TARTALOM

 VISSZA

 


Húsz év alatt duplájára emelkedett az elhízottak száma


Húsz év alatt duplájára emelkedett az elhízottak száma

| | |
 


Egyre több a túlsúlyos ember, akiknél számos betegséget okozhat az elhízás. Pedig könnyebb megelőzni az elhízást, mint a belőle kialakuló magasvérnyomást, cukorbetegséget, ortopédiai bajokat gyógyítani. Az egészséges táplálkozáshoz az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) munkatársa ad tanácsokat.

- Hogyan alakul az utóbbi években a lakosság testsúlya Magyarországon?

Az elhízás világszerte egyre növekvő probléma és az európai régió egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása. Országos, reprezentatív, mérésen alapuló testsúly és testmagasság adatok hazánkban az 1985-1988-ban végzett első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálatból álltak eddig rendelkezésre. Ezt követően 2009 novemberében az OÉTI által koordinált Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP2009) adott arra lehetőséget, hogy a felnőtt lakosság országos reprezentatív mintáján, antropometriai mérések alapján határozzuk meg a túlsúly és a hasi elhízás gyakoriságát. A 2009-es felmérés eredményei alapján a felnőtt magyar lakosság csaknem kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Összevetve a 20 évvel ezelőtti vizsgálat adataival elmondható, hogy míg a túlsúlyosak arányában jelentős változást nem láttunk, addig az elhízottak aránya mindkét nemnél kétszeresére emelkedett – válaszolt dr. Kovács Viktória Anna, az OÉTI Alkalmazott Táplálkozás-tudományi Főosztályának megbízott főosztályvezető helyettese.

- Milyen nemű és életkorú személyeket veszélyeztet a legjobban az elhízás?

Férfiaknál az elhízottak aránya az életkorral párhuzamosan nő, és 65 év felett a legmagasabb. Ebben a korcsoportban a legnagyobb az ún. morbid elhízottak (BMI 40 kg/m2) aránya is. Nőknél az elhízottak aránya összességében a férfiakéhoz hasonlóan változik, vagyis az életkor emelkedésével nő, de itt a morbid elhízottak aránya a 35-64 éves korosztályban a legmagasabb. A túlsúly és az elhízás együttes előfordulási aránya a 65 év feletti nőknél a legnagyobb, meghaladja a 80 százalékot. A túlsúly legfontosabb oka az ún. pozitív energia egyensúly, vagyis ha az energia felvétel meghaladja az energia leadást. Ez azt jelenti, hogy a túlsúly hátterében legtöbbször a túlzott táplálék bevitel illetve a mozgásszegény életmód áll.


Kovács Viktória Anna
- Többféle betegséget okozhat a súlytöbblet. Felsorolná ezeket?

Az elhízás már gyermekkorban számos betegség kockázatát növeli úgy, mint magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, zsírmáj, depresszió, különböző ortopédiai kórképek és lipidanyagcsere zavarok. Ezen betegségek hosszú távú fennállása pedig többszörösére növeli a szív- és érrendszeri betegségek (elsősorban szívizom infarktus és agyvérzés) valamint egyes daganatok rizikóját.

- Mik az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás ismérvei?

Az egészséges életmód 4 alappillére a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás és a stressz alacsony szintje. Az egészséges táplálkozás alapelvei a következők: rendszeres, napi 5x-i étkezés – melyből különösen fontos a reggeli, egyszerre kis mennyiségek elfogyasztása, változatosság, alacsony só-, zsír- és hozzáadott cukorbevitel, naponta többször nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztása, folyadékpótlásra víz, gyorséttermek helyett az ún. slow food (lassú étkezés, lehetőleg a családdal együtt), teljes őrlésű gabonafélék előnyben részesítése, rendszeres alacsony zsírtartalmú tej vagy tejtermék fogyasztás, a cukros szénsavas üdítőitalok, a feldolgozott élelmiszerek (pl. felvágottak, levesporok) kerülése.

- Nehéz ezek szerint élni?

