TARTALOM

 VISSZA

 


Postthromboticus szindróma – gyakoriság és prognózis| |
 

A mélyvénás thrombosis leggyakoribb szövődményei a tüdőembolia és a postthromboticus szindróma (PTS). Az életükben először proximalis mélyvénás thrombosist elszenvedő betegek egyharmadában kialakul PTS az antikoagulációs kezelés ellenére is ( Lancet 2005; 365:1163.). A PTS tünetei a fájdalom, a végtag duzzanata, a bőr pigmentációja és súlyos esetekben (a betegek körülbelül 8%-ában) bőrfekélyek. Nem egészen tisztázott, hogy egyes betegekben miért alakul ki PTS, másokban pedig miért nem.

A PTS fellépésével összefüggésben álló tényezők azonosítására kanadai kutatók prospektív, többcentrumos vizsgálatot végeztek 387 beteg bevonásával, akik vénás duplex-ultrahangvizsgálattal megerősített mélyvénás thrombosist szenvedtek (60%-ukban volt jelen proximalis thrombosis, 15%-ukban lépett fel tüdőembolia is). A betegeket kezdetben heparinnal kezelték (átlagosan 7 napig, kétharmaduk alacsony molekulatömegű heparint, egyharmaduk nem frakcionált heparint kapott), majd warfarinnal (átlagosan 34 héten keresztül). A PTS tüneteit 4 hónaponként ellenőrizték egy évig, majd két év után újra. A tünetek súlyosságát a Villalta-skálán (Haemostasis 1994; 24:158a) mérték fel; 5–9-es pontszám esetén enyhe, 10–14 pont esetén közepesen súlyos és >14 pont estén súlyos PTS-t diagnosztizáltak.

A betegek 29%-ában állapítottak meg enyhe, 9%-ukban közepesen súlyos és 3%-ukban súlyos PTS-t; öt betegnél alakult ki fekély. A Villalta-skálán mért nagyobb pontszámot előre jelezte az idősebb életkor, a magasabb testtömegindex, a női nem, a vena femoralis communis vagy a vena iliaca érintettsége és az anamnézisben szereplő mélyvénás thrombosis ugyanazon az oldalon.

A nagy betegszámú, prospektív vizsgálat eredményei megerősítik, hogy súlyos PTS viszonylag ritkán fordul elő a hagyományos antithromboticus kezelés mellett. Rossz azonban a hosszú távú prognózis, ha a thrombosis után rövid idővel lépnek fel súlyos PTS-re utaló tünetek, főleg proximalis thrombosis esetén. Ilyenkor megfontolható a thrombusok invazív eltávolítása. Nem vizsgálták, hogy a kompressziós harisnya vagy pedig a tartós antikoaguláns kezelés csökkenti-e a PTS kockázatát.


Forrás: Ann Intern Med 2008 Nov 18; 149:698.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern DávidKulcsszavak

postthromboticus szindróma, mélyvénás thrombosis, antikoaguláció, lábszárfekély

Kapcsolódó anyagok

Antikoaguláns kezelés a visszatérő vénás thromboembolia kockázatának kitett, malignus betegségben szenvedő betegek körében a SELECT-D vizsgálatban

Cardiovascularis rizikófaktorok vizsgálata a pitvarfibrilláció prioritásában

Rivaroxaban: új, hatékony, az aktivált X faktort közvetlenül gátló antikoaguláns

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Taroltak a digitális megoldások az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázaton

2019-ben negyedik alkalommal adta át ünnepélyes keretek között az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. A verseny résztvevőit Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, a pályázat fővédnöke köszöntötte. A fődíjat idén az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptárának ítélte a zsűri, amely a női egészséggel kapcsolatban nyújt támogatást, így hatékonyan segít a családtervezésben, valamint a nőgyógyászati betegségek korai felismerésében.

Tovább


2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak is csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez

Hamarosan tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) használó intézmények köre: 2020. január 1-ig minden magánorvosnak és -fogorvosnak csatlakoznia kell és legkésőbb 2020. június 1-tõl hiánytalanul adatot kell szolgáltatnia az EESZT-be.

Tovább


X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Tovább


Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább