TARTALOM

 VISSZA

 


A fiatalok itthon tartása a legnagyobb gond! - Interjú dr. Oláh Attilával


A fiatalok itthon tartása a legnagyobb gond! - Interjú dr. Oláh Attilával

| | |
 


A sebészeti beavatkozások jelentős részét centralizálni lehet és kell. Elsősorban az onkológiai jellegű, radikális műtétek esetében célszerű ez a szabályozás – mondta dr. Oláh Attila, a szakmai kollégium általános sebészet tagozatvezetője.

- Hogyan látja szakmája helyzetét, melyek a legégetőbb megoldandó feladatok?

Magyarországon a sebészet hihetetlenül alulfinanszírozott. A szakma minden problémája alapvetően ebből fakad, amelyet tovább tetéz a TVK által meghatározott és limitált műtéti szám. Elfogadhatatlan, hogy a kuratív, a beteg számára a teljes gyógyulás esélyét kínáló műtéti beavatkozások során mindennapos és filléres gondokkal kell küzdenünk, míg ugyanezen betegségek palliatív, onkológiai kezelésére havonta milliós nagyságrendű összeget fizet ki az OEP. A súlyos alulfinanszírozottság következménye, hogy gyakorlatilag minden intézményben, legyen az kisvárosi kórház, regionális megyei centrum, vagy egyetemi klinika, a sebészet a legveszteségesebb szakma, amely emiatt a gazdasági vezetés állandó céltáblája – mondta dr. Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Sebészeti Centrumának vezető főorvosa.

A fiatalok elvándorlása, külföldi munkavállalása a sebészetben is óriási probléma. Ha nem következik be egy-két éven belül valamilyen drámai változás, egy teljes generáció fog kiesni a sebészképzésből. A sebészet mint szakma már ma sem vonzó a fiatalok számára, a vezetői állásokra alig akad jelentkező. Ha ez a tendencia folytatódik, utánpótlás híján számos sebészeti osztály válik működésképtelenné. A fiatalok motiválása, itthon tartása tehát az egyik legnagyobb kihívást jelentő probléma.


Oláh Attila
A sebészeti beavatkozások jelentős részét centralizálni lehet, és kell. Elsősorban az onkológiai jellegű, radikális műtétek esetében célszerű ez a szabályozás. Dániában például, amelynek lakossága fele a magyarországinak, ez már évekkel korábban megtörtént. Az eredménye nem csupán gazdasági szempontból volt pozitív; a különböző daganatos kórképek műtéti halálozása és hosszútávú túlélése is szignifikáns mértékben javult.

- Kérem, ismertesse szakmai életútját!

A Győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Sebészeti Centrumának vezető főorvosa vagyok. Egyetemi tanár, az MTA doktora. 2011-től a Magyar Sebész Társaság elnöke, a Magyar Sebészet című folyóirat főszerkesztője. Érdeklődési köröm elsősorban a hasnyálmirigy és máj sebészete.


eLitMed


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(2) Hibák a gyakorló sebész szempontjából Hibák és szövődmények a hasi sebészetbenLAM (Lege Artis Medicinæ) - 2006;16(6) Az akut pancreatitis szeptikus szövődményeinek megelőzési lehetőségei
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2011;21(05)Megharcolni önbecsülésünkért is!


Kapcsolódó anyagok

Veszélyeztetettek-e a magzatok a SARS-COV-2 fertőzéssel szemben?

COVID-19: Az egészségügyi laboratóriumi diagnosztika kritikus szerepe

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

A szűkös egészségügyi erőforrások méltányos elosztása COVID-19 idején

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Tovább


A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Tovább


Őrségváltás a LAM-nál

Prof.Dr.Kiss Istvánt és Dr.Kapócs Gábort főszerkesztőket kérdeztük a 25 éves Lege Artis Medicinae (LAM) folyóirat jövőjéről.

Tovább


A hitvilág és a fogyasztás – videointerjú Antal Z. Lászlóval

Antal Z. László akadémikust a SZVT-n tartott előadását követően az emberi hitvilág és a fogyasztási mintázatok összefüggéséről kérdeztük. A kutató meglátása szerint a fogyasztói társadalom az emberkép és a hitvilág, a halálon túli történésekről alkotott kép erőteljesen összefügg.

Tovább


A fiatalok itthon tartása a legnagyobb gond! - Interjú dr. Oláh Attilával