TARTALOM

 VISSZA

 


Szabályozzák az otthonszülést


Szabályozzák az otthonszülést

| | |
 


Csak működési engedéllyel és felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat intézeten kívüli szülészeti ellátást. Ez azt jelenti, hogy a szülés helyszíne lehet a várandós nő otthona, amennyiben megfelel a higiénés körülményeknek és onnan szükség esetén 20 perc alatt beszállítható a terhes nő a kórházi háttérintézménybe. Többek között ez áll az intézeten kívüli szülészeti ellátás tervezetében, melyet Szócska Miklós államtitkár ismertetett a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón, hétfőn.

Az intézeten kívüli szülés nem tartozik az ezer sebből végző egészségügy prioritásai közé, de fontos a közvéleménynek, ezért szakmai, etikai problémaként kell kezelni – mondta az államtitkár. – Általában a szülések, a születések kényes kérdések a fogyó népességű országban. Ezért szeretnénk elérni, hogy vonzó legyen a szülés élménye intézeten kívül és belül, s ennek hatása lehet a népesség szaporulatára. A rendezetlen jogi viszonyok miatt konfliktusok alakultak ki az egészségügyi intéztek és az otthonszülést támogató szervezetek között. Távolról indult az álláspontok közeledése, majd sor került az otthonszülés szabályozásának egyeztetésére. Az ebből készült tervezetet közigazgatási egyeztetésre küldjük, mely elfogadtatására várhatóan 2011. április 1-jén kerül sor. Célunk, hogy rendezett körülmények közé kerüljenek a szülő anyák és gyermekeik. Végül mindenki számára vállalható kompromisszum jelent meg a tervezetben. Rendeletként való életbe lépésétől fogva szabályozott lesz az intézeten kívüli szülés, s elkészül a szakmai protokollja. A tervezet alapjai a korábban benyújtott javaslatok, a szakmai szervezetek és a WHO anyagai, továbbá az angol otthonszülési protokollrendszer.

Az ellátás a jogszabály tervezetben meghatározott házi gyermekorvosi, védőnői, továbbá a háttérkórház által biztosított egészségügyi szolgáltatás kivételével- nem finanszírozott. „- Jelenleg ezt tudjuk biztosítani „ – mondta Szócska Miklós.

A szülészek-nőgyógyászok, és kétéves kórházi szülészeti gyakorlattal rendelkező szülésznők mellett az intézeten kívüli szülést támogató bábák is levezethetik majd a szülést. Utóbbiak képzési követelményét a jövő év elején adjuk meg. A szülésnél egyszerre két olyan személynek kell jelen lenni, akik rendelkeznek újszülött, valamint felnőtt újraélesztés tanfolyami bizonyítvánnyal. „- Pontosítottuk, ki miért felelős – mondta az államtitkár”.

A jogszabály tervezete nem szűkíti le az otthonszülés fogalmára az ellátást, születésházakban is lefolytatható majd a szülés, amennyiben megfelel a kritériumoknak.

A tervezet többek között ismerteti, hogy az anyának a terhesség 36. hetében nyilatkozni kell arról, intézeten kívül szeretne szülni és ezt a szülésért felelős személynek dokumentálni kell a védőnő és a háttérkórház felé. A terhesgondozásnak a jelenleg is működő rendszerben kell történnie. A felelős személynek végig kell kísérni a szülést és a szakma szabályai szerint kell eljárni az anya és az újszülött ellátásában. Neki kell dokumentálni a szülés tényét is. Komplikáció esetén neki kell dönteni a kórházba szállításról, bekísérni az anyát és az intézmény képviselőjének átadni a dokumentációt. Ha akadályozott a háttérkórházba szállítás, akkor másik kórházba kell szállítani az anyát. Továbbá biztosítani kell az anya és a gyermek felügyeletét a szülést követően, majd további négy napon át.

A gyermekorvosi vizsgálatot a szülést követően 24 órán belül el kell végezni. A BCG oltás beadását és a veleszületett anyagcsere betegségek szűrővizsgálatát a házi gyermekorvosnak kell intézni. A védőnőnek a szülést követő három napon belül meg kell látogatni az újszülöttet és meg kell győződnie arról, hogy megtörténtek-e fenti intézkedések.

A tervezet kitér arra is, milyen esetben vehető illetve nem vehető igénybe az intézeten kívüli szülés. Igénybe vehető, ha a terhesség szövődménymentes, ha a várandós nő a fogamzás időpontjában betöltötte 18. életévét, ha első szülés esetében a fogamzás időpontjában nem töltötte be a 40. életévét, ha a terhességi kor a betöltött 37 és 42. hét között van, ha a magzat koponyafekvésű, ha ultrahangvizsgálata során becsült súlya az élettani határértéken belül van.

Nem választhatja az anya az intézeten kívüli szülést, ha saját illetve a környezetében előforduló betegségek veszélyeztetik saját illetve magzata életét, egészségét. Ha korábbi szüléseinél a magzatnál vállelakadás, nála negyedfokú gátsérülés alakult ki. Ha korábban császármetszése illetve méhtesten végzett műtéte volt. Ha lázas, HIV vagy hepatitis B, C fertőzése van, ha drogfüggő, alkoholista, erős dohányos, ha elől fekszik méhlepénye, továbbá olyan betegségei vannak, melyekben császármetszést javasol a konziliárus orvos. Ilyenek a diabetes mellitus, a hypertónia, az eclampsia, praeeclampsia, az anyai szívbetegség, a ritmuszavar, a cardiális decompenzáció s ultrahangvizsgálattal valószínűsített köldökzsinór vagy egyéb rendellenesség.

Továbbá nem szülhet intézeten kívül, ha magzati betegségek állnak fenn vagy annak gyanúja, úgy mint intrauterin magzati retardácó, iker-vagy többes terhesség, 4000 gramm feletti várható születési súly, a magzat méhen belüli elhalása, magzati fejlődési rendellenesség, ha a magzat neonatológiai ellátást igényel, magzati oxygénhiányra utaló, kóros NST, RH-alloimmunizáció esetén vagy más vércsoport összeférhetetlenség esetén, ha hematológus vagy neonatológus szerint várható az újszülött károsodása, ha medence-, haránt- vagy ferde fekvésű a magzat, ha idő előtt történik a burokrepedés, ha a szülés nem indul el spontán 24 órán belül, vagy a magzatvíz meconiumos, s ha igazolt a B típusú streptococcus fertőzés.

A tervezet tartalmazza az anyai illetve magzati kórházba szállítás indikációit és az intézeten kívüli szülés tárgyi és higiénés feltételeit is.

eLitMed Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok: Otthonszülés a kórházban


Dekriminalizálni az otthonszülést - Interjú dr. Szebik Imrével a Semmelweis Egyetem Magatartáskutató Intézet orvos bioetikusával


Nil nocere!


Szülés és otthonszülés


Otthon szülni lehet, de veszélyes


Górcső alatt az otthonszülésKapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Szabályozzák az otthonszülést