TARTALOM

 VISSZA

 


Az elvándorló rezidensek sem paraziták


Az elvándorló rezidensek sem paraziták

| |
 

A „lóvét” még nem tudja „virítani”, de amit adminisztratív eszközökkel megtehet, azt meg is teszi az egészségügyi államtitkárság a rezidensek helyzetének javítására. A Parlament egészségügyi bizottságának kedd délutáni ülésén a képviselők azt is firtatták, hogy a „rezidens bomba” miért éppen a Fidesz kormányzásának idején robbant fel, ahogyan a hozzászólásokból az is kiderült, hogy egyesek szerint a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) főszerepe van a fiatal orvosok elvándorlásában, akik nem paraziták, csak boldogulni szeretnének.

Ahogyan még vagonrakodást is vállaltak 25 évvel ezelőtt az orvostanhallgatók, a mostani rezidenseknek is dolgozniuk kellene a tanulmányaik mellett – jegyezte meg az ülésen Heintz Tamás (Fidesz). Papp Magorhoz, a Magyar Rezidens Szövetség elnökéhez intézett szavaiból az is kiderült, a fiatal orvosok nem számíthatnak több pénzre, hiszen az egészségügy költségvetésének felét hitelből fedezi az állam, s abból nem tudják biztosítani a béremelést. Arra csak egy másik ágazattól lehetne pénzt elvenni, de nem biztos, hogy ezt a társadalom tolerálná.

Mindezt azok után mondta a kormánypárti honatya, hogy a grémium meghallgatta Szócska Miklós ágazatért felelős államtitkár beszámolóját a rezidensek helyzetéről azon az ülésen, amelynek napirendjén eredetileg az ágazati humán erőforrás körülményeiről folyt volna a diskurzus, ám úgy tűnt, az egyelőre túl nagy falat lenne, így néhány órával a tanácskozás megkezdése előtt módosították a tervet, s csak a gyakorló orvosok problémái kerültek megvitatásra.

„Napirenden kell tartani a témát, nem pedig elfutni előle, bár az elvándorlás nem új keletű probléma, már évekkel ezelőtt is voltak jelei” – kezdte beszámolóját az államtitkár, aki hozzátette, sokat tud a rezidensek helyzetéről, ismeri az optimális bérigényüket, ahogyan azzal is tisztában van, hol és hogyan szeretnének dolgozni. Azonban szerinte nem csupán az anyagiakon kell javítani, hanem a képzés és a szakképzés minőségén is, amelyhez a III.-IV. negyedévben uniós pályázatokból rendelnének forrást.

Anyagi hozzájárulás is lesz

Az államtitkárság elzárkózik a korábbi ágazati vezetők cinikus hozzáállásától, mely szerint menjenek csak el a magyar szakorvosok külföldre, hiszen ha hiány lesz munkaerőben, akkor hajlandó lesz a piac megfizetni a szakembereket. Most inkább egy rugalmasabb, ésszerű szabályozási rendszeren dolgoznak, hiszen „ostoba szabályok miatt egyetlen embert sem veszíthetünk el” – mondta Szócska Miklós.

Megszüntették a röghöz kötést, eltörölték a korábban felállított pályázati rendszert, a minisztérium előre, szakmákra lebontva határozza meg a rezidensi keretszámokat, mód van a szolgáltató- és akár a szakmaváltásra is az új rendszerben – sorolta eddigi intézkedéseiket Páva Hanna helyettes államtitkár. A jövőben készülnek arra, hogy elismerjék: a szakorvosképzésben részt vevő gyakorló orvosoknak költségeik is vannak, így évente 100 ezer forintnyi hozzájárulást ad majd az állam a rezidenseknek a lakhatáshoz, utazáshoz, amelyet utólag, az első év után igényelhetnek.

Míg jelenleg a tutorok és a mentorok nem érdekeltek abban, hogy oktassák a rezidenseket, így anyagi ösztönzőként előbbiek – 3 rezidens oktatása mellett – 90 ezer, utóbbiak 5 tutor felügyeletéért 26 ezer forintos bérkiegészítést kapnak majd, amely „az eddigiekkel ellentétben el is jut hozzájuk”. Az ellátási egyenlőtlenségek kiegyensúlyozására a későbbiekben nem országos, hanem megyei szinten határozzák meg a hiányszakmákat, amelyek választása esetén továbbra is jár az 50 százalékos bérpótlék.

