TARTALOM

 VISSZA

 


Eljárás indult a thaiföldi halálozás ügyében


Eljárás indult a thaiföldi halálozás ügyében

| | |
 

Meghalt Thaiföldön egy harmincfős magyar orvoscsapat egyik tagja, a kübekházi dr. Kátai Tibor. Az elhunyt családjához közel álló személy információi szerint az egyik gyógyszergyártó cég szervezte az utazást az orvosoknak félig munka, félig kikapcsolódás jelleggel.

A múlt szombaton éjszaka érkezett meg a csoport Phuketbe, ahol fürödni mentek egy, már bezárt és ezért nem kivilágított medencébe. Az orvos holttestére másnap reggel találtak rá a szálloda dolgozói. A hétfői boncolás fulladásos halált igazolt. Az eset etikai vonatkozásairól dr. Kónya Csabát, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) Kommunikációs Etikai Bizottság elnökét kérdeztük.

Mint az elnök elmondta a két szövetség sajtóközleményt adott ki az esetről (mely cikkünknél pdf. formátumban letölthető). Sajtóközleményük célja, hogy kifejezze a MAGYOSZ és az AIPM tagvállalatok etikus és jogszerű gyógyszer-kommunikáció iránti elkötelezettségét és leghatározottabb elhatárolódását minden törvénytelen és etikátlan kezdeményezéstől, gyakorlattól. Előfordulhat, hogy a MAGYOSZ-AIPM Etikai Kódexe szerint etikátlan az utazáson történő részvételre nyújtott támogatás. - Ha bebizonyosodik, hogy vétett az egyik gyógyszerpiaci szereplő a MAGYOSZ és az AIPM által közösen képviselt etikai normák ellen, akkor a vállalatot eltávolítják a szövetségből és megszakítják vele az együttműködést – mondta dr. Kónya Csaba.

- A hazai piacon több 200 gyógyszergyártó és forgalmazó cég található. Mindannyian tagjai a szövetségnek és mindenkire vonatkozik az Etikai kódex?


Kónya Csaba
A MAGYOSZ-nak és az AIPM-nek összesen hatvanegy tagja van. Kívülünk más szövetségek is léteznek, mint a Generikus Egyesület, a Védettség Oltóanyag Egyesület, akik azonban nem aláírói a MAGYOSZ-AIPM Etikai Kódexének. A MAGYOSZ és az AIPM 1995 óta tartja fenn az etikai bizottságot, ezt a piaci önszabályzó testületet, melynek célja, hogy elősegítse az etikus és jogszerű promóciós gyakorlatot a gyógyszeriparban és az előforduló esetekben lefolytassa a szükséges etikai eljárásokat. Az Etikai kódex előírásainak betartása a MAGYOSZ és az AIPM tagvállalatok számára kötelező. Azokat, akik nem tagjai e két szövetségnek, nem kötelezhetjük a kódex elfogadására, tőlük az Etikai Kódex betartása csak önkéntes alapon várható el. Jelen ügyben nem érkezett írásbeli bejelentés. Ha érkezik és bebizonyosodik, hogy egy gyógyszergyártó cég utaztatta az embereket oda, ahol nem volt szakmai rendezvény vagy volt ugyan, de nem arra mentek, akkor a kódex szerint vizsgáljuk az ügyet és aszerint járunk el.

- Kérem, ismertesse az orvosok gyógyszercégek általi utaztatására vonatkozó törvényeket, szabályokat!

A 2006. évi XCVIII. gyógyszer-gazdaságossági törvény 12-16 paragrafusa lehetővé teszi a szakmai rendezvényeken, tanfolyamokon történő részvételre nyújtott támogatást (utaztatást). A gyógyszercég által nyújtott támogatás kizárólag a rendezvényre való utazási- és, szállásköltség, a regisztrációs díj vagy más közvetlenül felmerülő költség, pl. étkezés fedezetére szolgálhat. Az Etikai kódex is reflektál erre. A 4. fejezet 9. paragrafusának 3. pontja szerint „…A Rendezvényen történő részvételre nyújtott támogatás kizárólag az utazásra, a Rendezvény időtartama alatti étkezésekre, szállásra, valamint a regisztrációs költségekre szorítkozik. A Rendezvény támogatásának, illetve a Rendezvényen nyújtott vendéglátásnak tartalmában, formájában, értékében és minden egyéb részletében az ésszerűség és mértékletesség határain belül kell maradnia, és a rendezvény fő céljához képest alárendeltnek kell lennie…”
A 9.5. pont szerint „…Az Egészségügyi Szakemberek számára szervezett Rendezvényeken a vendéglátás nem foglalhat magában szórakozás céljából szervezett programokat, eseményeket (pl. kulturális, sport, szabadidő, stb.). Többnapos külföldi konferencia előtt és után az utazásra legfeljebb egy-egy extra nap biztosítható, ha az logisztikailag indokolt…”
Az Etikai kódex az Európai Gyógyszergyártó Szövetség magyarországi viszonyokra adaptált verziója, melyet folyamatosan frissítenek s a mindenkori társadalmi igényeket tükrözi. A 3/2009 (II. 25). EüM rendelet 2. paragrafusa azokat a kereskedelmi gyakorlatokat sorolja fel, melyekre alkalmazni kell.

- Milyen tisztázandó kérdésekre keresik a válaszokat?

Jogilag és etikailag tudnunk kell, hogy az utaztatás mögött áll-e gyógyszercég, volt-e szakmai rendezvény s voltak-e szórakoztató programok? Albert Schweitzer írta, hogy az etika annak a szükségességnek az átélését jelenti, hogy minden életet ugyanúgy akarom, ugyanúgy tisztelem, mint a sajátomat. Az orvos szakmailag független és pártatlan döntéshozatalát nem lehet befolyásolni De nem csupán az utaztatásról van szó. Az etikai kódexben szerepel és korábban állásfoglalást adtunk ki arról, nem javasoljuk, hogy a gyógyszergyártó cégek orvosoknak rendezett sportprogramokat támogassanak, mert akár így is befolyásolva az orvos döntési folyamatát.

- Milyen feladatuk van a thaiföldi ügyben? – kérdeztük az Országos Gyógyszerészeti Intézet illetékesét.

- Saját hatáskörünkben eljárást indítottunk az ügyben, mivel feladatunk a reklámügyi és a gyógyszerismertetési tevékenység felügyelete is - válaszolta Szabó Franciska kommunikációs szakreferens.
.
A folyamatban lévő ügyről egyéb információt nem adhatott az intézet munkatársa, de újságírói kérdésre elmondta, a szankció mértéke 500 ezer forinttól 25 millió forintig terjedő pénzbírság lehet, továbbá kezdeményezhetik a gyógyszerismertetési tevékenység felfüggesztését vagy megtiltását meghatározott időtartamra s a támogatással való rendelés és a forgalmazás megszüntetését is.


Erre reagálva dr. Kónya Csaba elmondta, amennyiben az ügyben bármely hatóság egyidejűleg eljárást indít, úgy a végleges döntés meghozataláig nem indít eljárást az etikai bizottság, mert nem akarja befolyásolni a hatóság döntését.

eLitMed Császi Erzsébet


Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

3.,   Lege Artis Medicinae mondta   2011. Január 28., Péntek 19:30:46
jó kis cikk
2.,   Fokiné Karap Zsuzsanna mondta   2011. Január 28., Péntek 07:24:07
1.,   Fokiné Karap Zsuzsanna mondta   2011. Január 28., Péntek 07:22:59

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Eljárás indult a thaiföldi halálozás ügyében