TARTALOM

 VISSZA

 


Fénnyel kitakart fej| |
 

Ujj Zsuzsi költő, performer, előadóművész, a magyar underground zenei élet fontos alakjának 1985 és 1991 között készült fekete-fehér nagyméretű fotóiból nyílik kiállítás szombaton a budapesti MissionArt Galériában.

A tárlatra hat év terméséből válogatták ki 23 nagyobb méretű képet, a többi fotót és Ujj Zsuzsi mozgóképes alkotásait később fogják bemutatni.

Az autodidakta művésznek most látható felvételeit csupán két alkalommal, 1987-ben Első kiállítás és 1989-ben Második kiállítás címmel mutatták be a Liget Galériában. Fotói viszont már több külföldi tárlaton szerepeltek, idén ősszel a londoni Tate Modern A Bigger Splash: Painting after Performance Art címmel mutatják be néhány alkotását.

Az elsősorban a Csókolom zenekarból ismert Ujj Zsuzsi az első olyan alternatív női művész, akinek életművében a képzőművészet és az alternatív rockzene stílusában énekelt költészet szerves egységet alkot - jegyezte meg a művészettörténész.

Ujj Zsuzsi elmondta, hogy otthon fotózta saját magát. A képeken üres terek vannak vagy csak fények láthatók, ő pedig meztelen, de személyét nem lehet felismerni, fénnyel kitakarta fejét, vagy fóliát tekert magára, illetve befestette magát fekete temperával.

A művésznő felidézte: Hajas Tibor (1946-1980) performer és költő 1985-1986-ban látott munkái hatására jött rá arra, hogy a fényképezőgépet más módón is lehet használni, nemcsak portrét, tájképet vagy szociofotókat tud vele készíteni. "Saját magam kifejezésére használtam a fotózást, ez akkoriban nem volt annyira szokványos"- mondta.

A Liget ugyan kis galéria, ám széles körű nemzetközi kapcsolatai vannak, így jutottak el Ujj Zsuzsi fotói Amerikába, Németországba és 2009-ben a bécsi MUMOK (Modern Művészetek Múzeuma) Gender Check című átfogó tárlatára is. Magyarországon az akkori szakemberek nem kísérték figyelemmel a Liget munkáját, nem tudtak róla vagy nem tartották fontosnak.

A tárlat megnyitóján mutatják be az Ujj Zsuzsi fotóit tartalmazó katalógust Oltai Kata művészettörténész tanulmányával, illetve a költőnő Versek és dalok című kötetét. A két kiadvány a MissionArt Galéria gondozásában jelenik meg.

MTI

Kapcsolódó anyagok

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

Hogyan csökkenthetők a karantén lélektani hatásai

A SARS-CoV2-fertőzés vesére kifejtett hatásai

Légzési elégtelenséggel járó CANOMAD szindróma

A HaNDL szindróma - fejfájás neurológiai hiánytünetekkel és a cerebrospinalis folyadék lymphocytosisával - kezelése

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Egy nagy klasszikus: Engel József

Engel József szobrászművész, az Akadémia előtt felállított Széchenyi-szobor alkotója 200 éve, 1815. október 26-án született.

Tovább


A fény, a színek, az árnyékok

Szinyei Merse Pál festő, a magyar plein air festészet megteremtője 170 éve, 1845. július 4-én született Szinyeújfalun (ma: Chminianska Nová Ves, Szlovákia).

Tovább


A gyógyító környezet: A pszichiátriai intézménykertek fejlesztésének tájépítészeti vonatkozásai - kiegészítő képek

Kutatások szerint az embert körülvevő környezet jelentős hatással van az egyén közérzetére, jólétérzetére és befolyásolhatja egészségi állapotát. A tágas, jól fenntartott, egészséges növényzettel dúsan borított területnek már a látványa is erősítheti az emberi szervezetet, így a betegek számára is előnyös lehet a gyógyulás elősegítése szempontjából. Tanulmányunk célja egyfelől, hogy a gyógyító kertekkel és terápiás kertekkel kapcsolatos nemzetközi irodalmakat, külföldi tapasztalatokat összegyűjt - sük. A másik célunk pedig, hogy bemutassuk az elméleti alapok megvalósíthatóságának lehetőségeit egy választott intézménykert részletes vizsgálatával, értékelésével és koncepciótervének elkészítésével. A pszichiátriai otthonkert tervezésében általánosan használható tervezési irányelveket is megfogalmaztunk. A kutatással az Európai Unió egyik fontos célkitűzéséhez, az esélyegyenlőség megteremtéséhez kívántunk hozzájárulni.

Tovább


Rejtőzködő Ferenczy-kép

Ferenczy Károly rejtőzködő képe 70 millió forintért kelt el

Tovább


Fénnyel kitakart fej