Míg korábban a bérpótlék nem minden esetben jutott el a hiányszakmát választó kollégáihoz, ma nem tud olyan munkahelyről, ahol azt ne folyósítanák – jegyezte meg ennek kapcsán Papp Magor, aki Heintz Tamás képviselő vagonrakodásos felvetésére elmondta azt is, egy-egy rezidens képzése 3 millió forintos terhet ró a családi kasszára, így a szakorvos jelöltek ma is vállalnak munkát tanulmányaik mellett. A szakmaiságról szólva elmondta, jelenleg nem szakképzés, hanem önképzés folyik a rendszerben, így ezen a területen valóban változtatásokra van szükség.

Politikai érdek?

A rezidensek helyzete évek óta rossz, sem anyagiakban, sem körülményeik javításában nem jeleskedtek az eddigi vezetők, így érdekes, hogy miért éppen most, a Fidesz kormányzása alatt robbant fel a rezidensbomba – ezt Hollósi Antal (Fidesz) firtatta, célozva arra, hogy valamiféle politikai lobbi érdekek mentén elégedetlenkednek a fiatal orvosok. Papp Magor erre úgy reagált, a korábbi években valóban voltak demoralizáló hatású szakmapolitikai intézkedések, amelyek kiszámíthatatlanná tették a pályát, ám a jelenlegi helyzet valóban nem a mostani kormány okozta, sőt ez igyekezett a hibákat orvosolni.

Ugyanakkor az elmúlt néhány évben oly mértékben felgyorsult az elvándorlás, hogy az már-már az ellátást is veszélyezteti. „Nézhetjük tétlenül, hogy ez a folyamat végbemegy, de meg is harcolhatunk az itthon maradásért” – mondta a Rezidens Szövetség elnöke, aki elmondta, 2013-ra 25 ezer fő alá csökkenhet az aktív orvosok száma, akik már nem fogják tudni ellátni a betegeket.

Kellemetlen perceket élhetett át az ülésen jelenlévő MOK elnök, Éger István, hiszen többen is azzal vádolták a kamarát, hogy segíti az uniós munkaerőpiac nyitottsága miatt működő „agyelszívást”. A rezidensekhez a külföldi álláslehetőségek híre hamarabb eljut, mint a hazaiaké, s ennek nagy teret ad a MOK lapja azzal, hogy megjelenteti a külföldi álláshirdetéseket – jegyezte meg Szócska. Mint azt Heintz Tamás képviselő szemléletesen be is mutatta – egész oldalas reklámokban csábítják Németországba és Angliába a doktorokat, míg a hazai kórházak csak nyúlfarknyi aprókban keresik az újságban a szakembereket. A képviselő az sajtóterméket lobogtatva tette fel a kérdést: mindez akkor kinek az érdeke?

Míg Páva Hanna helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, megérti a rezidensek érzelmeit, a meglévő, jó munkakapcsolatra alapozva továbbra is konstruktív együttműködést és türelmet kér tőlük, addig Iván László (Fidesz) zárszóként leszögezte, hogy a külföldi munkát vállaló rezidensek nem paraziták, csupán boldogulni szeretnének, így az államtitkárságnak nyomást kell gyakorolnia a kormányzat és a költségvetés felé annak érdekében, hogy ebben segítsék őket.

eLitMed.hu, T.O.
2011-06-22


Kapcsolódó anyagok

Teljes testes elektro­stimulációs tréning indirekt hatása a gátizmokra

Meta-analízis az Inkontinencia Asszociált Dermatitis prevenciójáról

Rossz hírek közlése a szemészetben, különös tekintettel a diabeteses retinopathiara

Veszélyes szépség - Egészségkárosító kockázatok a szépségszalonokban dolgozók körében

Alternatív tréningmódszer hatása a medencefenék izomzatra

Hozzászólások:

1.,   Papp Szidónia mondta   2011. Június 23., Csütörtök 18:27:17
Üdvözölendő az államtitkárság szakképzést javító szándéka, és az is, hogy Iván László nem tartja parazitának az elvándorló rezidenseket. Sajnos ez még nem oldja meg az orvoshiányt és a nevetséges alulfizetettség problémáját, mint ahogy az sem, hogy a támogatással havi 8333 Forinttal kívánják emelni az orvosok bérét (ezzel együtt is az utolsó előtti helyen maradnák az európai rangsorban).
"a mostani rezidenseknek is dolgozniuk kellene a tanulmányaik mellett" mondat alatt nem tudom mit ért Heintz Tamás, mert a rezidensek gyakorló orvosok, és a munkájuk mellett kellene időt fordítani a továbbképzésükre, de ehelyett másodállást vállalnak, hogy ki tudják fizetni a hiteleiket.
"Arra csak egy másik ágazattól lehetne pénzt elvenni, de nem biztos, hogy ezt a társadalom tolerálná.": valóban társadalmi kérdés, hogy az egészség és az élet mennyire fontos.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Az elvándorló rezidensek sem paraziták