hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Szociális hálózatok és a járványok| |
 

Nicholas Christakis professzor a 2010.szeptemberében a TED-en publikált előadásában a hálózatkutatás gyakorlati alkalmazásait mutatta be a járványok monitorozásában.

A Harvardon dolgozó kutatót régóta érdekli, hogy milyen törvényszerűség alapján szerveződnek az emberek valós szociális hálózatokba. Az emberi hálózatokban létező, tudományos módszerekkel leírható matematikai törvényszerűség feltárása sokat segíthetnek a járványok terjedésének megértésében és előrejelzésükben. Az epidemiológiai monitorozás ugyanis napjainkban a legkorszerűbb technológia és tudományos módszerek mellett is csupán 1-2 hetes késéssel képes követni a járványok terjedését.Matematikai úton kimutatható, hogy adott közösségben véletlenszerű kiválasztással monitorozott egyedeknél jelentősen hatékonyabb speciális elhelyezkedésű (központi) egyedek monitorozása. A magas élszámmal rendelkező “központi” egyedeknél időben jelentősebb előbb jelentkezik a járvány mint a teljes hálóban.


Ám a teljes emberi hálózat monitorozása nem kivitelezhető, anyagi, etikai illetve megvalósíthatósági akadályok miatt. A központi figurák meghatározásában a barát-paradoxon segített a kutatóknak. A barát-paradoxon szerint “a barátaidnak mindenképpen több barátja van mint neked”. Ezáltal a véletlenszerűen kiválasztott periférián tartózkodó személyek barátai mindenképpen “központibbak” mint ők maguk. Ezzel a módszerrel a véletlenszerű csoport és a véletlenszerű csoport barátainak monitorozásával már jelentős hatékonyság növelés érhető el.


Előadása végén a kutató kiemelte, hogy ez a módszer járványokon felül, minden interperszonális módon terjedő jelenségre is alkalmazható: normák, dohányzási, vásárlási és egyéb szokások térképezésére is használható.

Forrás: TED.com

Kapcsolódó anyagok: Ha a Társas Lény boldog...

Az egészség és boldogság nem magánügy

Új utakon a szexuális úton terjedő betegségek terjedésének kutatása

Hálózatkutatás rovat

Kapcsolódó anyagok

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Egy kevésbé ismert probléma: az Inkontinencia Asszociált Dermatitis

A hatékony dolgozói teljesítményértékelési rendszerek

A roma kisebbség társadalmi befogadásának kérdése a Cseh Köztársaságban a kulturális és adaptációs modell szempontjából

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tiszát a PET kupán

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát a PET kupa idei résztvevői

Tovább


Szociális hálózatok és a járványok