TARTALOM

 VISSZA

 


Vászon halszemoptikával| |
 

Bodor Lilla képzőművész köralakú, kortárs manierista olajfestményeiből nyílik összegző kiállítás Könnyed léptek címmel kedden Budapesten a Tat Galériában.

A tárlat 25 olajfestményt mutatnak be, köztük a festőművész újabb alkotásait is. A tárlat aktualitását az adja, hogy a művész hosszabb időre elhagyja Magyarországot, így ez egyfajta összegző bemutató is - tette hozzá.

Bodor Lilla művészetében a legfeltűnőbb, hogy a megszokott téglalapalakú vászonfelület mellett igen sok a tondó, a köralakú festmény. Képeinek olyan hatásuk van, mintha halszemoptikával készítette volna, a négyzetalakú munkái is olyanok, mintha domború lencsén át néznénk őket.

A köralakú képekkel manipulálja a néző érzéseit, művészete a manieristákra reflektál, ők voltak azok a képzőművészet történetében, akik először befolyásolták a néző szemszögéből a látványt - magyarázta.

Alkotásain a tárgyak és a tér absztrakt képi motívumokká válnak, néha át is változnak, elrendezésük pedig figurális képzetet kelt. A művész a valós és a saját képzeletének görbetükrén keresztül mutatja be életünk tereit - fejtette ki.
Képein főként városi történeteket elevenít meg, a Pesti esti fikció című alkotásán a kávéház nyári teraszán üldögélő figurákat nyitott testtartással ábrázolja, a kinti és a benti tereket pedig összekapcsolja.

A női szerepekről és az önértelmezésről szóló A Türkiz tükör című festményén a tükör a többi között a Hófehérke meséből ismert tükörre is utal. "De arra a paradoxonra is, hogy a tükör, egyrészt, ha akarjuk, azt hazudja nekünk, hogy a világ legszebbjei vagyunk, másrészt pedig soha nem hazudik, valós arcunkat tükrözi vissza"- fejtette ki.

Bodor Lilla 2007-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mestere Gaál József volt. 2006-ban Erasmus-ösztöndíjas volt az edinburghi College of Art-ban, Nagy-Britanniában.
A tárlat szeptember 17-ig tart nyitva.2012. szeptember 3., hétfő

Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A baloldali könyvkiadó: Cserépfalvi

Cserépfalvi Imre könyvkiadó, könyvkereskedő 115 éve, 1900. július 28-án született.

Tovább


A számítógép atyja

Konrad Ernst Otto Zuse német tudós, feltaláló, a számítógép egyik "atyja" 105 éve 1910. június 22-én született Berlinben.

Tovább


A szemlencse-átültetés úttörője

Szvjatoszlav Fjodorov orosz szemorvos, a szemlencse-átültetés úttörője 15 éve, 2000. június 2-án halt meg.

Tovább


A zabolátlan költő

1431. április 8. Megszületett Francois Villon francia költő

Tovább


Vászon halszemoptikával