TARTALOM

 VISSZA

 


Paracelsus Magyarországon
24 igaz történetParacelsus Magyarországon 
24 igaz történet

| |
 

Dr. Magyar László András orvostörténész, író és műfordító munkássága kiválóan illusztrálja, milyen szerteágazó és sokszínű kutatásokat folytathat az, aki az orvostörténet iránt érdeklődik. Könyveinek, ismeretterjesztő és szaktanulmányainak, valamint fordításainak köszönhetően betekintést nyerhettünk – hogy csak néhány példát említsünk – a démonológiába, a kísértettanba, a régmúlt idők gyógymódjaiba, megismerhettük a régi orvosi eszközöket, a görög dietetikát, valamint azt, hogy mit gondolt a 16-17. század embere a házastársi kötelességről.

Ezt a változatosságot tükrözi legújabb, 2019 őszén megjelent kötete is, amely a szerző folyóiratokban és tanulmánykötetekben megjelent írásaiból közöl válogatást mind a magyar, mind az egyetemes orvostörténet tárgyában. A nyelvészeti tárgyú cikkekből megismerkedhetünk a csömör betegségnév történetével, a magyar vonatkozású orvosi és gyógyszerészeti szakszavakkal, valamint az ádámcsutka szó etimológiájával. Átfogó képet kaphatunk többek között Erdély közegészségügyéről a 17-18. század fordulóján, a magyarországi elmegyógyintézetek kezdeteiről, sőt, a Dollinger Gyula által alapított első magyar művégtaggyárról is. Az orvosokkal kapcsolatos kutatások témájában Paracelsus, Köleséri Sámuel, valamint id. és ifj. Berend Miklós pályájáról tudhatunk meg többet. Mindezek mellett a kötetben található írások olyan különleges témákat boncolgatnak, mint II. Lajos király halálának lehetséges okai, az embergép-fogalom, valamint a klistélyozás története, s választ kapunk arra a kérdésre is, hogy mikortól viselnek fehér köpenyt az orvosok.

A tudományos igényességgel megírt történetek nemcsak tematikájukban, de kronológiailag is színes palettát mutatnak. A gazdag lábjegyzet-apparátusnak köszönhetően nem csupán az érdeklődő nagyközönség számára lehet figyelemre méltó és új információkkal szolgáló olvasmány a kötet, hanem azoknak is, akik egy-egy témában szeretnének jobban elmélyülni, s kezükbe venni a forrásokat és a szakirodalmat. Dr. Magyar László András egyedi stílusa és humorérzéke révén különleges olvasmányélményben lehet része annak, aki felüti a kötetet. S ha esetleg egy-egy alkalommal hihetetlennek tűnnének az olvasottak, ne feledjük: mind igaz történet az emberiség múltjából.

Dr. Kárpáti Attila István

Magyar László András: Paracelsus Magyarországon. 24 igaz történet.
Gondolat Kiadó, Budapest, 2019.


Kulcsszavak

könyvismertetés, orvostörténet, Magyar László András

Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

200 éve született az anyák megmentője

A hazai hemodialízis kezdete a múlt század második felében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Tovább


Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Tovább


Filmet varázsolni az életből

A For Sama (Kislányomnak, Samának) valódi kordokumentum, amelyben testközelből szembesülhetünk egy háború börtönszerű csapdahelyzetével. Amikor egyik napról a másikra kell eldöntenünk, hogy maradunk, ahol vagyunk, vagy mindent feladunk, és új életet kezdünk - mindezt hihetetlen gyorsasággal, a halál veszélye pedig mindkettőnél fennáll. Hamza Al-Kateab egyike azon kevés orvosoknak, akik hivatásukhoz és esküjükhöz ragaszkodva még nem hagyták el háború sújtotta hazájukat, Szíriát, egy szebb jövő érdekében. Felesége, Waad Al-Kateab rendezőnő a saját szemszögéből követi nyomon életüket a szíriai civil háború idején. A lányuknak, Samának címzett dokumentumfilm az első a műfajban, amit négy kategóriában is jelöltek BAFTA-díjra, mostanra pedig egy Oscar-díj várományosa is. A For Sama (Kislányomnak, Samának) január 27. és február 2. között lesz látható a VI. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, ennek apropóján beszélgettünk Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel. Tovább


A Lényeg elérése

Herbert Aniko aka Haniko júniusi, a Rugógyár Galériában megrendezett pop up tárlata, a Hirundo arra a súlyos problémára hívta fel a figyelmet, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítások, a klímaváltozás és a fészkek állandó leverése miatt eltűnhetnek a fecskék Magyarországról. Haniko fecskelánnyá szellemülve, öt nagyméretű képben és egy kilenc kisebb alkotásból álló ún. kísérő sorozatban, vegyes technikával dolgozta fel ezt a fontos témát.

Tovább