TARTALOM

 VISSZA

 


Bizonyítani kell: költségcsökkentő a gyógyszerészi gondozás - Interjú dr. Télessy Istvánnal


Bizonyítani kell: költségcsökkentő a gyógyszerészi gondozás - Interjú dr. Télessy Istvánnal

| | |
 


Felrázta a gyógyszerész társadalmat a patikák kereskedelmi tevékenysége, de a jogszabályváltozások után újra konszolidálódik a gyógyszertári világ. Újra a beteggondozás került az előtérbe. Ez a gyógyszerésznek sikerélményt, a betegnek egészségnyereséget, a gazdaságnak költségcsökkentést eredményez – fogalmazta meg dr. Télessy István, a szakmai kollégium gyógyszerellátási gyógyszerészet (gyógyszerészeti) tagozat vezetője.

Hogyan látja szakmája helyzetét?

Én örök optimista vagyon, most is bizakodom. Az elmúlt két periódusban is én vezettem a Gyógyszerellátási Gyógyszerészeti Szakmai Kollégiumot, így hosszabb távra tudok rátekinteni – válaszolt dr. Télessy István, a gyógyszerellátási gyógyszerészet (gyógyszerészeti) tagozat vezetője, bagi gyógyszerész. - Az látszik, hogy az elmúlt évtizedek során egy 8-10 éves periodicitású hullámvonal mentén alakul szakmaiságunk. A rendszerváltást követően kialakított, megbízhatóan működő, a lelkiismeretes patikusra épülő gyógyszerészetet egy időre felváltotta az elkényelmesedés, majd a befektetői időszak, amikor első sorban a gyógyszertárak kereskedelmi tevékenységének kiaknázására alakultak új gyógyszertárak. Ez felrázta a gyógyszerész társadalmat, s a közelmúlt jogszabályváltozásai nyomán ismét konszolidálódik a gyógyszertári világ: az egészségmegőrzéssel (health promotion) valamint a betegekkel való gondosabb foglalkozás tér vissza, mint a gyógyszerészek egészségügyi feladatait valamint a gyógyszertárak egészségügyi intézmény jellegét erősítő, gazdagodó szolgáltatás.

Melyek a következő évek legfőbb kihívásai?

A következő években kellene a gyógyszerészeknek bebizonyítaniuk, hogy a gyógyszerészi gondozás, melynek jogszabályi kereteit még az előző kormány deklarálta, és amely lehetőséget ad a gyógyszerésznek a beteggel való aktívabb foglalkozásra – állapotfelmérésre, átfogó egészségügyi tanácsadásra, szükség esetén orvoshoz irányításra, stb. – mely valóban olyan szolgáltatás, mely a gyógyszerésznek sikerélményt, a betegnek egészségnyereséget, a népgazdaságnak költségcsökkentést eredményez. További feladatnak érzem az orvos-gyógyszerész együttműködés javítását, mert a betegérdek és a népgazdasági kényszer is ezt kívánja meg.


Télessy István
A Semmelweis Terv keretében mit javasol a szakmai kollégium részéről?

A Semmelweis Tervet alaposan átvizsgálva még a korábbi kollégium nevében adtunk jobbító szándékú részletes véleményt. Meg kell jegyeznem, hogy a Semmelweis Terv egészében véve a gyógyszerészet szempontjából kedvező, hiszen a gyógyszertárat és a gyógyszerészeket az egészségügy integráns részének tekintve fogalmazza meg a feladatokat, és a gyógyszerforgalmazáson túlmutatva ismét hangsúlyt kapott a hivatástudaton és szakmai ismereteken alapuló gyógyszerészi felvilágosító tevékenység. Így a feladataink között megtaláltuk. a betegek egészségtudatos döntéseinek elősegítésére, a magisztrális gyógyszerkészítés megőrzésére irányuló elképzeléseinket, valamint a gyógyszerészi gondozás kiemelt kezelését is. Viszont nem leltük fel a szövegben, ezért szóvá tettük az évek óta bevezetni kívánt modern, standardok mentén egységesítendő gyógyszertári minőségmenedzsment iránti igényt.
Javaslataink közül talán kiemelném még a gyógyszerészi diplomához és a szakképesítésekhez kötődő kompetenciák újrafogalmazását, mert ez ma a gyógyszerészeten belül nagyon elavult.

Milyen tervei vannak a szakmai kollégiumi tagsággal kapcsolatban?

Az én olvasatomban az egyes tagozatokhoz tartozó kollégiumi tagság a kollektív bölcsesség forrása, tehát amennyire csak lehet (pl. a határidők megengedik), igyekszünk majd olyan tanácsokat, javaslatokat, állásfoglalásokat adni a Minisztériumnak, ami e grémium közös döntése. Ebben nem látok különbséget a korábbi kollégiumi működéshez viszonyítva. Ha viszont erre pl. az idő rövidsége miatt nincs lehetőség, akkor az újonnan létrehozott 3 tagú tagozat „dugja össze a fejét” a szakmailag legkedvezőbb és megvalósíthatóság szempontjából legjárhatóbb megoldás gyors megtalálására.

Végezetül rövid szakmai is személyes bemutatkozást kérünk.

Magamról dióhéjban annyit, hogy végigjártam a diplomám adta lehetőségeket: falusi patikusként kezdtem, dolgoztam a hatóságnál (OGYI), közel 20 évet eltöltöttem az iparban: hazai és külföldi multinacionális vállaltok közép- és felsővezetői pozícióiban, de kb. 10 éve ismét visszatértem a tára mögé. Időközben mindig tudtam időt szánni a tudományos életre: sokat publikáltam, szakvizsgáztam, doktoráltam majd kandidáltam, s mind a mai napig rendszeresen oktatok több egyetemen. Ehhez szintén gyógyszerész feleségem kedvező háttérrel, s gyakran nagyon hasznos tanácsokkal járult és járul hozzá. Gyermekeim már kirepültek, de az „unokás időszak” számunkra még csak most következik.

eLitMed

Kapcsolódó anyagok: Szűrés a patikában
Kockázatmérés a gyógyszertárakban
Jól járhatnak a vásárlók a patikák közötti verseny éleződésével
Nők a gyógyszerészi pályán


Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Bizonyítani kell: költségcsökkentő a gyógyszerészi gondozás - Interjú dr. Télessy Istvánnal