TARTALOM

 VISSZA

 


Artérián keresztüli embolizáció a gyomorfekély gyógyítására| | |
 


Azokban a gyomorfekélyekben, ahol az endoszkópos beavatkozás nem képes kezelni a vérzést, az artérián keresztüli embolizáció lehet a biztonságos megoldás, mely csökkenti a műtétek szükségességét, és a halálozási arányt – olvasható a Gastrointestinal Endoscopy folyóirat legfrissebb számában.

A fekélybetegség a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáját érintő felmaródás. A nyálkahártya normális esetben védekezik az azt károsító tényezők, így a gyomorsav ellen, amennyiben ez a védő funkció zavart szenved, gyulladás és fekély alakul ki. A fekélybetegség súlyos szövődménye a vérzés, mely akár életveszélyes is lehet. Az orvosi és endoszkópos lehetőségek ellenére a fekélybetegek mintegy 13 százalékában a vérzést nem lehet csillapítani, illetve kiújul. Ez sürgős sebészeti beavatkozást tesz szükségessé, azonban ennek halálozási aránya igen magas, mintegy 30 százalék körüli. A transzartériás embolizáció (TAE) nyújthatja a probléma alternatív megoldását.

A TAE során a verőerekben keltenek vérrögöket, ami elzárja a sérült eret, ezáltal szűntetve a vérzést. A speciális összetételű alvadáskeltő alkalmazásának hatásfoka 52-98 százalék, ismételt kezelésre csak az esetek 10-20 százalékában kerül sor. Tiffany Cho-Lam Wong és a Hong Kongi Egyetem munkatársai a TAE és a hagyományos sebészet eredményeit hasonlították össze: a TAE sikerrel csökkentette a sürgős műtétek számát anélkül, hogy a halálozást nőtt volna.

A munka során a Hong Kongi Egyetem Walesi Herceg Kórházának archívumában szereplő felső emésztőtraktusi vérzéseket tanulmányozták, abból a szempontból, hogy a sikertelen endoszkópos beavatkozást követően TAE-ra, vagy műtétre került-e sor? A vizsgált 24 órás kimenetelek között a halálozási arány, a vérzés kiújulása, az újabb beavatkozás szükségessége, és a szövődmények aránya szerepelt. A tanulmányozott esetek közül 32-nél alkalmaztak embolizációt, míg 56-an műtéten estek át. A TAE célpontja 25 betegnél a gyomor-nyombél artéria, 4-nél a bal gyomorartéria, 2-nél a jobb gyomorartéria, 1-nél a lépet ellátó verőér volt. Vérzéskiújulás a TAE-csoportban 11 betegnél (34,4 százalék), a műtétes csoportban 7 betegnél (12,5 százalék) jelentkezett. A szövődmények aránya TAE esetén 40,6 százalékban, operáció esetén 67,9 százalékban jelentkeztek. A 30 napos halálozási arány a két módszerben nem mutatott számottevő különbséget (25, illetve 30,4 százalék). Szintén hasonló volt a kórházban eltöltött napok száma (17,3, illetve 21,6 nap), valamint a vérátömlesztés szükségessége (15,5, illetve 14,2 százalék). A két csoport minden egyéb paraméterben (például: életkor, társbetegségek) hasonló eloszlást mutatott.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(3) A nyombél- és gyomorfekély kezeléseÍgéretes vakcina a gyomorfekély és a gyomorrák ellenKapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


Artérián keresztüli embolizáció a gyomorfekély gyógyítására