TARTALOM

 VISSZA

 


Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet romjain


Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet romjain

| |
 

A pszichiátriai ellátás jelenlegi helyzete és a területet érintő problémák megoldásának lehetősége volt a téma az egészségügyi bizottság ülésén, ahová meghívást kaptak a szakma képviselői és Szabó Máté ombudsman is.

A pszichiátriai ellátás jelenlegi helyzetét Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának egészségügyi helyettes államtitkára foglalta össze. A problémák gyökere szerinte az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) megszüntetése, "szétverése", amelynek bezárása után tisztességes szakmai átszervezése nem történt meg. Nem csak az ágyszámok csökkentek, hanem szakemberek kerültek ki a rendszerből, a budai oldalon gyakorlatilag megszűnt a stroke és a területi addiktológiai ellátás, a krónikus pszichiátriai betegek sorsa megoldatlan, a gyermekkorúak kezelése is nehézkes.

A helyzet mára tragikussá vált, az Európai Unió országai között hazánk a 21. helyre esett vissza az öngyilkossági statisztikában. Emellett kiugróan sok az alkoholbeteg, s a gyógyszerfogyasztási adatok szerint kiemelkedő a nyugtatók és antidepresszánsok forgalma. (E szerek körül zajló tudományos viták tükrében ez különösen elgondolkotató adat.)

Megoldásra vár a pszichiátriai rehabilitáció helyzete, orvosolni kell a rezidens, illetve szakorvosképzés hiányosságait, és a kompetenciakérdéseket a szociális és egészségügyi ellátás határterületein. Rendezni kell a magán és az állami pszichiátriai ellátás helyzetét és viszonyát: az orvos nem távozhat délben az intézményből a magánrendelőjébe.

A tárca fontos szerepet szán az egyházaknak, például az alkoholbetegek társadalmi rehabilitációjában. Cserháti szerint az adatok indokolhatnák, hogy újra felállítsanak egy országos szakintézményt, de ezt még meg kell fontolni, s csak a szakmai egyeztetések után lehet ebben a kérdésben döntést hozni.

Szabó Máté ombudsman szerint az OPNI bezárása iskolapéldája volt egy olyan döntési folyamatnak, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie: egyetlen tollvonással szüntették meg az intézetet. A bezárást követően ugyan több, a területet érintő programot indítottak el, ám ezeket nem hajtották végre. Ezt a mulasztást a később kialakult jóindulattal már nem tudták orvosolni. Az ország szégyenfoltjának nevezte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI), infrastrukturális, finanszírozási és személyi állomány szempontjából egyaránt. A magyar társadalom mentális állapota az ombudsman szerint rossz, és folyamatosan tovább romlik, ezért a korábban elkövetett mulasztások következményének tanulságait le kell vonni, s egy realitásokban gyökerező, hosszabb távon hatásos, végrehajtható programot kell kidolgozni.

Nagy Kálmán (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekpszichiátriai ellátás szakmai irányítása gyakorlatilag megszűnt. Az organikus pszichiátriai problémákkal küszködő gyermekeknek alig lehet intézményi ellátást biztosítani, a gyermekpszichiáteri immár hiányszakma az egészségügyben. Javasolta, az egészségügyi bizottság tegyen látogatást egy jelenleg működő pszichiátrián, hogy személyesen láthassák, milyen ellátásban részesülnek a betegek.

Az egészségügyi bizottság sem engedheti meg magának, hogy ellátatlan területek legyenek az országban, hangsúlyozta Kovács József (Fidesz), ezért törekedni kell a területi ellátások kiegyensúlyozására. Párttársa, Szabó Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a pszichiáterek száma kevés a rendszerben, de nincsen elegendő klinikai szakpszichológus sem, s szakmai utánpótlásuk sem megoldott.

Az egészségügyi bizottság elnöke, Mikola István azt hangsúlyozta, mindenek előtt ki kell vizsgálni, hogy mi volt az oka az OPNI megszüntetésének, ez ugyanis a mai napig nem derült ki. Amíg nem tudják, kié a politikai és egyéb felelősség azért, hogy beteg emberek kerültek az utcasarokra és táboroznak az erdőkben, valamint ki felel a szakma lefejezéséért, addig nem lehet újraépítkezni sem.

Dr. Németh Attila az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója szerint égető probléma, hogy a Büntető Törvénykönyv módosítása miatt szeptemberben több mint húsz olyan kényszergyógykezelt kerül ki az IMEI-ből, akiknek a további gondozása, kezelése megoldatlan. Ugyanis ma már csak addig kezelhetők ezek az elkövetők, amennyi szabadságvesztés abban az esetben jár, mintha beszámítható állapotban követték volna el a bűncselekményt.

Az, hogy még nem omlott össze a pszichiátriai ellátás, a hungarikumnak számító, területi gondozóhálózatnak köszönhető – mondta dr. Harmatta János, a Pszichiátriai Szakkollégium elnöke. Erről a területről is jelentős volt a forráskivonás, amelyet pótolni kell, hogy a rendszer fennmaradhasson, s a humán-erőforrás problémákat orvosolni tudják.

Dr. Kurimay Tamás, a Magyar pszichiátriai Társaság elnöke azonnali segítséget sürgetett a kormány részéről a területet érintő krónikus szakemberhiány miatt – százezer emberre mindössze két pszichiáter jut –, ami indokolná a pszichiáteri szakma kiemelt hiányszakmává minősítését.

Ma már mindössze csak ketten dolgoznak a szakmában abból a huszonkét rezidensből, akiket az OPNI bezárása idején alkalmaztak – mondta az ülésen dr. Nagy Zoltán, az intézmény utolsó igazgatója. A volt pszichiátriai betegek közül sokan öngyilkosok lettek, a betegek az utcán kóborolnak. A Semmelweis Egyetem diákjai próbálják most felkutatni ezeket a betegeket, eddig mindössze harmincat találtak meg, a szakember szerint azonban a számuk 80-100 fő lehet.

A volt igazgató szerint az intézet szétverése a jól működő szakmai műhelyek felszámolását is jelentette, s a pszichiátriai és neurológiai területek szétszabdalását. Szerinte ezeket csak komplexen lehet és kell kezelni, ezért tartaná indokoltnak újra a régi formájában visszaállítani az országos intézményt, ahol a gerontológiai- és gyermek pszichiátriai ellátástól a neurológiai kórképek kezelésén keresztül a stroke, és post-stroke kezelésekig minden területet lefedhetnének szakmailag.

Az új intézmény alapja a jelenlegi Országos Pszichiátriai Központ lehetne, amely azonban - mint azt dr. Németh Attila igazgató jelezte - két irodában működik, mindössze négy státusszal.

Tarcza Orsolya

Kapcsolódó anyagok:

Forró témák - összefogás a magyar lélekgyógyászat megmentéséért
- Beszélgetés Harangozó Judittal


Forrongó pszichiátria - interjú Jean-Yves Feberey francia pszichiáterrel


Kapcsolódó anyagok

Pink Bolero - ahol máshogy tekintenek a betegségre

Az IMMUNONC alkalmazás bemutatása egy páciens esetén keresztül

Egy intézet, amelyben műhelymunka folyik

Kiújult és refrakter mycosis fungoides és Sézary-szindróma kezelése pembrolizumabbal

Hozzászólások:

1.,   Matkó Iván mondta   2010. Június 21., Hétfő 20:09:25
Vérzik érte a szívem. Szerettem ott dolgozni! Az érdekes lenne, ha revitalizálnák a "Lipót"-ot. Bár kevéssé tartom valószínűnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet romjain