TARTALOM

 VISSZA

 


Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet romjain


Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet romjain

| |
 

A pszichiátriai ellátás jelenlegi helyzete és a területet érintő problémák megoldásának lehetősége volt a téma az egészségügyi bizottság ülésén, ahová meghívást kaptak a szakma képviselői és Szabó Máté ombudsman is.

A pszichiátriai ellátás jelenlegi helyzetét Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának egészségügyi helyettes államtitkára foglalta össze. A problémák gyökere szerinte az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) megszüntetése, "szétverése", amelynek bezárása után tisztességes szakmai átszervezése nem történt meg. Nem csak az ágyszámok csökkentek, hanem szakemberek kerültek ki a rendszerből, a budai oldalon gyakorlatilag megszűnt a stroke és a területi addiktológiai ellátás, a krónikus pszichiátriai betegek sorsa megoldatlan, a gyermekkorúak kezelése is nehézkes.

A helyzet mára tragikussá vált, az Európai Unió országai között hazánk a 21. helyre esett vissza az öngyilkossági statisztikában. Emellett kiugróan sok az alkoholbeteg, s a gyógyszerfogyasztási adatok szerint kiemelkedő a nyugtatók és antidepresszánsok forgalma. (E szerek körül zajló tudományos viták tükrében ez különösen elgondolkotató adat.)

Megoldásra vár a pszichiátriai rehabilitáció helyzete, orvosolni kell a rezidens, illetve szakorvosképzés hiányosságait, és a kompetenciakérdéseket a szociális és egészségügyi ellátás határterületein. Rendezni kell a magán és az állami pszichiátriai ellátás helyzetét és viszonyát: az orvos nem távozhat délben az intézményből a magánrendelőjébe.

A tárca fontos szerepet szán az egyházaknak, például az alkoholbetegek társadalmi rehabilitációjában. Cserháti szerint az adatok indokolhatnák, hogy újra felállítsanak egy országos szakintézményt, de ezt még meg kell fontolni, s csak a szakmai egyeztetések után lehet ebben a kérdésben döntést hozni.

Szabó Máté ombudsman szerint az OPNI bezárása iskolapéldája volt egy olyan döntési folyamatnak, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie: egyetlen tollvonással szüntették meg az intézetet. A bezárást követően ugyan több, a területet érintő programot indítottak el, ám ezeket nem hajtották végre. Ezt a mulasztást a később kialakult jóindulattal már nem tudták orvosolni. Az ország szégyenfoltjának nevezte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI), infrastrukturális, finanszírozási és személyi állomány szempontjából egyaránt. A magyar társadalom mentális állapota az ombudsman szerint rossz, és folyamatosan tovább romlik, ezért a korábban elkövetett mulasztások következményének tanulságait le kell vonni, s egy realitásokban gyökerező, hosszabb távon hatásos, végrehajtható programot kell kidolgozni.

Nagy Kálmán (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekpszichiátriai ellátás szakmai irányítása gyakorlatilag megszűnt. Az organikus pszichiátriai problémákkal küszködő gyermekeknek alig lehet intézményi ellátást biztosítani, a gyermekpszichiáteri immár hiányszakma az egészségügyben. Javasolta, az egészségügyi bizottság tegyen látogatást egy jelenleg működő pszichiátrián, hogy személyesen láthassák, milyen ellátásban részesülnek a betegek.

Az egészségügyi bizottság sem engedheti meg magának, hogy ellátatlan területek legyenek az országban, hangsúlyozta Kovács József (Fidesz), ezért törekedni kell a területi ellátások kiegyensúlyozására. Párttársa, Szabó Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a pszichiáterek száma kevés a rendszerben, de nincsen elegendő klinikai szakpszichológus sem, s szakmai utánpótlásuk sem megoldott.

Az egészségügyi bizottság elnöke, Mikola István azt hangsúlyozta, mindenek előtt ki kell vizsgálni, hogy mi volt az oka az OPNI megszüntetésének, ez ugyanis a mai napig nem derült ki. Amíg nem tudják, kié a politikai és egyéb felelősség azért, hogy beteg emberek kerültek az utcasarokra és táboroznak az erdőkben, valamint ki felel a szakma lefejezéséért, addig nem lehet újraépítkezni sem.

