TARTALOM

 VISSZA

 


Szociális hálózatok és a járványok| |
 

Nicholas Christakis professzor a 2010.szeptemberében a TED-en publikált előadásában a hálózatkutatás gyakorlati alkalmazásait mutatta be a járványok monitorozásában.

A Harvardon dolgozó kutatót régóta érdekli, hogy milyen törvényszerűség alapján szerveződnek az emberek valós szociális hálózatokba. Az emberi hálózatokban létező, tudományos módszerekkel leírható matematikai törvényszerűség feltárása sokat segíthetnek a járványok terjedésének megértésében és előrejelzésükben. Az epidemiológiai monitorozás ugyanis napjainkban a legkorszerűbb technológia és tudományos módszerek mellett is csupán 1-2 hetes késéssel képes követni a járványok terjedését.Matematikai úton kimutatható, hogy adott közösségben véletlenszerű kiválasztással monitorozott egyedeknél jelentősen hatékonyabb speciális elhelyezkedésű (központi) egyedek monitorozása. A magas élszámmal rendelkező “központi” egyedeknél időben jelentősebb előbb jelentkezik a járvány mint a teljes hálóban.


Ám a teljes emberi hálózat monitorozása nem kivitelezhető, anyagi, etikai illetve megvalósíthatósági akadályok miatt. A központi figurák meghatározásában a barát-paradoxon segített a kutatóknak. A barát-paradoxon szerint “a barátaidnak mindenképpen több barátja van mint neked”. Ezáltal a véletlenszerűen kiválasztott periférián tartózkodó személyek barátai mindenképpen “központibbak” mint ők maguk. Ezzel a módszerrel a véletlenszerű csoport és a véletlenszerű csoport barátainak monitorozásával már jelentős hatékonyság növelés érhető el.


Előadása végén a kutató kiemelte, hogy ez a módszer járványokon felül, minden interperszonális módon terjedő jelenségre is alkalmazható: normák, dohányzási, vásárlási és egyéb szokások térképezésére is használható.

Forrás: TED.com

Kapcsolódó anyagok: Ha a Társas Lény boldog...

Az egészség és boldogság nem magánügy

Új utakon a szexuális úton terjedő betegségek terjedésének kutatása

Hálózatkutatás rovat

Kapcsolódó anyagok

Pink Bolero - ahol máshogy tekintenek a betegségre

Az IMMUNONC alkalmazás bemutatása egy páciens esetén keresztül

Egy intézet, amelyben műhelymunka folyik

Kiújult és refrakter mycosis fungoides és Sézary-szindróma kezelése pembrolizumabbal

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

Tovább


Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók európai közössége egyesült erővel csatlakozik a küzdelemhez

Az új koronavírus-járvány népegészségügyi és humanitárius jelentőségét figyelembe véve globális fellépést kíván mind a járványban már érintettek kezelése, a járvány megfékezése, és nem utolsósorban a jövőbeni járványok megelőzését tekintve. Ebben az erőfeszítésben aktív szereplőként kíván részt venni az innovatív gyógyszergyártók európai közössége.

Tovább


Elhunyt Bartha Jenő dr.

Dr. Bartha Jenő nyugalmazott egyetemi docens (SE Élettani Intézet) 2020.január 6.-án, életének 84. évében elhunyt.

Tovább


Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Szociális hálózatok és a járványok