hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az esszenciális és toxikus elemek összefüggése a táplálkozással


Az esszenciális és toxikus elemek összefüggése a táplálkozással

| | |
 

Fontos kérdés az esszenciális és toxikus elemek koncentrációja a vérben és a vizeletben, illetve ezek összefüggése a táplálkozással. A norvég populáción alapuló vizsgálatba sok tengeri állatot és vadat fogyasztókat is bevontak.
A szerzők vizsgálták különböző esszenciális és toxikus elemek fogyasztásának mennyiségét, koncentrációját a vérben és a vizeletben, értékelték ezeket az adatokat a toxikológiai határértékekhez képest. További célként azonosítani kívánták az elemek koncentrációjának a mintázatát a vérben és a vizeletben és ezek esetleges étrendi meghatározóit. Validált táplálkozási kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, köztük 111-ről tudták, hogy nagymértékben ki vannak téve környezeti szennyeződéseknek, a további 76 résztvevő véletlenszerűen kiválasztott kontroll volt. Összesen 179 személyről rendelkeztek teljes körű adatokkal. A vérben és a vizeletben vizsgálták a szelén, a jód, az arzén, a higany, a kadmium és az ólom koncentrációját. A szelén, jód, szervetlen arzén és higany bevitele az irányelvekben meghatározott szinteken belül maradt. A szennyeződéseknek kitett csoport 24%-ában és a kontrollcsoport 8%-ában a kadmium bevitele meghaladta a tolerálható heti fogyasztás felső határát. Néhány esetben a vér ólomkoncentrációja meghaladta a biztonságos bevitel alsó határát. Összességében azonban a vizsgált expozíciók nem adtak okot aggodalomra táplálkozási vagy toxikológiai szempontból. A vadak fogyasztása összefüggésben állt a vér ólomkoncentrációjával és a borfogyasztással. A tengeri állatok fogyasztása a nem dohányzók esetében összefüggésben állt a vizelet kadmiumtartalmával. Eredményeik szerint a jód, szelén, arzén és higany koncentrációja tükrözte a tengeri állatok fogyasztását. A vizsgálat eredményei szerint a tengeri állatok fontos forrásai egyidejűleg az esszenciális és a toxikus elemeknek is, bizonyos esszenciális és toxikus elemek bevitele egybefonódhat.

2013. szeptember 23.
Szemlézte: dr. Lipták Judit
Forrás: Sci Total Environ. 2013 Jul 15;463-464C:836-844. doi: 10.1016/j.scitotenv.2013.06.078.


Kulcsszavak

étrend, tengeri állatok, toxikus elemek, esszenciális elemek

Kapcsolódó anyagok

A vastagbélrák tipikus civilizációs kór

Az étrendi kezelés jelentősége és lehetőségei krónikus vesebetegségben

Az étrend és a gasztrointesztinális endokrin sejtek közti interakció

Recept nélkül is legyen biztonságban a beteg

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Programajánló: Bartók, Jazz, Kékszakállú herceg vára

A Blaubart (Kékszakáll) egy svájci klasszikus-jazz trió, melynek vezércsillaga Bartók zenéje. Amikor ebben a formációban elkezdtek zenélni és felmerült az igény, hogy a saját kompozíciók és az improvizálás mellett klasszikust is játszanak...

Tovább


Shakespeare Fesztivál 2016 Gyula

2005 óta rendezik meg július elején a tíznapos Shakespeare Fesztivált, amellyel a Gyulai Várszínház kilépett a nemzetközi fesztiválok közé. A fesztivál hírnevét többek között az is bizonyítja, hogy világhírű rendezők hozzák el előadásaikat és neves színházak jelentkeznek, hogy produkciójukat bemutassák Gyulán.

Tovább


Programajánló: Vivant - Finisszázs

Kőszeghy Flóra tárlatvezetéssel egybekötött finisszázst tart 2016. június 10-én, pénteken 19.00-tól a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kiállítótermében. A festő tárgyrészleteket tartalmazó nagy méretű festményei mellett az eredeti tárgyak is megtekinthetőek.

Tovább


Hirano Keiicsiró Budapesten

Szeptember 25-én pénteken 17:30-kor a Nemzetek Házában (Bp. VI. Bajza u. 54. földszint) előadást tart Hirano Keiicsiró, Akutagava-díjas japán író.

Tovább


Az esszenciális és toxikus elemek összefüggése a táplálkozással