TARTALOM

 VISSZA

 


Korszerűtlenül táplált kisgyermekek| |
 

Magyarországon az 1-3 éves gyerekek táplálkozása bizonyítottan hiányos – derül ki egy hiánypótló felmérésből. Legnagyobb probléma, hogy a szellemi fejlődésükhöz nélkülözhetetlen vasból messze nem fogyasztanak elegendő mennyiséget, sóból viszont négyszer annyit, mint kellene.

Magyarországon hiánypótlónak számító, városi reprezentatív felmérést készített a Magyar Gyermekorvosok Társasága, amely során 211 édesanya három napos táplálási napló kitöltésével segített az 1-3 éves magyar gyermekek tápláltsági állapotának felmérésében. „Egyértelműen kirajzolódott a kutatásból, hogy a magyar lakosság rossz táplálkozási szokásai már kisgyermekkorban tetten érhetők: ugyanis minden harmadik gyerek biztosan vashiányos, és 80 százalékuk nagyon kis mennyiségben kap szervezetének szükséges vasat” – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. „Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de a vashiányos étrend visszafordíthatatlan következményekkel is járhat: negatív irányba befolyásolja a szellemi fejődést, viselkedési zavarokat okozhat, és háttere lehet a későbbi rossz iskolai teljesítménynek is” – magyarázta Dr. Zonda Igor, házi gyermekorvos. „Épp ezért egyetlen megoldás a csecsemő-illetve kisdedkori vashiány megelőzése vasban dús ételekkel.”Naponta 8 milligramm az ajánlott vasbevitel, ám ezt a mennyiséget 13 liter tej, 6 kilogramm brokkoli, vagy egy kilogramm vörös hús elfogyasztásával lehetne elérni. „Mivel ez lehetetlen, ezért érdemes a szigorúan ellenőrzött bébiételeket és tejtartalmú gyermekitalokat is beiktatni a kisgyermek étrendjébe” – fejtette ki Schmidt Judit, dietetikus szakember. Hozzátette továbbá, hogy otthoni kíméletes főzéssel is meg lehet őrizni az ételek, például a brokkoli, lencse vagy spenót vastartalmát, de magas rosttartalmuk miatt csak kevés vas képes belőlük felszívódni. Ezért is ajánlja valamennyi szakember, a napi 4 dl tejalapú italok fogyasztását a gyermekek számára, mert ez a mennyiség pontosan fedezi a napi 8 milligrammnyi vas szükségletet, és 1-3 éves korban kiemelt szerepe van a gyermekek tejalapú táplálásában. „Kerülni kell azonban a tehéntejet, és 2-3 éves kor előtt nem ajánlott rendszeresen kínálni vele a kisgyereket, mert korai időszakban fokozza az allergia és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát” – egészítette ki Dr. Szabó László.

Továbbá problémát jelent, hogy a gyermekek négyszer annyi sót esznek meg különböző élelmiszerek - mint például a fehér kenyér, sajt, felvágottak, üdítő italok - fogyasztása által, mint arra szükségük lenne. Ezáltal pedig nagyobb eséllyel lesznek majd szív-és érrendszeri betegek, valamint magas vérnyomással küzdő felnőttek, mint a normál nátriumfogyasztó társaik. „Hozzáadott cukorból is sokat kapnak a kicsik” – mondta Dr. Szabó. „Megdöbbentő az adat, melyet a hiánypótló felmérés mutat: nincs olyan 1-3 éves gyerek, aki naponta minimum egyszer ne enne édességet, és 70 százalékuk naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert” – emelte ki az MGYT elnöke. „Így pedig folyamatosan nő a korai elhízottak és a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők száma.”

Épp ezért a kutatás eredményei megerősítették a Gyermekorvosok Társaságának tagjait, hogy frissíteni kell az érintett szakemberek és szülők tudását: „Kisbögre és Tudomány” címmel felvilágosító programot indítanak még az idén, melynek célja, hogy korszerű táplálási ismeretekkel segítse a kisgyermekek egészséges fejlődését védőnők és gyermekgyógyászok ismeretinek bővítésével. „Hosszabb távú célunk pedig elkészíteni az 1-3 éves korosztályra szabott hivatalos táplálási ajánlást” – tette hozzá Dr. Szabó. „Valamint a reprezentatív kutatást a következő években is elkészítjük, hogy fel tudjuk térképezni a táplálási hiányterületeket, és nyomon tudjuk követni a remélhetőleg pozitív változásokat.”

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyag: Magyar Gyermekorvosok Társasága

Kapcsolódó anyagok

Újra itt a nyár!

Alattomos betegség a Lyme-kór

A munka fáradalmait a festés oldja

Ezt fél gőzzel nem lehet csinálni!

Egy film rólunk, értünk

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Korszerűtlenül táplált kisgyermekek