hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A szemlencse-átültetés úttörője| |
 

Orosz származású szülők gyermekeként 1927. augusztus 8-án született Ukrajnában. Orvosi diplomáját a Rosztovi Állami Orvosi Egyetemen szerezte, majd szemorvosként kezdett praktizálni egy kisvárosban. Élete és a szemészeti terápia megváltozása egy véletlennek, pontosabban helyes felismerésének köszönhető. A professzor klinikájára bevittek egy kisfiút, akinek labdázás közben összetört a szemüvege, és egy üvegszilánk megsértette a szaruhártyáját. Elsősegélyben részesült, majd néhány nap múlva visszavitték kontrollra. A világ szemgyógyászatának egyik legsikeresebb alakja számára is hihetetlen dolog történt: a fiú jobban látott sérült szemével, mint az érintetlennel.

Az eset hatására dolgozta ki azt a műtéti eljárást, melynek során a szemsebész mikronnyi pontosságú bemetszéseket ejtett a szaruhártyán, melynek következtében megváltozik a szemgolyó alakja, és a rövidlátás elmúlik. Napjainkban lézeres beavatkozással már széles körben enyhítik a rövidlátást. Fjodorov az 1970-es években vált világszerte ismertté azzal, hogy szemlencse-átültetést alkalmazott a szürkehályog eltávolítására. A műtéti eljárást nem a saját találmány volt, de ő alkalmazta először embereken. 1988-ban megalapította mikrosebészeti intézetét Moszkvában, amelyet a legmodernebb felszereléssel láttak el, és évente 300 ezer műtétet végeztek.

Gibraltár partjainál pedig egy kórházhajója horgonyzott, amelyen - ez is az ő ötlete volt - külföldieken végeztek műtéteket. A hajón keresett keményvalutából finanszírozták a moszkvai intézet kutatásait.

Munkásságáért 1986-ban Lomonoszov Aranyérmet kapott. Politikai ambíciói is voltak, neve kormányfő-jelöltként szóba került. Az 1996-os elnökválasztásra saját pártot alapított, elnökként is jelöltette magát, de a választások első fordulójában kiesett. Moszkva környékén helikopter-balesetben vesztette életét.

Elitmed/ MTI


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A baloldali könyvkiadó: Cserépfalvi

Cserépfalvi Imre könyvkiadó, könyvkereskedő 115 éve, 1900. július 28-án született.

Tovább


A számítógép atyja

Konrad Ernst Otto Zuse német tudós, feltaláló, a számítógép egyik "atyja" 105 éve 1910. június 22-én született Berlinben.

Tovább


A zabolátlan költő

1431. április 8. Megszületett Francois Villon francia költő

Tovább


A neves orvosdinasztia tagja

Bókay Zoltán gyermekgyógyász, egyetemi tanár 60 éve, 1955. április 1-jén halt meg Budapesten.

Tovább


A szemlencse-átültetés úttörője