TARTALOM

 VISSZA

 


Az elhunyt teste nem a rokonok tulajdona


Az elhunyt teste nem a rokonok tulajdona

| | |
 


Magyarország csatlakozik az Eurotranszplanthoz. Erről döntött Szócska Miklós államtitkár az érintett szakmai szervezetekkel történ egyeztetést követően. A tárgyalásokat januárban kezdi az államtitkár. Az egyik civil betegszervezet képviselőjét, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnökét kérdeztük a döntésről.


- Álláspontunk szerint két lépcsőben lehetne csatlakozni az Eurotranszplanthoz –mondta Székely György, a szövetség elnöke. - Elsőként csak a hiperimmunizált, a sürgősségi betegek és a gyerekek kaphatnának szerveket az Eurotranszplanttól és ha működik a kapcsolat, akkor kellene minden érintett felé elérhetővé tenni a szervadományozást. A csatlakozás feltétele a hazai várólisták feltöltése európai átlagszintre. Ha ez nem történik meg, akkor csak szerv exportőrök leszünk, azaz csak adjuk a szerveket, de keveset kapunk vissza, mert nem lesz elég beteg, akikbe be lehet ültetni. Magyarország nem végez tüdőátültetést, földrajzi távolság szerint legközelebb Bécsben végzik, de Magyarország sokkal több tüdőt ad, mint amennyit magyar betegbe beültetnek.

- Mi az oka, hogy kevés a várólistán a beteg?

Elmaradott a háziorvosi hálózat. Egyrészt nem minden esetben ismerik fel a páciens betegségének súlyosságát a háziorvosok s nem irányítják szakrendelésre. Másrészt ha tovább is irányítja, ott addig gyógyítják, amíg meg nem hal. Továbbá nem ismerik azt a protokollt, amely szerint várólistára kell küldeni a beteget. Területi egyenetlenségek vannak a donorjelentésben. Például Vas megye kevés donort jelent, Szolnok megye sokat.


Székely György
- A Szervkoordinációs Iroda adatai szerint idén (december 19-ig) 256 vese-, 43 máj, 9 vese és hasnyálmirigy, 20 szívátültetés történt és 33 tüdőátültetés magyar donorból, utóbbi Bécsben. Hogyan lehetne növelni a donáció számát?

Azokban a kórházakban, ahol donáció lehetséges, donáció felelősöket kellene alkalmazni, akinek jelenteni kellene az agyhalott beteget a Szervkoordinációs Irodának. S az orvosoknak is aktívabban kellene működniük a donáció kérdésében. Bárkit érinthet a donáció akár hozzátartozóként, akár áldozatként, akár szervre váróként. A média és az oktatás feladata, hogy megértesse az emberekkel, ők nem tulajdonosai a halott testének, s a halott szervei optimális esetben öt ember életét menthetik meg.

-Az erre vonatkozó törvény szerint elméletileg elégségesnek kellene lenni a donációnak. Aki életében nem tett tiltó nyilatkozatot arról, hogy halála esetén szerveit szervátültetés céljára felhasználják, annak beleegyezését kell vélelmezni.

Ezt a törvényt 1999-ben fogadtatta el szövetségünk az Országgyűléssel. Az orvosoknak ezzel kapcsolatban tájékoztatási kötelezettségük van az elhunyt hozzátartozói felé. Az Eurotranszplantnál oda-vissza él a szervek adományozása. Tehát ha adunk, kapunk is vissza.

eLitMed Császi Erzsébet
Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Az elhunyt teste nem a rokonok tulajdona