TARTALOM

 VISSZA

 


A csontritkulás kezelésének hatékonysága


A csontritkulás kezelésének hatékonysága

| |
 

Egy OEP-adatelemzés tanulságai


A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) 2012. június 18-án a Hotel Héliában sajtótájékoztatót rendezett. Az esemény előzményét az adta, hogy a MOOT a május végén, Balatonfüreden tartott Oszteológiai Kongresszuson egy jelentős sikerről számolt be, és a társaság joggal véli úgy, hogy ezt a jó hírt feltétlenül érdemes a szélesebb nyilvánossággal is megosztani. A magyarországi osteoporosisellátás látványos és számokkal is jól leírható eredményéről van szó, amelyet az egészségbiztosítói adatbázis több évet átfogó, tudományos elemzésével mutattak ki – tájékoztatta a jelenlévőket dr. Szekeres László, a társaság elnöke. A 2004–2010 közötti időszakot kiemelve a MOOT elemzői a csontritkulásban szenvedő betegek kezelésének a hatékonyságát szerették volna felmérni. A statisztikai adatokból meglepően kedvező eredményekre jutottak: a vizsgált hét év alatt hazánkban igen jelentős mértékben csökkent a csonttörések száma és az ebből fakadó mortalitás, ami kétségkívül a 90-es évek óta máig is szervezetten működő osteoporosis-ellátásnak köszönhető.

Ennek kezdeteiről szólva Poór Gyula professzor, a MOOT volt elnöke, jelenlegi alelnöke elmondta, hogy noha a csontritkulás népbetegség – itthon hozzávetőleg 900000 betegről tud az orvosszakma –, sajnos Magyarországon hosszú időn át nem volt kellő ismertsége, szervezett ellátórendszere, eszközös és gyógyszeres háttere. A 90-es években a frissen megalakult MOOT hatalmas szervezőmunkába fogott, beindította a Nemzeti Osteoporosis Programot, és ezzel „elvetette a magot”, amelynek a termését ma arathatjuk le.Osteoporosiscentrumokat hoztak létre, megszervezték a szakemberek képzését és továbbképzését, denzitometriás és egyéb diagnosztikai eszközöket szereztek be, egységes szakmai irányelveket alakítottak ki, kedvező gyógyszer-finanszírozást értek el, és különféle csatornákon keresztül informálták a társadalmat a csontritkulás megelőzésének fontosságáról. Az ezredforduló táján értékelt nagy európai vizsgálatok, mint a European Vertebral Osteoporosis Study (EVOS) és a European Prospective Osteoporosis Study (EPOS) sajnálatos módon még azt mutatták, hogy a 16, nyomon követett ország közül tőlünk származtak csaknem a legrosszabb adatok a lakosság BMD-átlagértékét és a csigolyatörések számát figyelembe véve.

Ennek tükrében még figyelemreméltóbbak a szóban forgó eredmények, amelyeket Lakatos Péter professzor ismertetett részletesebben. 2004–2010 között a csontritkulásból eredő csonttörések száma drámaian, évi 100000-ről 48000-re csökkent.Ha a csontritkulásos törések sorában kiemelt fontosságú combnyaktörést vizsgáljuk, amelynek következtében a törést szenvedettek 35%-a egy éven belül meghal, nyilvánvaló a kisebb számok rendkívüli jelentősége: csontritkulás miatt az ezredforduló után még évente 17–19 ezren szenvedtek combnyaktörést, és a sérültek közül mintegy öt-hatezren meghaltak, ezt a számot 2010-re évi körülbelül 13 ezerre sikerült visszaszorítani a hatékony betegellátásnak köszönhetően.

A törésszám csökkenésével párhuzamosan mind a nők, mind a férfiak körében mérséklődött a halálozás is a hasonló korú átlagnépességéhez képest, annak mintegy fele-harmada. Ez két tényezővel függ össze: egyrészt a csonttörékenység mérséklődése az oka, másrészt az, hogy az osteoporosis miatt gondozott betegek esetében hamarabb fény derül egyéb betegségekre is mint a diabetes vagy a hypertonia.

