TARTALOM

 VISSZA

 


Synaptotagmin1| |
 

Az Iowa State University professzora - Yeon-Kyun Shin - felfedezése szerint, egyedül a synaptotagmin1 (Syt1) fehérje felelős az agyban futó ingerületek közvetítéséért. Egy ilyen neurotranszmitter, vagy átvivőanyag feladata a receptorok aktiválása és az agyi aktivitásokhoz történő illesztése a kommunikáció során. Vannak például olyan átvivőanyagok az agyban, amelyek meghatározó szerepet játszanak különböző betegségek, mint pl. a Parkinson-kór, skizofrénia, autizmus vagy az epilepszia kialakulásában.

A kutatást megelőzően ennek a fehérjének csak mellékes szerepet tulajdonítottak az agyi funkciók folyamatában. Dr. Shin elmondása szerint bár a Syt1 már korábban is gyanús volt, de szerepét többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült egyértelműen bizonyítani. Végül egy egyszerű fehérje és kalcium vizsgálatra épülő vízhólyag teszt hozta meg a kíván eredményt. „Először sikerült kimutatni, hogy valójában a Syt1 vezérli az agyi jelfolyamokat. Ez valóban meghatározó dolog az idegkutatásban, hisz ez a lelke az agyi folyamatok molekuláris részének.”

Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: Iowa State University


Kapcsolódó anyagok

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének új elnöksége

Immunonkológiai terápia a nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél

Az art brut és a spiritiszta festészet

Bájos portrék, véres háborúk, pusztító járványok

Gondolatok a krónikus vesebetegek hypertoniájának kezeléséről

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Közel 600 növényfaj halt ki

Több millió egyéb faj fennmaradása múlik a növények túlélésén, köztük az emberé is. Ezért fontos annak ismerete, hogy mely növényeket, mely területekről veszítjük el, az ilyen információk segítik a fajmegőrző programok munkáját...

Tovább


A dunai limes helyszíneivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át Pécsett

A Római Birodalom egykori határvonala, a dunai limes lelőhelyeivel foglalkozó kutatóközpontot adtak át kedden a baranyai megyeszékhelyen - közölte az MTI-vel a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Tovább


A globális felmelegedés 17 százalékkal csökkentheti a vizek élővilágát

A globális felmelegedés 17 százalékkal csökkentheti a vizek élővilágát. A világ óceánjai hal- és egyéb állatállományának egy hatodát veszíthetik el a évszázad végére, ha a klímaváltozás a jelenlegi mértékben zajlik - vélik tengerbiológusok.

Tovább


Artery 2019

Artery 2019 konferencia Budapesten kerül megrendezésre október 10-12 között. Absztraktbeadási határidő: 2019 június 24. Korai regisztráció határideje: 2019 augusztus 9.

Tovább


Synaptotagmin1