hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Stroke inkognitóban| |
 

Sokan nem ismerik a tényeket, ezért nem veszik észre a stroke aggasztó tüneteket. Egy online felmérés szerint az Egyesült Államokban négy 25 és 75 év közötti hölgyből csupán egy tud megnevezni kettőnél több alapvető, stroke-ra jellemző tünetet.

A tünetek késői felismerése miatt a nők stroke-ot követően általában később jutnak kórházi ellátáshoz, és ez a késlekedés rosszabb a kimenetel, valamint a maradványtünetek szempontjából.

A felmérés szerint a nők úgy gondolják, hogy az emlőrák ötször gyakoribb betegség, mint a stroke – pedig a valóságban kétszer annyi nő hal meg stroke-ban mint emlőrákban.

A 2000 megkérdezett 40 %-a nem is nagyon aggódott egy stroke-os esemény miatt, és egynegyedük nem tartotta valószínűnek, hogy ilyen bármely életkorban bekövetkezne.

A kutatók megállapították, hogy a színes bőrű és a spanyolajkú lakosság a legkevésbé tájékozott a stroke-ot illetően.

„Ha érzékeljük a stroke tüneteit, sürgősen hívni kell a mentőket, hogy azonnali orvosi eljárásban részesülhessünk, akkor is, ha a tünetek elmúlnak” – nyilatkozta Angela Gardner, az Amerikai Sürgősségi Orvoslás Kollégium elnöke a HealthyWomen szervezet jelentésében. – "Minden egyes perc, amit az agy oxigén nélkül tölt, 1,9 millió idegsejt halálát okozza.”

A stroke fő tünetei:

- Hirtelen nehézzé válik a beszéd, nehezen érthető, vagy zavaros.
- Az ajkak hirtelen jelentkező bénulása vagy gyengesége, amely lehet féloldali.
- Hirtelen arccsüngés, gyengeség, vagy bénulás az arc egyik oldalán.
- Egyensúlyproblémák, szédülés, nehezített járás.
- Hirtelen látászavar egyik, vagy mindkét szemben.
- Hirtelen jelentkező, akár ütésszerű fejfájás.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok

Felépülés a függőségből

Tudományos babonák a női testtel kapcsolatban

A leselkedő festő, avagy a kiérdemelt katonai kereszt

Elismerés a jövő építéséért

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az amazóniai erdőirtás növeli a térség hőmérsékletét

Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását - mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Tovább


Az előre jelzettnél lényegesen gyorsabban melegszik Európa

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát - írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társság folyóiratában, a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

Tovább


Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

Tovább


Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


Stroke inkognitóban