Dr. Németh Attila az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója szerint égető probléma, hogy a Büntető Törvénykönyv módosítása miatt szeptemberben több mint húsz olyan kényszergyógykezelt kerül ki az IMEI-ből, akiknek a további gondozása, kezelése megoldatlan. Ugyanis ma már csak addig kezelhetők ezek az elkövetők, amennyi szabadságvesztés abban az esetben jár, mintha beszámítható állapotban követték volna el a bűncselekményt.

Az, hogy még nem omlott össze a pszichiátriai ellátás, a hungarikumnak számító, területi gondozóhálózatnak köszönhető – mondta dr. Harmatta János, a Pszichiátriai Szakkollégium elnöke. Erről a területről is jelentős volt a forráskivonás, amelyet pótolni kell, hogy a rendszer fennmaradhasson, s a humán-erőforrás problémákat orvosolni tudják.

Dr. Kurimay Tamás, a Magyar pszichiátriai Társaság elnöke azonnali segítséget sürgetett a kormány részéről a területet érintő krónikus szakemberhiány miatt – százezer emberre mindössze két pszichiáter jut –, ami indokolná a pszichiáteri szakma kiemelt hiányszakmává minősítését.

Ma már mindössze csak ketten dolgoznak a szakmában abból a huszonkét rezidensből, akiket az OPNI bezárása idején alkalmaztak – mondta az ülésen dr. Nagy Zoltán, az intézmény utolsó igazgatója. A volt pszichiátriai betegek közül sokan öngyilkosok lettek, a betegek az utcán kóborolnak. A Semmelweis Egyetem diákjai próbálják most felkutatni ezeket a betegeket, eddig mindössze harmincat találtak meg, a szakember szerint azonban a számuk 80-100 fő lehet.

A volt igazgató szerint az intézet szétverése a jól működő szakmai műhelyek felszámolását is jelentette, s a pszichiátriai és neurológiai területek szétszabdalását. Szerinte ezeket csak komplexen lehet és kell kezelni, ezért tartaná indokoltnak újra a régi formájában visszaállítani az országos intézményt, ahol a gerontológiai- és gyermek pszichiátriai ellátástól a neurológiai kórképek kezelésén keresztül a stroke, és post-stroke kezelésekig minden területet lefedhetnének szakmailag.

Az új intézmény alapja a jelenlegi Országos Pszichiátriai Központ lehetne, amely azonban - mint azt dr. Németh Attila igazgató jelezte - két irodában működik, mindössze négy státusszal.

Tarcza Orsolya

Kapcsolódó anyagok:

Forró témák - összefogás a magyar lélekgyógyászat megmentéséért
- Beszélgetés Harangozó Judittal


Forrongó pszichiátria - interjú Jean-Yves Feberey francia pszichiáterrel


Kapcsolódó anyagok

Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Koronavírus kisokos

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

Hozzászólások:

1.,   Matkó Iván mondta   2010. Június 21., Hétfő 20:09:25
Vérzik érte a szívem. Szerettem ott dolgozni! Az érdekes lenne, ha revitalizálnák a "Lipót"-ot. Bár kevéssé tartom valószínűnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Kötelező EESZT adatszolgáltatás 2020.június 1-jétől

A nem közfinanszírozott egészségügyi ellátóknak 2020. január 1-jéig kellett csatlakozniuk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér-hez (EESZT), hogy 2020. június 1-jétől eleget tudjanak tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Tovább


Alvás éve Magyarországon - a Magyar Tudományos Akadémián

A World Association of Sleep Medicine/World Sleep Society magyarországi szervezete, a Magyar Alvás Szövetség meghirdeti az Alvás évét. Hivatalos bejelentésére 2020. március 12-én kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, a World Sleep Day/Alvás Világnapja konferenciáján.

Tovább


Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet romjain