hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Serdülők öngyilkossági kísérletei –
Néma orvosnak a gyermek sem érti…| |
 

Mivel még nem tisztázott az SSRI-kezelés elindítása utáni öngyilkossági viselkedés esetleges veszélye, az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA) a kérdés szisztematikus tanulmányozása mellett döntött. Most közölték az eredményeket, amelyek rávilágítanak a módszeres kikérdezés szükségességére.

A vizsgálat keretében legalább közepes dózisú szelektív szerotoninvisszavétel-gátlóra (SSRI) nem reagáló, major depresszióban szenvedő serdülőket állítottak át másik SSRI-re vagy venlafaxinra.

A bevont 334 beteg első felében az öngyilkossági viselkedés (önsértés) felmérésekor a betegek és a szülők spontán beszámolóira hagyatkoztak, a betegek másik felét hetente megkérdezték, hogy végzett-e önsértést öngyilkosság céljából vagy más okból.

A vizsgálat kezdetekor (a gyógyszerváltás előtt) a résztvevők több mint a fele számolt be öngyilkossági gondolatokról, és egyharmaduk végzett önsértést nem öngyilkosság céljából.

Nem meglepetés, de ismétlendő: Az önsértés módszeres felderítésével jóval több esetben derült fény az önsértésre, mint csak a spontán beszámolókra hagyatkozva. Az öngyilkossági célú önsértés azonosításának aránya a spontán beszámolókra hagyatkozva 9%-nak adódott, míg módszeres rákérdezésre a betegek 21%-a árulta el. A nem öngyilkossági célú önsértésnél még nagyobb volt a különbség: 2% a 18%-kal szemben.

Az öngyilkossági viselkedés előrejelző tényezői közé tartozott a korábbi ilyen késztetés, a családi konfliktusok és a tudatmódosító szerek fogyasztása.

Érthető, hogy kevésbé megbízható az ilyen kellemetlen információk forrásaként a spontán említésre hagyatkozni, mert a szülők esetleg szégyellhetik, a serdülők pedig amúgy sem szívesen osztják meg a véleményüket másokkal.

Akárhogy legyen is, ha pontos képet akarunk kapni az öngyilkossági késztetésekről, elengedhetetlen a betegek rendszeres megkérdezése.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Am J Psychiatry 2009 Feb 17. [előzetes elektronikus közlés]


Kulcsszavak

major depresszió, öngyilkosság, serdülők, SSRI, kivizsgálás

Kapcsolódó anyagok

Meghaláshoz nyújtott orvosi segítség vagy orvosi közreműködéssel elkövetett öngyilkosság?

Fáradékonyság - tünet vagy mellékhatás?

A gyermek-felnőtt átmenet modern felfogása - tranzíció krónikus betegségekben

Az alkoholbetegség és a dohányzás interdiszciplináris vonatkozásai az alapellátás szemszögéből

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Egészségügyi egyetemi szóvivői és kommunikációs képzés indul szeptembertől

A Soproni Egyetem egészségügyi szóvivő és kommunikációs tanácsadó szakot hirdet 2019. szeptemberétől. A szóvivőképzés két féléves, Budapesti helyszínű, teljes értékű egyetemi diplomát ad a sikeres elvégzést és államvizsgát követően. 

Tovább


53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Tovább


Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tiszát a PET kupán

Nyolc-tíz tonna hulladéktól mentesítették a Felső-Tisza Tivadar és Záhony közötti szakaszát a PET kupa idei résztvevői

Tovább


Súlyos hatásai lesznek a klímaváltozásnak Izraelben

Baruch Rinkovics professzor szerint az emberek nem értik, hogy nem csak a jegesmedvékről és a gleccserekről van szó, hanem az életükről is: a belélegzett levegőről, az ételről, a vízről, a tengerről, az évszakokról, az életminőségről.

Tovább