A fenti alapelvek közül számos betartása inkább odafigyelést, mint vastag pénztárcát igényel. Hiszen pl. a feldolgozott élelmiszerek helyett az otthon főzés kimondottan pénztárca kímélő javaslat. Szintén nem jelent többlet kiadást az, ha odafigyelünk a sóbevitelre vagy az adagok mennyiségére. Kóstolás nélkül ne sózzuk ételeinket, és ha mód van rá, fél adagot rendeljünk. Zöldségek közül sem kell feltétlenül a ruccolát választanunk, 1-2 szál megtisztított, felkarikázott répa ugyanolyan jó választás. Még jobb persze, ha ezt a répát mi magunk termeljük meg. Hasonlóan nem kell hangsúlyozni, hogy mennyi pénzt spórolhatunk azzal, ha a cukros üdítőitalok helyett vizet iszunk.

- Kérem, állítson össze egy átlagos felnőttnek egynapi egészséges étrendet!

Reggeli:
• 1,5 százalékos tej – 2dl
• Sokmagos kifli – 1 darab
• Fűszeres túrókrém (házilag elkészíthető) – kb. 5-6 dkg
• Sárgarépa karikák
Tízórai:
• Alma - 1 nagyobb
• Korpovit keksz – 5 darab
• Szénsavmentes ásványvíz
Ebéd:
• Árpagyöngyös zöldségleves
• Grillezett tengeri halfilé citromkarikákkal
• Barnarizs
• Vitaminsaláta (idényzöldségek)
Uzsonna:
• natúr joghurt idénygyümölcs darabokkal
Vacsora:
• Rozskenyér – 1 kisebb szelet
• Sült csirkemell csíkok – 3 szelet
• light margarin – vékonyan megkenve (10g)
• paradicsom
• zöld tea

- Hogyan érdemes elkészíteni az ételeket?

Részesítsük előnyben a gőzben főzést, párolást, az alufóliában, sütőzacskóban, teflonedényben vagy fedett cserépedényben készítést a bő zsiradékban sütéssel szemben. Főzelékek és mártások esetében mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés durum, vagy teljes őrlésű liszttel készített habarás kefirrel, joghurttal, 12 százalékos zsírtartalmú tejföllel. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag soha ne sózzunk. A mérsékelten sós ízt hamar meg lehet szokni. Az ételek változatos ízesítésére használjunk friss fűszereket. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk, bánjunk csínján a barna cukorral és a mézzel is. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzelékféléket, zöldségeket. Fontos, hogy mindig idénynek megfelelően válasszunk, ne tároljuk és ne főzzük a zöldségeket sokáig, hogy vitamintartalmuk ne csökkenjen.

-Kérem, javasoljon testmozgási módokat!

Az aktív életmód jellemzői nem csak a rendszeres sportolás, hanem olyan tevékenységek is, mellyel a nap folyamán növelhetjük az energia leadást. Például, ha lift vagy mozgólépcső helyett mindig a lépcsőt választjuk, vagy ahelyett, hogy felhívnánk a szomszéd szobában ülő kollégánkat, odamegyünk hozzá, máris sokat tettünk az egészségünkért. A sportolás vonatkozásában jól ismert a mondás, hogy „a láb mindig kéznél van” vagyis a futás vagy intenzív gyaloglás az egyik legegyszerűbben és legolcsóbban kivitelezhető mozgásforma mindenki számára. Ha nem találunk elég fantáziát benne, akkor gyalogló illetve futóútvonalunkba iktassunk be állomásokat. Ilyen lehet egy pad, ahol megállunk fekvőtámaszt végezni, vagy egy járdaszegély, ahol vádlinkat erősíthetjük. Szintén variációt jelenthet, ha olyan utat találunk, ahol lejtők és emelkedők váltják egymást, de játszhatunk a mozgás sebességével is.

- Mi a jövő egészséges nemzedékének záloga?

Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Mivel a felnőtt szokások nagy része gyermekkorban alakul ki, ezért nagyon fontos lenne, hogy már óvodás kortól tanuljanak a gyermekek az egészséges életmód fontosságáról, illetve megtapasztalják a mozgás és az egészséges táplálkozás örömét.

eLitMed Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok: Európai járvány az elhízásAz elhízás korai halálhoz vezethet


Kapcsolódó anyagok

NEJM: COVID-19 – ismeretlen vizeken hajózva

Gyógyszerészek fertőző betegségekkel kapcsolatos attitűdje Magyarországon

Hogyan csökkenthetők a karantén lélektani hatásai

A SARS-CoV2-fertőzés vesére kifejtett hatásai

Légzési elégtelenséggel járó CANOMAD szindróma

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Húsz év alatt duplájára emelkedett az elhízottak száma