hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az olasz koronavírus megbetegedés 2019 kitörése – ajánlások a klinikai gyakorlat alapján| | |
 

A közlemény a The Societa Italiana di Anestesia Analgesia Rianimazionee Terapia Intensiva (SIAARTI), az Airway Research Group és The European Airway Management Society közreműködésével készült.

2019. decemberében Wuhanban jelent meg a koronavírus-2 által okozott tüdőszövődmény, súlyos akut légzési elégtelenség szindróma (SARS-CoV-2) és a következményes koronavírus megbetegedés 2019 (COVID-19). A kórkép klinikai megjelenési formája az enyhe felső-légúti fertőzéstől – gyakran társulva lázzal (82%) és köhögéssel (81%) – a súlyos akut légzési disztressz szindrómáig és a szepszisig terjed. Következménye lehet halálos (4,68%), elsősorban idős, kísérő betegségben (hipertónia, szívelégtelenség, diabetes mellitus) szenvedőknél. A fertőzőképessége rendkívül magas, a reprodukciós szám (Ro) 2,68 (95%Cl 2.47-2.86).

A helyi, nemzeti és nemzetközi egészségügyi rendszernek jelentősszerepe van a COVID-19 betegek ellátásának szervezésében. A járvány kitörésekor az egészségügyi személyzet 21%-a betegedett meg, ezért országszerte az egyik fő feladat a dolgozók védelmének biztosítása.

A COVID-19 fertőzött betegek szupportív intenzív kezelésének központi kérdése a korai légzés terápia biztosítása.

Az olasz COVID-19 járvány 2020. március 20-ig a legnagyobb esetszámú (41035) Európában és a legmagasabb a halálozás (3405). Az olasz egészségügyi rendszer az egyik legjobban szervezett a régióban, ennek ellenére a rendszer nem volt felkészülve a pandémiára. A szájmaszkok, PPE (personal protective equipment, személyi védőfelszerelés) száma elégtelen volt. A klinikai gyakorlatban kevés volt a szakképzett személyzet (orvos, szakdolgozó), rezidenseket és a klinikai gyakorlatban kevésbé járatos orvosokat vontak be a betegellátásba. Hiányzott a megfelelő számú, magasszintű intenzív ellátást biztosító ágy a betegek számára. Olaszország Európa 10 azon országába tartozik, ahol a legmagasabb az intenzív ágyszám (12,5 ágy/100.000 lakos), ez magasabb az európai átlagnál (11,5 ágy/100.000 lakos).

Számos intézkedést hoztak: kórházi látogatás csökkentése, triage régiók kialakítása, betegutak meghatározása, az elektív sebészeti beavatkozások megszüntetése, csak a sürgős traumatológiai, onkológiai műtétek tervezése. A műtőket intenzív betegellátásra rendezték be. A kórházakat COVID-19 pozitív és negatív csoportba osztották. Az aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvosok feladata komplex és dinamikus, beleértve a kritikus állapotban levő betegek osztályozását, és korai ellátását. A klinikusokra háruló etikai megterhelés mellett a triage klinikai szempontjait a Societa Italiana di Anestesia Analgesia Rianimazione e Terapia Intensiva (SIAARTI) határozta meg.

A klinikai ellátás során meghatározták az oxigén adagolás, a non-invazív lélegeztetés, a légút biztosítás és az intenzívellátás kérdéseit. A spontán légző beteg non-invazív oxigén terápiája az aerosol általi fertőzés veszélyét jelentősen fokozza. Hudson -és Venturi-maszk alkalmazása csökkenti ennek lehetőségét, szemben a high-flow orrszondán keresztüli vagy arckmaszkon át alkalmazott oxigén adagolással. Azonban a SARS és MERS fertőzések kapcsán nem találták bizonyítottnak a high-flow nasal oxigén, a non-invazív lélegeztetés viralis aerosolizációjának hatását. Azonban előzetes megfigyelés alapján megállapítható, hogy súlyos COVID-19 fertőzés esetén a non-invazív lélegeztetés eredménye nem megfelelő, szükséges a betegek intratrachealis intubálása és invazív mesterséges lélegeztetése. A korai intubálás bevezetése mind a beteg megfelelő oxigenizációja szempontjából, mind a személyzet fertőzésének védelmében indokolt. A szabad légút biztosításának protokoll szerint kell végezni, lehetőség szerint választott időpontban, negatív nyomású, izolált helységben, megfelelő technikai (javasolt video-laryngoscop alkalmazása) és személyi felkészültség mellett (a leggyakorlottabb szakorvos végezze), lehetőség szerint narkózisban. Preoxigenizáció, rapid-sequence intubáció javasolt, arc-maszkon keresztüli lélegeztetést lehetőleg ne alkalmazzunk, csak súlyos artériás deszaturáció esetén. Az intubáláshoz intravénás anesztetikum adását követően neuromuszkuláris blokkoló adását javasolják (1,2 mg/kg rocuronium vagy 1 mg/kg suxamethonium). Sikertelen intubáció esetén flexibilis bronchoscoppal (lehetőleg egyszer használatos eszközzel) történő intubálás, esetleg percutan cricothyroidotomia, ultrahang vezérelt tracheostomia javasolt a kritikus deszaturáció kivédésére. A sürgősségi intubálás fokozott fertőzés veszélyt jelent a személyzet számára, PPE használata szükséges. Magas hatékonyságú légúti filter alkalmazása szükséges.

A személyzet részérről a megfelelő személyi védőfelszerelés (szemüveg vagy arcpajzs, vízlepergető köpeny vagy teljes védőruha, dupla kesztyű és védőcsizma vagy lábzsák) viselése elengedhetetlen. Ennek egyik alapja a megfelelő (FFP3 vagy FFP2) arcmaszk alkalmazása, mely a levegőt speciális filterkapacitással szűri.

Megjegyzés: fontos hangsúlyozni, hogy a személyi védőfelszerelés szabályos fel- és levétele az ellátók biztonságának egyik kulcseleme, különös figyelemmel a kivetkőzés során előforduló önfertőzés megelőzésére. Ez képzéssel, gyakorlással, valamint külső megfigyelő által ellenőrzött, protokoll szerinti lépések alapján történő öltözéssel biztosítható.

A betegek transzportját megfelelő protokoll alapján kell végezni.
Szakmai ajánlások, protokollok, szimulációs gyakorlatok szükségesek a munka eredményességének fokozására, nemzetközi összefogás a pandémia legyőzésére.


Eredeti közlemény:
The Italian coronavirus disease 2019 outbreak: recommendations from clinial practice. 27 March 2020

Szerzők:
Sorbello M, El-Boghdadly K, Di Giancinto K. et al.


eLitMed.hu
2020.április 15.


Kulcsszavak

COVOD-19, intenzív ellátás szervezése, hatása az egészségügyi dolgozókra, légzés terápia, kiegészítő kezelések

Kapcsolódó anyagok

Az olasz koronavírus megbetegedés 2019 kitörése – ajánlások a klinikai gyakorlat alapján

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Ismét fellángol Szent Antal tüze?

A középkorban a leggyakrabban előforduló pestis mellett egyéb járványszerű betegségeket is megfigyeltek, amit nem más okozott, mint az anyarozs (Claviceps purpurea), egy gombafaj, amely a rozs kalászát fertőzi meg, és egy fekete képletet, a varjúkörmöt fejleszti ki.

Tovább


Kedvezõ eredmények dabigatrankezeléssel a hétköznapi klinikai gyakorlatban - FDA Medicare elemzés

A K-vitamin-antagonista warfarint gyakran használják pitvarfibrillációban a micro­thrombusok kialakulása és ez által a stroke megelőzése érdekében. Alkalmazásával vizsgálati eredmények szerint 40-80%-kal csökken az emboliás stroke kockázata és 30%-kal a halálozás, viszont kétszeresére nő az intracranialis vérzés és 66%-kal az extracranialis vérzés kockázata.

Tovább


A koenzim Q10 hatása a morbiditásra és a halálozásra krónikus szívelégtelenségben

Számos állapot vezethet szívelégtelenséghez, az októl függetlenül jelentősen hozzájárul az állapot súlyosbodásához a szívizomsejtek energiahiánya a bioenergetikai folyamatok károsodása miatt.

Tovább


A laktulóz javítja a pszichometriai tesztekben nyújtott teljesítményt szubklinikus encephalopathiában szenvedő cirrhosisos betegek esetében

A cirrhosisos betegek esetében számottevő mértéket érhet el az intra- és extrahepaticus portoszisztémás sönt. A véráramlásnak ez az eltérése lehet legalább részben a felelős a csökkent hepatocellularis funkcióért, és különböző mértékű agyi károsodást okozhat egyértelmű encephalopathia nélkül is.

Tovább