hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Vakcinából szabadult poliovírus


Vakcinából szabadult poliovírus

| |
 

Egy vakcinából származó poliovírus-törzs, amely az utóbbi években terjedt el, súlyos járványt okozhat, ez azonban kivédhető a jelenleg is használt oltóanyagokkal - olvasható a New England Journal of Medicine legújabb számában.

A poliovírus okozta poliomyelitis (járványos gyermekbénulás) igen fertőző és elsősorban az öt éven aluli gyermekeket érinti. Körülbelül minden 200. emberben, aki polioval fertőződik meg, tartós bénulás alakul ki, ami végzetes is lehet. A poliót gyakorlatilag eradikálták a 2000-es évek elején egy nagy oltási kampány, a Global Polio Eradication Initiative részeként, de a gyermekbénulásos esetek száma 2003 és 2009 között évi 1000 és 2000 között stagnált, és csak a közelmúltban, 2010-ben csökkent.

Ritkán előfordul, hogy vakcinából származó poliovírusok terjednek el az aluloltott populációkban. Az oltóanyagban lévő, legyengített vírustörzs önmagában nem okoz betegséget, ám mutációk és más vírustörzsekkel való rekombinálódás után veszélyessé válhat.

Az első dokumentált poliojárvány, amelyet egy vakcinából kikerült vírustörzs (cVDPV) okozott, Hispaniola szigetén tört ki 2000-ben. Bár az elmúlt évtizedben többmilliárd dózisban adtak be orális vakcinát, csupán 14 cVDPV-járványt regisztráltak, amelyek összesen 15 országot érintettek, és általában korlátozott nagyságúak voltak. A vakcinából származó törzsek okozta járványok súlyosságáról és potenciális hatásáról kevés bizonyíték állt rendelkezésre.

Az Imperial College London járványelemzéssel és -modellezéssel foglalkozó intézetének kutatói nigériai kollégáikkal és a WHO szakembereivel együtt az eddigi legnagyobb dokumentált cVDPV-járványt elemezték, amely Nigériában kezdett cirkulálni 2005-ben. A szerzők 278 gyermek adatait vizsgálták meg, akikben a 2-es szerotípusú cVDPV-törzs tartós bénulást idézett elő, és összehasonlították őket olyan nigériai gyermekek adataival, akikben a vad típusú poliovírus okozott gyermekbénulást. Az elemzés azt mutattak, hogy a 2-es szerotípusú cVDPV ugyanolyan könnyen terjed és ugyanolyan eséllyel okozhat súlyos betegséget, mint az azonos szerotípusú, vad típusú poliovírus.

A vizsgálatban azt is kimutatták, hogy a trivalens orális poliovakcinával (OPV) való oltás, amely jelenleg az egyik legfőbb eszköz a polio elleni védekezésre, igen hatékonyan megelőzi a 2-es szerotípusú cVDPV okozta bénulást. Ezért létfontosságú, hogy továbbra is oltsák a nigériai és szomszédos országokban élő gyermekeket trivalens OPV-vel.
A kutatók továbbá azt javasolják, hogy ha a vad típusú poliovírust sikerül eradikálni, az orális poliovakcinákkal való rutinszerű oltást abba kell hagyni, hogy megelőzzék a további vakcinaeredetű vírustörzsek kialakulását.

Helen Jenkins, a cikk első szerzője szerint a vakcinaeredetű poliovírusokat komolyan kell venni. "Kezünkben vannak a megfelelő eszközök, hogy küzdjünk ellenük - mondta a kutatónő. Korábban nagy sikereket értünk el a polio ellen, és bízunk benne, hogy végül sikerülni fog teljesen eradikálni."


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: N Engl J Med 2010; 362(25):2360-2369

Kapcsolódó anyagok: LAM 2005;15(6)
Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

1.,   Literatura Medica Kiadó mondta   2010. Július 02., Péntek 15:16:14
Az alábbiakban közöljük Mészner Zsófia dr. (gyermekinfektológus, vakcinológus) az
az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatójának kommentárját.


A "Vakcinából szabadult polióvírus" kommentálását jobb lett volna kiegészíteni azzal, hogy maga a jelenség - az orális polio vakcinából (közismertebb néven Sabin cseppek) a környezetben ismét virulenssé váló poliovírusok betegség okozó potenciálja - nem újdonság önmagában, jól ismert és éppen emiatt váltotta fel a szájon át adható vakcinát az inaktivált változat a világ sok országában. Napjainkra már Európa minden országában (még Lengyelországban nem teljes mértékben, hazai gyártású oltóanyag sokkal kedvezőbb ára miatt...) csak inaktivált polio vakcinát kapnak a csecsemők.

Magyarországon 1992 óta nem fordult elő vakcinához kapcsolódó polio eset, mert hazánk volt a második(!) az egész világon, ahol a polio elleni immunizáció első dózisánál a Sabin cseppek helyett bevezették az inaktivált vakcinát, mert kiderült, hogy akkor nem fordul elő vakcinációs polio, ha a csecsemők az első alaklommal inaktivált polio vakcinát kapnak és csak a későbbiekben az élő, gyengített Sabin cseppeket.

1992 előtti években évente 1-2 vakcinációs polio eset bizony adódott, őket előírás szerint mindig a Szent László Kórház egyik gyermekosztályára - többnyire vagy Nyerges Gábor professzor, vagy Budai József professzor osztályaira - kellett szállítani. Számomra, fiatal pályakezdő gyermekorvosként, rettenetes volt látni szenvedésüket: óriási emberi tragédiaként éltem meg, hogy ez a néhány szerencsétlen kisgyermek "fizeti meg" megnyomorodásával azt, hogy ne legyen poilio járvány a többi gyermek számára.

A vakcinációs polio tehát jól ismert és ma már egész Európából és a fejlett, az inaktivált polio vakcinát használó országokból teljes mértékben eltünt jelenség, ámjárványos formában valóban Nigériában fordult elő először - erről szól maga a szemlézett cikk.

Jó, hogy erre felhívják a figyelmet, de talán nem felesleges hangsúlyozni, hogy ez a veszély csak a kizárólag orális (élő gyengített vírusokat tartalmazó) vakcina esetén adódhat, és nem jöhet létre pl. Magyarországon sem, mivel változott a prevenciós stratégiánk először 1992-ben, majd 2006-tól már egyáltalán nem is alkalmazunk orális polio vakcinát. Számomra ez a szemlézésből is kiderül, mert ismerem az egész történetet, de - sajnos - biztos vagyok abban, hogy a fentebb leírtakkal a fiatalabb orvosnemzedék, illetve a védőoltásokkal nem foglalkozó kollégák jó része nincs tisztában, és esetleg arra a hibás következtetésre juthatnak, hogy a poilo elleni vakcináció önmagában is veszélyes lehet


A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Anaerococcus nagyae – az új faj

A Szegedi Tudományegyetem professzorasszonyának nevét (Nagy Erzsébet) viseli az az anaerob baktérium, melyet nemrégiben fedeztek fel Hollandiában.

Tovább


A betegek élete a kézhigiénén múlik

A kórházi fertőzések csupán 20 százalékkal szoríthatók vissza előírásokkal, a prevenció 80 százaléka a kezünkben van.

Tovább


Ebola: a legkisebb rizikójú országok között vagyunk

Járvány akkor sem lenne, ha behurcolnák a betegséget

Tovább


In memoriam Szalka András

Hatalmas veszteség érte a magyar orvostársadalmat. Életének 73. évében meghalt Szalka András dr., a Szent László Kórház nyugalmazott orvosigazgatója, osztályvezető főorvosa, a hazai infektológia kimagasló szaktekintélye.

Tovább


Vakcinából szabadult poliovírus