hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Korszerűtlenül táplált kisgyermekek



| |
 

Magyarországon az 1-3 éves gyerekek táplálkozása bizonyítottan hiányos – derül ki egy hiánypótló felmérésből. Legnagyobb probléma, hogy a szellemi fejlődésükhöz nélkülözhetetlen vasból messze nem fogyasztanak elegendő mennyiséget, sóból viszont négyszer annyit, mint kellene.

Magyarországon hiánypótlónak számító, városi reprezentatív felmérést készített a Magyar Gyermekorvosok Társasága, amely során 211 édesanya három napos táplálási napló kitöltésével segített az 1-3 éves magyar gyermekek tápláltsági állapotának felmérésében. „Egyértelműen kirajzolódott a kutatásból, hogy a magyar lakosság rossz táplálkozási szokásai már kisgyermekkorban tetten érhetők: ugyanis minden harmadik gyerek biztosan vashiányos, és 80 százalékuk nagyon kis mennyiségben kap szervezetének szükséges vasat” – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. „Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de a vashiányos étrend visszafordíthatatlan következményekkel is járhat: negatív irányba befolyásolja a szellemi fejődést, viselkedési zavarokat okozhat, és háttere lehet a későbbi rossz iskolai teljesítménynek is” – magyarázta Dr. Zonda Igor, házi gyermekorvos. „Épp ezért egyetlen megoldás a csecsemő-illetve kisdedkori vashiány megelőzése vasban dús ételekkel.”



Naponta 8 milligramm az ajánlott vasbevitel, ám ezt a mennyiséget 13 liter tej, 6 kilogramm brokkoli, vagy egy kilogramm vörös hús elfogyasztásával lehetne elérni. „Mivel ez lehetetlen, ezért érdemes a szigorúan ellenőrzött bébiételeket és tejtartalmú gyermekitalokat is beiktatni a kisgyermek étrendjébe” – fejtette ki Schmidt Judit, dietetikus szakember. Hozzátette továbbá, hogy otthoni kíméletes főzéssel is meg lehet őrizni az ételek, például a brokkoli, lencse vagy spenót vastartalmát, de magas rosttartalmuk miatt csak kevés vas képes belőlük felszívódni. Ezért is ajánlja valamennyi szakember, a napi 4 dl tejalapú italok fogyasztását a gyermekek számára, mert ez a mennyiség pontosan fedezi a napi 8 milligrammnyi vas szükségletet, és 1-3 éves korban kiemelt szerepe van a gyermekek tejalapú táplálásában. „Kerülni kell azonban a tehéntejet, és 2-3 éves kor előtt nem ajánlott rendszeresen kínálni vele a kisgyereket, mert korai időszakban fokozza az allergia és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát” – egészítette ki Dr. Szabó László.

Továbbá problémát jelent, hogy a gyermekek négyszer annyi sót esznek meg különböző élelmiszerek - mint például a fehér kenyér, sajt, felvágottak, üdítő italok - fogyasztása által, mint arra szükségük lenne. Ezáltal pedig nagyobb eséllyel lesznek majd szív-és érrendszeri betegek, valamint magas vérnyomással küzdő felnőttek, mint a normál nátriumfogyasztó társaik. „Hozzáadott cukorból is sokat kapnak a kicsik” – mondta Dr. Szabó. „Megdöbbentő az adat, melyet a hiánypótló felmérés mutat: nincs olyan 1-3 éves gyerek, aki naponta minimum egyszer ne enne édességet, és 70 százalékuk naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert” – emelte ki az MGYT elnöke. „Így pedig folyamatosan nő a korai elhízottak és a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők száma.”

Épp ezért a kutatás eredményei megerősítették a Gyermekorvosok Társaságának tagjait, hogy frissíteni kell az érintett szakemberek és szülők tudását: „Kisbögre és Tudomány” címmel felvilágosító programot indítanak még az idén, melynek célja, hogy korszerű táplálási ismeretekkel segítse a kisgyermekek egészséges fejlődését védőnők és gyermekgyógyászok ismeretinek bővítésével. „Hosszabb távú célunk pedig elkészíteni az 1-3 éves korosztályra szabott hivatalos táplálási ajánlást” – tette hozzá Dr. Szabó. „Valamint a reprezentatív kutatást a következő években is elkészítjük, hogy fel tudjuk térképezni a táplálási hiányterületeket, és nyomon tudjuk követni a remélhetőleg pozitív változásokat.”

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyag: Magyar Gyermekorvosok Társasága

Kapcsolódó anyagok

Akkreditált továbbképzés

Igaz-e a „bölcsek próféciája”, hogy a szisztolés vérnyomás célértéke hamarosan 130 Hgmm-nél kevesebb lesz? - Kommentár a Magyar Hypertonia Társaság 11. szakmai irányelvéhez

Ambuláns vérnyomás-monitorozás

Vesebeteg-diéta és a beteg-együttműködés kérdése

Az olmesartan: egy angiotenzinkonvertálóenzim-gátló hatással rendelkező angiotenzin-II-receptor-blokkoló

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Korszerűtlenül táplált kisgyermekek