hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Szinesztézia| |
 

Vakok és gyengénlátók által is élvezhető, az ő közreműködésükkel létrejött audiovizuális installációkból áll össze a budapesti 2B Galéria Szinesztézia című kiállítása.

A szinesztézia olyan mentális jelenség, amelyben az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, egyfajta összeérzést hozva létre többek között a látás, hallás vagy a tapintás között. Tehát például a betűkhöz vagy számokhoz az ember akaratlanul is színeket társít. A szó görög eredetű. Magyarul összeérzésnek is nevezik. A megjelenés módja szerint:asszociatív, a lelki szemek előtt megjelenő és
projektív, a külvilágban vagy az észlelő testében megjelenő. Az élmény intenzitása nagy mértékben változhat. Több, mint hatvan különböző típus létezik, de ezeknek csak egy részét vizsgálták tudományos igénnyel.

A kiállítás olyan képzőművészeti alkotásokkal igyekszik a vakokat és a gyengénlátókat is a képzőművészet befogadói között tudni, melyek "összeérzést" produkálnak, az egyik érzékszerv működésével egy másikat aktiválnak, szinesztetikus percepciót eredményezve. A művek a vakokat és gyengénlátókat, valamint a látókat egyaránt saját érzékelésük határainak kitágítására invitálják - áll a 2B Galéria tárlatának ajánlójában.

Négy fiatal közép-európai képzőművész: Martin Blazícek, Blazsek András, Kiss László és Zérczi Attila workshopok keretein belül látássérültekkel közösen készített el egy-egy audiovizuális installációt.

Zérczi Attila munkája egy dokumentumfilm-jellegű installáció, amely egy vak fiú életébe és a vizuális művészetekhez fűződő kapcsolatába nyújt betekintést, míg Blazsek András installációja elsősorban hangművészeti darabokból áll össze; a munka a képzőművész által megkeresett vak közreműködőkkel közösen készült el - számolt be a kurátor.

Kiss László alkotása egy infografikán alapuló installáció, melyben egy kamera veszi a vakokkal kapcsolatos statisztikák folyamatosan változó megjelenítését, és ezeket a felvételeket egy számítógépes algoritmus alakítja át hangokká. Martin Blazícek munkája vakokkal és egy nekik angolt tanító, szintén vak tanárnővel készített interjúkon alapul; az installáció interaktív: az egyik tanítási módszert a látók is kipróbálhatják a Ráday utcai galériában.

Az installációk a 2B különböző tereiben egyszerre futnak majd.

A március 15-éig látogatható kiállításhoz csütörtök délután előadások is kapcsolódnak, a meghívott szakemberek különböző területek képviselőiként járják körül a képzőművészet látás nélküli befogadásának kérdését.

A 2B Galéria projektje 2012 folyamán három külföldi partnerintézményben is bemutatkozik: Prágában a Skolska28 Communication Space-ben, Lublinban a Labyrint Galériában, majd Selmecbányán a Banská Stanica Contemporary kulturális központban.

MTI

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Egy nagy klasszikus: Engel József

Engel József szobrászművész, az Akadémia előtt felállított Széchenyi-szobor alkotója 200 éve, 1815. október 26-án született.

Tovább


A fény, a színek, az árnyékok

Szinyei Merse Pál festő, a magyar plein air festészet megteremtője 170 éve, 1845. július 4-én született Szinyeújfalun (ma: Chminianska Nová Ves, Szlovákia).

Tovább


A gyógyító környezet: A pszichiátriai intézménykertek fejlesztésének tájépítészeti vonatkozásai - kiegészítő képek

Kutatások szerint az embert körülvevő környezet jelentős hatással van az egyén közérzetére, jólétérzetére és befolyásolhatja egészségi állapotát. A tágas, jól fenntartott, egészséges növényzettel dúsan borított területnek már a látványa is erősítheti az emberi szervezetet, így a betegek számára is előnyös lehet a gyógyulás elősegítése szempontjából. Tanulmányunk célja egyfelől, hogy a gyógyító kertekkel és terápiás kertekkel kapcsolatos nemzetközi irodalmakat, külföldi tapasztalatokat összegyűjt - sük. A másik célunk pedig, hogy bemutassuk az elméleti alapok megvalósíthatóságának lehetőségeit egy választott intézménykert részletes vizsgálatával, értékelésével és koncepciótervének elkészítésével. A pszichiátriai otthonkert tervezésében általánosan használható tervezési irányelveket is megfogalmaztunk. A kutatással az Európai Unió egyik fontos célkitűzéséhez, az esélyegyenlőség megteremtéséhez kívántunk hozzájárulni.

Tovább


Rejtőzködő Ferenczy-kép

Ferenczy Károly rejtőzködő képe 70 millió forintért kelt el

Tovább


Szinesztézia