TARTALOM

 VISSZA

 


Synaptotagmin1| |
 

Az Iowa State University professzora - Yeon-Kyun Shin - felfedezése szerint, egyedül a synaptotagmin1 (Syt1) fehérje felelős az agyban futó ingerületek közvetítéséért. Egy ilyen neurotranszmitter, vagy átvivőanyag feladata a receptorok aktiválása és az agyi aktivitásokhoz történő illesztése a kommunikáció során. Vannak például olyan átvivőanyagok az agyban, amelyek meghatározó szerepet játszanak különböző betegségek, mint pl. a Parkinson-kór, skizofrénia, autizmus vagy az epilepszia kialakulásában.

A kutatást megelőzően ennek a fehérjének csak mellékes szerepet tulajdonítottak az agyi funkciók folyamatában. Dr. Shin elmondása szerint bár a Syt1 már korábban is gyanús volt, de szerepét többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült egyértelműen bizonyítani. Végül egy egyszerű fehérje és kalcium vizsgálatra épülő vízhólyag teszt hozta meg a kíván eredményt. „Először sikerült kimutatni, hogy valójában a Syt1 vezérli az agyi jelfolyamokat. Ez valóban meghatározó dolog az idegkutatásban, hisz ez a lelke az agyi folyamatok molekuláris részének.”

Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: Iowa State University


Kapcsolódó anyagok

Holnaplányok

A terápiák társadalmától a teremtő vágyakig

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Francia-magyar együttműködés az immunrendszer kutatásában

Az embrionális idegrendszer részét képező ganglionléc szerepét vizsgálja az immunrendszer fejlődésében egy francia-magyar kutatócsoport.

Tovább


Új eredmények a pollen és a klímaváltozás kapcsolatáról

Ez az első olyan cikk a nemzetközi szakirodalomban, amelyik globálisan mutatja ki, hogy a hőmérsékleti minimumok és maximumok folyamatos emelkedése hozzájárul az éves pollenkoncentráció növekedéséhez és a pollenszezon meghosszabodásához, az állomásonkénti összes pollenfajta együttes vizsgálata alapján.

Tovább


A tartós betegséggel élők kerüljenek az Európai Unió egészségpolitikájának fókuszába!

2019-ben az európai polgárok új Európai Parlamentet választanak és új Európai Bizottság is alakul. Ezek a változások egy kihívásokkal teli politikai környezetben zajlanak, fennáll a lehetősége, hogy az Unióban csökken az egészségügy szerepe a 2020 utáni időszakban.

Tovább


Sikeres véradás a Szegedi Tudományegyetemen

Nem hiába nyerte meg néhány évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetem az országos felsőoktatási véradóversenyt: a hallgatók, oktatók és az egyetem munkatársai között nagyon sokan vannak, akik fontosnak tartják az önkéntes véradást. Ezt bizonyította az is, hogy az év 100. napján, április 10-én, 252 fő jelent meg véradáson – közülük 187-en adtak vért. Ez volt az első olyan véradás, amelyen kiemelkedően magas volt a külföldi hallgatók száma.

Tovább


Synaptotagmin1