hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Problémamegoldó terápia depressziós vagy idősebb betegeknél
Problémamegoldó terápia depressziós vagy idősebb betegeknél

| | |
 

A problémamegoldó terápia hatékony eszköz idősebb depressziós, vagy kivitelezési zavaros (executive dysfunction) betegek kezelésére – állítja az American Journal of Psychiatryban megjelent közlemény

A vizsgálatban 60 év felettiek vettek részt. A résztvevők véletlenszerűen a problémamegoldó, vagy a támogató kezelési csoportba kerültek, állapotukat 3, 6, 9 és 12 hét után ellenőrizték.

653 beteget vizsgáltak, közülük 221 felelt meg a kutatási kritériumoknak. A két csoport között már a hatodik héten különbség volt észlelhető a depresszió súlyosságában, de a kilencedik és a tizenkettedik héten a különbség már jelentős volt a problémamegoldó csoport javára. Nekik kevésbé voltak súlyosak tüneteik, nagyobb volt terápiás válaszuk és remisszió arányuk is.

A problémamegoldó és támogató csoport értékei: a terápiás válasz aránya a kilencedik héten 47.1 százalék illetve 29.3 százalék;a tizenkettedik héten 56.7 százalék illetve 34.0 százalék.

A remisszió aránya a kilencedik héten 37.9 százalék ill. 21.7 százalék; a tizenkettedik héten 45.6 százalék ill. 27.8 százalék volt.

A kutatás végén a problémamegoldó terápia a terápiás válasz és a remisszió szempontjából meghaladta a támogató kezelést minden 4.4-5.6 betegnél.

A kutatás az idősebb depressziós és kivitelezési zavaros betegeknél a problémamegoldó kezelés alternatíváját jelenti a gyógyszeres, vagy támogató terápiának.Forrás: www.hazijogorvos.hu
Szemlézte: dr. Szatmária Mariann
Eredeti közlemény: Am J Psychiatry 167:1391-1398, November 2010


Kapcsolódó anyagok: Antidepresszánsok hatékonysága - Buda Béla írása
Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Láttasd a láthatatlant, hallasd a hallhatatlant!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Tovább


Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Tovább


Problémamegoldó terápia depressziós vagy idősebb betegeknél