hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Több tízmilliárdos elvonás az egészségügyből| |
 

Hiába minden korábbi kormányzati állásfoglalás az egészségügy pénzügyi sérthetetlenségéről: a Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint jövőre nominálisan több mint 20 milliárd forinttal költene kevesebbet az egészségbiztosítási szolgáltatásokra a Pénzügyminisztérium, mint az idén. Bár a minden eddiginél szigorúbb korlátokat állító javaslatra mentség lehet, hogy az ijesztőre nőtt államadósság árnyékában nincs más út, mint a közkiadások további szűkítése, ám a legoptimistább szakértők szerint is - egyéb intézkedések nélkül - mindez az egészségügyben az ellátórendszer biztos csődjét, a szolgáltatások lerohasztását okozza. A kormányzati munka során a tavalyinál szerényebb bevételekkel és még szerényebb kiadásokkal, alig több mint 20 milliárdos hiánnyal készültek a 2010-es tervek.

Az egyik számítás szerint az Egészségbiztosítási Alap a tavalyinál 60 milliárddal, az idén tervezettnél 27 milliárddal kevesebb bevétellel, mindössze 1380 milliárd forinttal számolhatna. Ugyanakkor az idén ténylegesen várható bevételeket közel 120 milliárddal haladhatja meg a jövő évi összeg.

Ez első olvasatra meglepő, hiszen januártól már nemcsak a minimálbér kétszereséig, hanem a teljes bérre kiterjed az 5 százalékpontos járulékcsökkenés. Abban sem lehet bízni, hogy hirtelen zsákszámra kínálnak munkahelyet a cégek, így növelve a járulékfizetők számát. A dokumentum alaposabb vizsgálata viszont segít megtalálni a megoldást: az alap egyensúlyának javítása érdekében a kormányzat vállal nagyobb áldozatot.

A biztosításra jogosultak, de önálló járulékfizetésre képtelen állampolgárok után az eddig fizetett 4500 forintos havi, fejenkénti összeg valamivel több mint duplájára emelkedne - a költségvetési tervek szerint. Így a korábbi 313 milliárdos hozzájárulás helyett a jövőben 620 milliárdot utalna az állam. Ez a "gesztus" következményekkel jár: az egyéni egészségügyi szolgáltatási járulék minden ezt fizetőnek megduplázódik. Ez a változás nem szerepelt az idén elfogadott adó- és járulékszabályok között. Azaz ezzel az összeggel csak akkor számolhat a kormány a 2010-es költségvetésben, ha az őszi parlamenti ülésszak alatt erről a döntés is megszületik.

A kiadásokra, a szolgáltatásokra költhető összeg mintegy 20-21 milliárddal haladná meg a bevételeket. Rossz jel az ellátórendszer számára, hogy a tervezet szerint legalább húszmilliárddal kevesebb jutna jövőre a gyógyító-megelőző ellátásokra. A forrás szűkítése miatt a háziorvosi szolgálatoknak az idei 77 milliárdos előirányzattal kellene beérniük, a járóbeteg-ellátókra öt-, a kórházakra húszmilliárddal jutna nominálisan kevesebb, mint az idei évben. A gyógyszertámogatásra húszmilliárddal költhetne kevesebbet az OEP, és emellett 30,5 milliárd forint tartalékot képeznek végszükség esetére. A gyógyászati segédeszközökre ötmilliárddal jutna kisebb összeg az ideinél.

A napi hírekből ismert, hogy az idei keret milyen káoszt okozott a kórházi ellátásban. Az intézmények év végére mintegy 100 milliárd forinttal adósodtak el a szállítóik felé. Bedőlt az első kórház-üzemeltető cég, a HospInvest. A kórházak kényszerhelyzetükben egyre több takarékoskodási trükkre kényszerülnek. A dolgok odáig fajultak, hogy az ÁNTSZ maga jelölte ki azt a tucatnyi kórházat, amelyek a legsúlyosabb baleseti sérülteket már nem küldhetik tovább.

Kormányzati politikusok reménykednek abban, hogy a Pénzügyminisztériummal zajló tárgyalásokon sikerül följavítani az ágazat pozícióját.

- Értelmesen nyúlt a bevételi oldalhoz a kormány azzal, hogy növelte a költségvetési hozzájárulást az Egészségbiztosítási Alapban, ugyanakkor beláthatatlan következményekkel járhat, ha a kormány nem igazítja hozzá az ellátórendszert a rendelkezésre álló összeghez - kommentálta a tervezett számokat dr. Sinkó Eszter közgazdász, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Intézetének tanára. Véleménye szerint az ellátórendszer már most is képtelen megbirkózni a betegáradattal, ezért is irányítgatják át egymáshoz az embereket a kórházak. A válság súlyos jele az is, hogy az ÁNTSZ a napokban megnevezte azokat a kórházakat, akik nem utasíthatják vissza a legsúlyosabb baleseti sérültek ellátását.

Júliusban 10,5 milliárd forintos hiánnyal zárt az Egészségbiztosítási Alap, ezzel az első hét hónapban 63,2 milliárd forintra nőtt a hiány. Idén 8,8 milliárdot terveztek. A járulékbevételekből július végéig 44,9 milliárddal folyt be kevesebb, mint amennyi időarányosan várható lenne. A táppénzekre 5,4 milliárddal fordítottak többet.

Forrás: Népszabadság

Kapcsolódó anyagok

Krónikus koronária szindróma

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Több tízmilliárdos elvonás az egészségügyből