Az elemzés során az egészséggazdasági nyereséget is kiszámították. Az osteoporosisos betegek ellátása évente mintegy 20-25 milliárd forinttal terheli meg az egészségügyi kasszát Ebből azonban az állami gyógyszerkiadás „mindössze” 3,5 milliárd forintot tesz ki, a költségek többi részét a szövődmények orvoslása, a műtétek, a kórházi ellátás és a rehabilitáció adja. A gyógyszerekre fordított állami támogatással szemben a mérleg másik serpenyőjében az a 3,7 milliárd forint van, amit a kevesebb törésből fakadóan az egészségbiztosító évente megtakarít a törések és szövődményeik kórházi kezelésén és az ezekkel járó egyéb költségeken.

2007-ben az OEP az osteoporosis elleni gyógyszerek addigi 90%-os támogatását 70%-ra csökkentette. Ennek komoly következményeként az ellátott betegek száma 140 ezerről mintegy felére csökkent, jelezve, hogy a betegek a rájuk háruló megháromszorozódott gyógyszerkiadást nem tudták vállalni, noha ez a támogatáscsökkentés még a gazdasági válság előtt történt.

A WHO meghatározása szerint egy eljárás akkor tekinthető költséghatékonynak, ha egy, jó életminőségben megélt, megnyert életév „ára” nem éri el az ország egy főre eső GDP-jének háromszorosát. Ez Magyarországon 7,5 millió forint/fő/minőségi életévet jelent. A csontritkulás kezelése esetén ez a mérőszám csupán 5,6 milliót tesz ki, ami lényegesen alatta marad a WHO ajánlásának, azaz a gyógyszeres törésprevenció mind szakmailag, mind gazdaságilag hasznot jelent.

Ha a törésprevenciót szolgáló gyógyszeres kezelések nem állnának rendelkezésre a jelenlegi formában, a jelenlegi 20-25 milliárdos költség akár a többszörösére is emelkedhetne. Ezért is nagyon fontos, hogy a most megismert adatokat a szakma, a döntéshozók és a társadalom is kellő súllyal kezeljék.

dr. Németh Éva
eLitMed.hu


Kapcsolódó anyagok

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A COVID-19 kezelésére vonatkozó pulmonológiai konszenzus dokumentum

Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

NEJM: COVID-19 – ismeretlen vizeken hajózva

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az orvosok kötelezettségei, a betegek jogai a dualizmus korában hatályos egészségügyi jogszabályok alapján

Az egészségügyi szolgáltatások, különösen a fekvőbeteg-ellátás rendszere, látványos fejlődésen ment keresztül a dualizmuskori Magyarországon. Ennek jogi alapját az 1876. évi XIV. tvc. teremtette meg. Napjainkban már megkérdőjelezhetetlen a betegek mint egészségügyi szolgáltatás fogyasztók jogi helyzetének törvény általi rögzítése.

Tovább


Pszichoneuroimmunológia és a megtestesült elme

A kortárs tudatkutatás egyik jelentős filozófiai törekvése egy olyan magyarázati keretrendszer létrehozása, mely sikeresen képes megbirkózni a test-tudat viszony filozófiai problémájával. Descartes gyakran mint a dualizmus atyja jelenik meg a modern elmefilozófiában.

Tovább


Purpurás beteg hirtelen halála - post mortem felismert polyangiitisszel járó eosinophil granulomatosis

A rendszerbetegségek diagnosztikai nehézsége olykor abban áll, hogy a részeket nem tudjuk egésszé összetenni. Szegényesen dokumentált anamnézisű, 49 éves, asthmás nőbetegünk vasculitis bőrtüneteivel, diffúz ízületi panaszokkal került kórházi felvételre kivizsgálás céljából.

Tovább


Sikeresen alkalmazott fulvesztrantkezelés emlőtumoros betegünknél

Betegünk (születési év: 1966) 2007 nyarának végén három hónapja fennálló panasszal kereste fel onkológiai szakrendelésünket: bal emlőbimbójának váladékozását észlelte.

Tovább


A csontritkulás kezelésének hatékonysága