TARTALOM

 VISSZA

 


Az igaz pillanat gyorsan elszáll! – Interjú dr. Wittmann Istvánnal


Az igaz pillanat gyorsan elszáll! – Interjú dr. Wittmann Istvánnal

| | |
 


Átfogó koncepció kidolgozására ad lehetőséget a nephrológia területén a Semmelweis Terv. Ha megvalósul az ellátó helyek hierarchikus szerveződése, van remény a javulásra – mondta dr. Wittmann István, a szakmai kollégium nephrológiai és dialízis tagozatának elnöke.

- Hogyan látja a szakmája helyzetét?

Nagy öröm a számomra, hogy független szakmai tagozatot kaptunk. A hazai nephrológia világszínvonalon működik, a vesepótló kezelés területén, és a klinikai nephrológiát tekintve is. Ugyanakkor a világban a lehetőségek sokkal nagyobbak. A hazai gárda létszáma pillanatnyilag elégségesnek mondható, talán kevésbé hat a külföldre csábítás, mint más területeken. Azért itt is jelen vannak a finanszírozási gondok. A képzés, továbbképzés kérdése megoldott, zökkenőmentesen zajlik. A tudományos kutatás elsősorban néhány nagy központba centralizálódott, és sajnos nagy pénzhiánnyal küzd.

- Melyek a következő évek legfőbb tendenciái?

A vesebetegek létszámának növekedése nagy kihívás elé állítja a szakmánkat és a finanszírozót is. Nem csak a nagy költségekkel járó vesepótló kezelésbe kell mindig több energiát fektetni (és növekvő pénzösszeget a biztosítónak), hanem a krónikus vesebetegség korábbi stádiumaiban lévőknek is egyre nagyobb igénye van nephrológiai ellátásra. A cukorbetegek növekvő száma, a metabolikus szindróma gyors és fiatalkorra áthelyeződő szaporodása azt jósolja, hogy hamarosan nagy számban jelennek meg az ellátórendszerben a fiatal vesebetegek, és ekkor már elégtelenné válhat a jelenlegi infrastruktúra. Ezért minél előbb ki kell dolgozni a stratégiai tervet, a nemzeti veseprogramot. Ennek előkészítése elkezdődött, reményeim szerint az év végére végzünk ezzel a nagy munkával. Az ebbe belefoglalandók között kiemelt szerepe kell hogy legyen a teljes népességet megszólító programoknak, az oktatás minden szintjén megtartott tájékoztatásnak.

- A Semmelweis Terv keretében a szakmai kollégium részéről mit javasol?

Átfogó koncepció kidolgozására ad lehetőséget a nephrológia területén a Semmelweis Terv. Amennyiben az ennek megfelelő finanszírozás megadásával megvalósul az ellátó helyek hierarchikus szerveződése, akkor jó reményünk lehet a javulásra. Nem lehet eredményt elérni a betegutak átgondolása nélkül, és minden jobbító szándék megtörik, ha az egészségügyi dolgozók bérének rendezése nem kap megfelelő prioritást. Feltétlenül a megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni. A nephrológia olyan szakma, ahol, Romhányi György professzor úr gondolatait idézve: „Az igaz pillanat gyorsan elszáll”, és utána már a sokkal drágább szekunder vagy tercier prevencióra van csak lehetőség. Egyetemen dolgozó orvosként látom az orvosképzés krízisét is, amely a képzendők számának növelésével járó nagyobb bevétel és a minőség között feszülő ellentmondásból támad. Ma már három nyelven oktatunk, magyarul, angolul és németül, de megfelelő ösztönzők hiányában egyre kevesebben választják az egyetemi karriert. A graduális képzésben nem mindenhol van az őt megillető helyen a nephrológia.

- Milyen tervei vannak a szakmai kollégiumi tagsággal kapcsolatban?

Szakmai munkám során sokat foglalkozom a hormonoknak a betegségekben kialakuló helytelen intracelluláris jelátvitelével. Ilyen jelátviteli hibákkal tarkított a mai egészségügy is. Célom az, hogy a mindkét irányból – a szakma és a minisztérium felől – érkező jeleket hibátlanul közvetítsem, sőt lehetőségeim szerint a jeleket a megfelelő effektorhoz eljuttassam.


Wittmann István
- Kérem, ismertesse szakmai életútját és mondjon néhány szót családjáról, hobbijáról!

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologiai Centrumát vezetem. Belgyógyász, nephrológus és diabetológus vagyok. Mindig is a határterületi kérdések izgattak, így egyik fő klinikai területem a diabeteses nephropathia. Különösen érdekel a vérnyomás szabályozása, valamint a vese-, a cukorbetegség és a hypertonia kezelése. Ezek mellett a népbetegségek mellett kedvelt és izgalmas feladatot jelent számomra a ritkább, immun-patogenezisű vesebetegségek diagnosztikája és kezelése. Vezetőségi tagja vagyok a Magyar Nephrologiai és a Magyar Diabetes Társaságnak.

Harminc éve kutatom a szabad gyökök szerepét a vese- és a cukorbetegség patogenezisében és kezelésében. Idegen nyelvű közleményeim száma 65, magyar nyelvű közleményeim száma 120, összesített impact factorom 128, független citációim száma 271. Vezetésemmel eddig nyolc kolléga szerzett Ph.D. fokozatot és kettő védése küszöbön áll a nephrológia és a diabetológia területén.

Számos alkalommal nyertem el a hallgatók szavazata alapján a jó gyakorlatvezető címet és klinikánk az elmúlt években mindig a legjobban oktató intézetek között volt. Korábban Karunk oktatási dékán-helyetteseként dolgoztam.

Legnagyobb ambícióm a fiatal kollégák itthon tartása, felkészítése, lelkesítése és a gyógyítás művészetének megszerettetése. Hobbim a természetjárás, vágyam a természetszeretet átadása gyermekeimnek.

2011. 07. 13.

eLitMed

Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2011;21(05) Kommentár
Parlamenti fórum a cukorbetegekért
Hypertonia és nephrologia - 2010;14(3) Cigarettafüst okozta elváltozások az endothelsejtekben
Hypertonia és nephrologia - 2010;14(2) Krónikus vesebetegségekben a stroke gyakori, súlyos, de megelőzhető cardiovascularis szövődmény
Hypertonia és nephrologia - 2010;14(2) cerebrovascularis betegségek korai felismerésének és prevenciójának gyakorlati kérdései a belgyógyászok számára is kiemelkedően fontosak
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2003;13(8) A vesebiopszia indikációja cukorbetegségben
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(10) A losartan pleiotrop hatásai A húgysavszintcsökkentés jelentősége
Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Az igaz pillanat gyorsan elszáll! – Interjú dr. Wittmann Istvánnal