TARTALOM

 VISSZA

 


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket

| | |
 

Jelentősen változhat az egyes ételféleségek sótartalma, de különbség van a szerint is, hogy melyik országban adják el ugyanazt az ételt. Nincs technikai oka annak, hogy sok sót adnak bizonyos ételekhez, ezért jelentősen csökkenthető lehet a gyorsételek sótartalma.

A magas vérnyomás és szövődményei a nyugati országokban összefüggésben állnak a nagy sófogyasztással. A sóbevitel körülbelül háromnegyede származik feldolgozott élelmiszerekből, főleg gyorsételekből.

A kanadai szerzők áttekintették a nagyobb gyorséttermi láncok (Burger King, Kentucky Fried Chicken, McDonald’s, Pizza Hut, Subway) által foglalmazott ételeket Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban 2010. áprilisában.

A McDonalds Chicken McNuggets nevű terméke az Amerikai Egyesült Államokban két és félszer annyi sót tartalmazott, mint a brit változata. A csirkéből készült termékek az Amerikai Egyesült Államokban mindig több sót tartalmaztak, mint Nagy-Britanniában.
A reggelire szánt gyorsételek is sósabbak voltak az Amerikai Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Az ételadagok, főleg a pizzák sótartalma nagyon változatos volt. Ez azt mutatja, hogy nem standard recept szerint teszik bele a szakácsok az ételbe a sót.

A szerzők véleménye szerint a Food Standards Agency és az élelmiszeripar közös erőfeszítésének az eredménye, hogy Nagy-Britanniában már kevesebb sót tartalmaznak a gyorsételek.

BMJ 2012;344:e2769
Szemlézte: dr. Lipták Judit
eLitMed.hu

Kulcsszavak

só, gyorsételek, hypertonia

Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Magas vérnyomás a vesebetegek körében

A hypertonia kezelése stroke-prevencióban és az akut ellátás során az új Európai Hypertonia (ESH, 2018) és Kardiológus (ESC, 2018) Társaság, valamint a Magyar Hypertonia Társaság (MHT, 2018) ajánlása alapj

Mitől fájhat a beteg lába? Végtagischaemia

A csók története

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Egy 5 millió beteg adatain alapuló – The Lancet-ben megjelent - elemzés azt mutatta ki, hogy az ACE-gátlóval indított antihipertenzív kezelés kevésbé hatékony, és több mellékhatást eredményez, mint a thiazid diuretikumokkal kezdett vérnyomáscsökkentés.

Tovább


Magas vérnyomás a vesebetegek körében

Ambrus Csabát Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Nephrologia-Hypertonia Profil és Aktív Geriátriai Részlegének vezetőjét a magas vérnyomás és a vesebetegség kapcsolatáról és kezeléséről kérdeztük. A táplálkozás, a sóbevitel mellett az ACE-gátlók, statinok, kalciumcsatorna-blokkolók szerepéről.

Tovább


Spanyol real world-vizsgálat pitvarfibrilláló betegeknél

Tudjuk, hogy a direkt orális antikoagulánsok hasonló vagy jobb védelmet nyújtanak a pitvarfibrilláló betegeknél, mint a warfarin, és sok vonatkozásban biztonságosabbak. Ám eddig nem rendelkeztünk adatokkal arról, hogy esetükben a hazánkban széles körben használt K-vitamin-antagonista (KVA) acenocumarol mennyire hatásos és biztonságos a DOAC-terápiákhoz képest. E kérdésre ad választ egy spanyol real world-vizsgálat.

Tovább


Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Jelenleg nem ismert, hogy az apixaban és a rivaroxaban között van-e különbség a vénás tromboembolizáció (VTE) ismétlődésének és a súlyos vérzések kialakulásának kockázatát illetően. A szemlézett vizsgálatban az apixaban és a rivaroxaban hatékonyságát és biztonságosságát a kiújuló VTE és a súlyos vérzéses események szempontjából hasonlították össze VTE-ben szenvedő betegek körében. Az eredmények arra utalnak, hogy a kiújuló VTE és a súlyos vérzéses események kialakulásának megelőzésében az apixaban a hatékonyabb szer.

Tovább


Eltérő sótartalommal árulják a gyorsételeket