TARTALOM

 VISSZA

 


A konzervatív reumatológiától a molekuláris reumatológiáig - Interjú dr. Poór Gyulával


A konzervatív reumatológiától a molekuláris reumatológiáig - Interjú dr. Poór Gyulával

| | |
 


A következő évek legfőbb kihívása az, hogy Magyarországon milyen széles körben tudjuk elterjeszteni ezt a tudásalapú, XXI. századi reumatológiát. Természetes, hogy ne csak alkalmazói, hanem aktív részesei is legyünk ennek a folyamatnak, hozzátéve saját kutatási és ellátásszervezési eredményeinket – mondta dr. Poór Gyula a szakmai kollégium reumatológia tagozatvezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét?

Szűkebb szakterületem a reumatológia az elmúlt évtizedben fantasztikus fejlődést produkált. Az alapkutatás az ízületi és csontfolyamatok számos kulcslépését fejtette meg, és az ennek eredményeképpen megszületett célzott hatású molekulák rövid időn belül a klinikai gyakorlat szerves részévé váltak. Erre a legjobb példa a gyulladásos mozgásszervi betegségekben kiemelkedő jelentőségű citokinek felfedezése, és az azokat gátolni képes biológiai gyógyszerek megszületése. Szinte pillanatok alatt jutottunk el a tüneti terápiától a patogenetikai szintű kezelésig, és ezáltal a konzervatív reumatológiától a molekuláris reumatológiáig – felelte dr. Poór Gyula az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgatója.

- Melyek a következő évek legfőbb kihívásai?

Az, hogy Magyarországon milyen széles körben tudjuk elterjeszteni ezt a tudásalapú, XXI. századi reumatológiát. Természetes, hogy ne csak alkalmazói, hanem aktív részesei is legyünk ennek a folyamatnak, hozzátéve saját kutatási és ellátásszervezési eredményeinket.

- A Semmelweis Terv keretében mit javasol a szakmai kollégium részéről?

A Semmelweis Terv első lépésként regionális szükségletek, kapacitások, betegutak, valamint progresszivitási és finanszírozási szintek felmérését foglalja magában. A reumatológiai betegellátásban is markánsan ki kell emelni a legmodernebb diagnosztikai és terápiás eljárásokat alkalmazó magasabb szintű egységeket, és ezek mellé természetszerűleg magasabb finanszírozást szükséges rendelni.


Poór Gyula
- Milyen tervei vannak a szakmai kollégiumi tagsággal kapcsolatban?

A szakmai kollégiumnak több mint húsz éve vagyok tagja, így pontosan tudom, hogy a kollégium hosszú távú teljesítménye elsősorban attól az elvárástól és mozgástértől függ, melyet az egészségügyi kormányzat számára kijelöl. Ugyanakkor tagozatunknak meghatározó szerepe és felelőssége lesz abban, hogy a hazai reumatológiai ellátás milyen mértékben zárkózik fel a letisztult európai irányelvekhez. Ennek a napi ügyintézésben és egy nemzeti reumatológiai program kidolgozásában és véghezvitelében egyaránt meg kell nyilvánulnia.

- Végezetül kérem, ismertesse szakmai és személyes életútját!

Az ORFI főigazgatójaként elégedettséggel tölt el, hogy vezetésem alatt a szakmai sikerek mellett az intézet az elmúlt tíz évet teljes gazdasági-pénzügyi egyensúlyban élte át, a nem kevés nehézség ellenére. A Semmelweis Egyetem és a Marosvásárhelyi Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem vezető professzoraként szeretném láttatni a fiatalokkal, hogy ez a szakterület mennyi örömet tud ma adni annak, aki komolyan foglalkozik vele. Nagyon örülök annak, hogy egyéb feladataim nem nyomták el a kutatói érdeklődésemet, mely még a kilencvenes években a Mayo Klinikán alakult ki bennem és az akadémiai doktori disszertációmhoz vezetett. Több akadémiai bizottságnak vagyok tagja, és nagy megtiszteltetés volt részemre, amikor 2009-ben az MTA levelező tagjának jelöltek. Szabadidőmben teniszezem, művészeti és zenei eseményekre járok, sőt gyakran magam is a zongora mellé ülök. Mindehhez természetesen elengedhetetlen a feleségem és három gyermekünk által biztosított, hittel és szeretettel megélt családi háttér.

2011. 06. 06.

eLitMed


Kapcsolódó anyagok: Ca&Csont - 2003;6(1) Nemzeti törésmegelõzõ és kockázatjavító program
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(11) Szemléletváltozás a reumatológiában – A reumatológia tankönyve Szerkesztette: Poór Gyula
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2007;17(10) A rheumatoid arthritis modern kezelési és gondozási lehetőségei Magyarországon
Húzóágazat lehetne a balneoterápia - Interjú dr. Bender Tamással
A Csont és Ízület Évtizede 2000-2010


Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


A konzervatív reumatológiától a molekuláris reumatológiáig - Interjú dr. Poór Gyulával