TARTALOM

 VISSZA

 


Serdülők öngyilkossági kísérletei –
Néma orvosnak a gyermek sem érti…| |
 

Mivel még nem tisztázott az SSRI-kezelés elindítása utáni öngyilkossági viselkedés esetleges veszélye, az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA) a kérdés szisztematikus tanulmányozása mellett döntött. Most közölték az eredményeket, amelyek rávilágítanak a módszeres kikérdezés szükségességére.

A vizsgálat keretében legalább közepes dózisú szelektív szerotoninvisszavétel-gátlóra (SSRI) nem reagáló, major depresszióban szenvedő serdülőket állítottak át másik SSRI-re vagy venlafaxinra.

A bevont 334 beteg első felében az öngyilkossági viselkedés (önsértés) felmérésekor a betegek és a szülők spontán beszámolóira hagyatkoztak, a betegek másik felét hetente megkérdezték, hogy végzett-e önsértést öngyilkosság céljából vagy más okból.

A vizsgálat kezdetekor (a gyógyszerváltás előtt) a résztvevők több mint a fele számolt be öngyilkossági gondolatokról, és egyharmaduk végzett önsértést nem öngyilkosság céljából.

Nem meglepetés, de ismétlendő: Az önsértés módszeres felderítésével jóval több esetben derült fény az önsértésre, mint csak a spontán beszámolókra hagyatkozva. Az öngyilkossági célú önsértés azonosításának aránya a spontán beszámolókra hagyatkozva 9%-nak adódott, míg módszeres rákérdezésre a betegek 21%-a árulta el. A nem öngyilkossági célú önsértésnél még nagyobb volt a különbség: 2% a 18%-kal szemben.

Az öngyilkossági viselkedés előrejelző tényezői közé tartozott a korábbi ilyen késztetés, a családi konfliktusok és a tudatmódosító szerek fogyasztása.

Érthető, hogy kevésbé megbízható az ilyen kellemetlen információk forrásaként a spontán említésre hagyatkozni, mert a szülők esetleg szégyellhetik, a serdülők pedig amúgy sem szívesen osztják meg a véleményüket másokkal.

Akárhogy legyen is, ha pontos képet akarunk kapni az öngyilkossági késztetésekről, elengedhetetlen a betegek rendszeres megkérdezése.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Am J Psychiatry 2009 Feb 17. [előzetes elektronikus közlés]


Kulcsszavak

major depresszió, öngyilkosság, serdülők, SSRI, kivizsgálás

Kapcsolódó anyagok

A Szexuális Rizikó-magatartásra vonatkozó Hiedelmek és Énhatékonyság Kérdőív hazai alkalmazásával szerzett tapasztalatok

Meghaláshoz nyújtott orvosi segítség vagy orvosi közreműködéssel elkövetett öngyilkosság?

Fáradékonyság - tünet vagy mellékhatás?

A gyermek-felnőtt átmenet modern felfogása - tranzíció krónikus betegségekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.

Tovább


Tudatos jelenlét a 21.században - elméletben és gyakorlatban

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2020. évi Vándorgyűlésének előzetes workshopjaként akkreditált képzés, mely a konferencián való részvételtől függetlenül minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább


Kincses Gyula: Pezsgő kamarai életet szeretnénk

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), és azon keresztül az egészségügy megújítását tűzték ki célul az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport résztvevőiből az ez év elején szerveződött Újratervezés tagjai, amelynek jelöltjei nyertek november utolsó napján a hivatásrend tisztújító küldöttgyűlésén. A kamara elnökévé Kincses Gyulát választották 202 szavazattal 120 ellenében.

Tovább


Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább