Hírvilág

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

2020. MÁRCIUS 16.

Szöveg nagyítása:

-
+

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Minden egészségügyi szolgáltató érdeke, hogy az ellátottak minél hatékonyabb és jobb ellátást kapjanak. Az egészségügyi felhő olyan egyidejű kommunikációt biztosít, amely azonnali információcserét tesz lehetővé a közfinanszírozott és a magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között, így biztosítva az ellátás átláthatóságát és legmagasabb szintű támogatását.


Kiknek kell csatlakoznia?

A 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. §-a (1a) bekezdése alapján 2020-ban minden orvosi vagy fogorvosi feladatra irányuló működési engedéllyel rendelkező (1-es vagy 2-es szolgáltatási típuskód) magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltató is köteles csatlakozni az EESZT-hez. Azok a szolgáltatók, akik eddig nem tettek eleget csatlakozási kötelezettségüknek, mielőbb meg kell, hogy indítsák a csatlakozási folyamatot a (https://e-egeszsegugy.gov.hu/ekapu/ felületen, hogy 2020.június 1-jétől meg tudják kezdeni a kötelező adatszolgáltatást.




Milyen előnyei vannak a csatlakozásnak?

Az EESZT kizárólag az ellátott kezelőorvosa számára biztosítja az egészségügyi adatok elérését, amennyiben a beteg nem korlátozta orvosa hozzáférését az önrendelkezés által. Ez azt jelenti, hogy a kezelőorvos lekérdezheti betege gyógykezelési, gyógyszerelési és vizsgálati adatait, és láthatja a számára felírt és ki nem váltott gyógyszereket. A rendszer használatával így hozzáférhetővé válnak a páciens más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is, vagyis az ellátási dokumentumok utaztatása szükségtelenné válik.


Miként történik az EESZT adatszolgáltatás?

2020. június 1-jétől a magán egészségügyi szolgáltatóknak - a közfinanszírozott intézményekhez hasonlóan - saját informatikai rendszerükön keresztül szükséges elérniük a Teret, és ennek segítségével kell továbbítaniuk az ellátási események adatait és a kapcsolódó ellátási dokumentumokat az egészségügyi felhőbe. Az EESZT-hez csatlakozott rendszerekkel rendelkező szolgáltatók eleget tesznek a kötelező adatszolgáltatásnak, ha a felírt vényeket eReceptként hozzák létre, a vizsgálatról eseménykatalógus-bejegyzést készítenek, illetve, amennyiben keletkezik ambuláns lap, azt feltöltik a Térbe.

Az adatszolgáltatás megkezdéséhez EESZT-akkreditált rendszer szükséges. Az EESZT információs portálján (https://e-egeszsegugy.gov.hu/) folyamatosan frissül azoknak a minősített medikai rendszereknek a listája, amelyekkel kapcsolódni lehet az EESZT-hez. Az EESZT fejlesztői azokra a szolgáltatókra is gondoltak, akik munkájuk során eddig nem használtak informatikai rendszert. Hamarosan elkészül ugyanis egy olyan, webes felületről elérhető, akkreditált miniHIS alkalmazás, amely 2020. június 1-jétől lehetővé teszi számukra is az adatszolgáltatást, mivel medikai rendszerként kezeli majd a minimális adatszolgáltatáshoz kapcsolódó kéréseket, és lehetővé teszi eRecept írását.

Bővebb információ az EESZT-hez történő csatlakozással kapcsolatos teendőkről a (https://e-egeszsegugy.gov.hu/ oldalon található.
További tájékoztatást az EESZT Kontakt Centere nyújt a [email protected] e-mail címen, vagy a 06-1-920-1050-es telefonszámon.
Forduljanak hozzánk bizalommal!

(x)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.

Hírvilág

2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Hírvilág

Egy felhőben az egészségügy

Cammogó informatikai fejlesztések, rohanó mobil-egészségügy

PharmaPraxis

Több ezer jelentést vár az OTH

Az kórházak, szakrendelők, háziorvosi praxisok és gyógyszertárak közhiteles nyilvántartásait az OTH működteti. Július 1-ig kell közölniük a dolgozók adatait az egészségügyi szolgáltatóknak

Egészségpolitika

Autonóm repülő robot egy méh agyával

Sheffield és a Sussex egyetemeinek kutatói egy ambiciózus projektet kezdtek, hogy elkészítsék egy méh agyának első pontos számítógépes modelljét, hozzájárulva annak megértéséhez, hogyan gondolkodnak az állatok, jelentős lépést megtéve a mesterséges intelligencia (AI) kutatásában.