hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Synaptotagmin1| |
 

Az Iowa State University professzora - Yeon-Kyun Shin - felfedezése szerint, egyedül a synaptotagmin1 (Syt1) fehérje felelős az agyban futó ingerületek közvetítéséért. Egy ilyen neurotranszmitter, vagy átvivőanyag feladata a receptorok aktiválása és az agyi aktivitásokhoz történő illesztése a kommunikáció során. Vannak például olyan átvivőanyagok az agyban, amelyek meghatározó szerepet játszanak különböző betegségek, mint pl. a Parkinson-kór, skizofrénia, autizmus vagy az epilepszia kialakulásában.

A kutatást megelőzően ennek a fehérjének csak mellékes szerepet tulajdonítottak az agyi funkciók folyamatában. Dr. Shin elmondása szerint bár a Syt1 már korábban is gyanús volt, de szerepét többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült egyértelműen bizonyítani. Végül egy egyszerű fehérje és kalcium vizsgálatra épülő vízhólyag teszt hozta meg a kíván eredményt. „Először sikerült kimutatni, hogy valójában a Syt1 vezérli az agyi jelfolyamokat. Ez valóban meghatározó dolog az idegkutatásban, hisz ez a lelke az agyi folyamatok molekuláris részének.”

Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: Iowa State University


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Tovább


Hogyan viszonyulunk a mentális betegekhez?

Online lakossági kérdőív készült a mentális betegekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálatához. A Simon Lajos egyetemi docens, pszichiáter, pszichoterapeuta által vezetett kutatócsoport a mentális zavarral élőket érintő stigmatizáció felmérésére és a hazai antistigma programok hatásvizsgálatára vállalkozott. A cél a hatékony nemzeti antistigma program kidolgozása.

Tovább


COVID-19 pandémia testi és mentális jóllétre tett hatásai - nemzetközi felmérés

The Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times (COH-FIT) egy nagy nemzetközi felmérést végző projekt, amely a koronavírus pandémia (COVID-19) által érintett országok egész lakosságára irányul. A projektben majdnem 200 kutató vesz részt több mint 35 országban, több nemzeti és nemzetközi szakmai szervezet hozzájárulásával. A COH-FIT projekt célja a kockázati és a védelmet nyújtó tényezők azonosítása, amelyek tájékoztatást nyújtanak a COVID-19 pándémiát megelőző és beavatkozó programok számára, illetve a jövőben előforduló más pándémiák számára.

Tovább


Synaptotagmin1