TARTALOM

 VISSZA

 


Rendkívül vékony a fogon lévő fluorid réteg| | |
 


A fluorid képezte védőréteg a fogunkon 100-szor vékonyabb, mint korábban gondolták – állapította meg egy új kutatás. - A vizsgálat eredménye felveti a kérdést, hogy egy ilyen vékony réteg valóban olyan nagymértékű védelmet tud nyújtani a fogszuvasodás ellen?

A fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb népbetegség világszerte mutatott rá Frank Müller és kollégái. Egyedül az Egyesült Államokban évente több mint 50 milliárd dollárt költenek az emberek fogkezelésekre. A bizonyos fogkrémekben és szájöblítőkben megtalálható fluorid az egyik leghatékonyabb eszköz a fogszuvasodás elleni küzdelemben.

A tudósok sokáig úgy tartották, hogy a fluorid hozza létre a fog felszínét védő fehér kemény réteget, a fogzománcot. Néhányan úgy vélték, hogy a fluorid egyszerűen csak átalakítja a fogzománcot alkotó legfőbb ásványt, a hidroxiapatitot egy fluorapatit nevű, a fogszuvasodásnak még inkább ellenálló anyaggá.

Az új vizsgálatok során kiderült, hogy a hogy a fog felszínét borító fluorapatit réteg mindössze 6 nanométer vastagságú. Ez azt jelenti, hogy 10 000 ilyen vékony réteg tenné ki egy emberi hajszál vastagságát. A tudósok továbbra is arra keresik a választ, hogy egy ennyire vékony réteg hogy képes hatékony védelmet nyújtani a fogszuvasodás ellen. A szakértők szerint a fluoridnak lehetséges hogy van még egy eddig ismeretlen hatása is fogzománcra.


Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Bevonat a tejfogon

Kapcsolódó anyagok

What the Future?

Színházi társasjáték a mélyszegénységről

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Szívbarát séták Veresegyházon

Négy év alatt több tucat ember életét menthették meg az „Út az Egészséghez” elnevezésű program eddigi túraösvényei, amelyeknek legújabb állomását Veresegyházon adták át.

Tovább


Bizonyítékot találtak a Wigner-kristály létezésére

Wigner Jenő egy nyolcvanéves jóslatát sikerült igazolniuk magyar és izraeli kutatóknak. A Nobel-díjas fizikus által megjósolt "Wigner-kristályt" (elektronok alkotta, különleges kvantumkristályt) egy szén nanocsőben figyelték meg.

Tovább


Tudomány és művészet a szentendrei MANK Galériában

A művészet eszközeivel hívja tudományos kalandozásra a közönséget a szentendrei MANK Galéria ArtScience címmel szerdán nyíló kiállítása.

Tovább


Átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház új szárnyát

A kórház jelenlegi befogadóképességét közel megkétszerező új épületet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg. A fejlesztés finanszírozása jelentős részben kormányzati forrásból valósult meg, ami önkormányzati, rendi és magántámogatásokkal egészült ki. Ezzel átadásra került az Egészséges Budapestért Program fejlesztéséhez tartozó első új kórházépület.

Tovább


Rendkívül vékony a fogon lévő fluorid réteg