hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Serdülők öngyilkossági kísérletei –
Néma orvosnak a gyermek sem érti…| |
 

Mivel még nem tisztázott az SSRI-kezelés elindítása utáni öngyilkossági viselkedés esetleges veszélye, az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA) a kérdés szisztematikus tanulmányozása mellett döntött. Most közölték az eredményeket, amelyek rávilágítanak a módszeres kikérdezés szükségességére.

A vizsgálat keretében legalább közepes dózisú szelektív szerotoninvisszavétel-gátlóra (SSRI) nem reagáló, major depresszióban szenvedő serdülőket állítottak át másik SSRI-re vagy venlafaxinra.

A bevont 334 beteg első felében az öngyilkossági viselkedés (önsértés) felmérésekor a betegek és a szülők spontán beszámolóira hagyatkoztak, a betegek másik felét hetente megkérdezték, hogy végzett-e önsértést öngyilkosság céljából vagy más okból.

A vizsgálat kezdetekor (a gyógyszerváltás előtt) a résztvevők több mint a fele számolt be öngyilkossági gondolatokról, és egyharmaduk végzett önsértést nem öngyilkosság céljából.

Nem meglepetés, de ismétlendő: Az önsértés módszeres felderítésével jóval több esetben derült fény az önsértésre, mint csak a spontán beszámolókra hagyatkozva. Az öngyilkossági célú önsértés azonosításának aránya a spontán beszámolókra hagyatkozva 9%-nak adódott, míg módszeres rákérdezésre a betegek 21%-a árulta el. A nem öngyilkossági célú önsértésnél még nagyobb volt a különbség: 2% a 18%-kal szemben.

Az öngyilkossági viselkedés előrejelző tényezői közé tartozott a korábbi ilyen késztetés, a családi konfliktusok és a tudatmódosító szerek fogyasztása.

Érthető, hogy kevésbé megbízható az ilyen kellemetlen információk forrásaként a spontán említésre hagyatkozni, mert a szülők esetleg szégyellhetik, a serdülők pedig amúgy sem szívesen osztják meg a véleményüket másokkal.

Akárhogy legyen is, ha pontos képet akarunk kapni az öngyilkossági késztetésekről, elengedhetetlen a betegek rendszeres megkérdezése.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Am J Psychiatry 2009 Feb 17. [előzetes elektronikus közlés]


Kulcsszavak

major depresszió, öngyilkosság, serdülők, SSRI, kivizsgálás

Kapcsolódó anyagok

Meghaláshoz nyújtott orvosi segítség vagy orvosi közreműködéssel elkövetett öngyilkosság?

Fáradékonyság - tünet vagy mellékhatás?

A gyermek-felnőtt átmenet modern felfogása - tranzíció krónikus betegségekben

Az alkoholbetegség és a dohányzás interdiszciplináris vonatkozásai az alapellátás szemszögéből

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Láttasd a láthatatlant, hallasd a hallhatatlant!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Tovább


Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Tovább