. április 8. Megszületett Francois Villon francia költő

Tovább


Tannhäuser-előadások