TARTALOM

 VISSZA

 


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?

| | |
 


A vényköteles amfetaminok szedése növelheti a Parkinson-kór későbbi kialakulásának kockázatát - egy új kutatás szerint. A kutatók ugyanakkor elismerték, hogy a vizsgálat nem mutatott ok okozati összefüggést, ezért további kutatásokra lesz szükség.

A tanulmány szerzője, Stephen K. Van Den Eeden, a kaliforniai Kaiser Permanente kutatója arról számolt be, hogy azokban a személyekben, akik életük során szedtek Benzedrine-t vagy Dexedrine-t, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a neurológiai betegség, mint azokban, akik sosem szedtek ilyen gyógyszereket.

„Tudjuk, hogy az amfetamin használata kockázatokkal jár” – nyilatkozta Van Den Eeden. „Ez egy nem bizonyított aggály, de mérlegelnünk kell, hogy az előnyök túlsúlyban vannak-e az ismert kockázatokkal, és talán a lehetséges kockázatokkal szemben is.”
Az amfetaminok a dopamin felszabadítását és felszívódását befolyásolják, azt a kulcsfontosságú idegi átvivőanyagot, amely a Parkinson-kór kialakulásában is szerepet játszik. Ezeket a gyógyszereket gyakran írják fel figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), traumás agysérülések és a narkolepszia nevű krónikus alvászavar esetében. A kutatások kezdetén még rutinszerűen felírták fogyókúrához is.

Dr. Stacy Horn, a Pennsylvaniai Egyetem neurológus professzora úgy véli, a betegeknek és az orvosoknak az amfetamin alkalmazásának mérlegelésekor érdemes számításba venniük a kockázat-előny arányt.

A kutatás eredményeit az Amerikai Neurológus Társaság honolului éves konferenciáján teszik közzé áprilisban.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 2(02) A teljesítményfokozó gyógyszerek és táplálékkiegészítő készítmények használatának veszélyeiLAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(12) A Parkinson-kór modern szemléleteA Parkinson-kór korai tünete


Kapcsolódó anyagok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Csontos Erika és Szurovecz Illés kapták 2019-ben az Antistigma-díjat

A NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló csoportja a tagok javaslatai alapján évente ad ki Antistigma-díjat. Az elismerést olyan alkotók, közéleti emberek, szakemberek és sorstárs segítők nyerhetik el, akik a nyilvánosság előtt korrekten és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen. Az utóbbi években örvendetesen megszaporodtak a díjra érdemes alkotások, ezért idén is több díjat ítéltünk oda.

Tovább


Prosztatarákos betegeikért futották körbe a Balatont az orvosok

A prosztatarákos betegeknek erőt adó, mozgásra ösztönző kisfilm készült arról, hogyan futották körbe a Balatont az őket kezelő szakorvosok.

Tovább


Szívbarát séták Veresegyházon

Négy év alatt több tucat ember életét menthették meg az „Út az Egészséghez” elnevezésű program eddigi túraösvényei, amelyeknek legújabb állomását Veresegyházon adták át.

Tovább


Bizonyítékot találtak a Wigner-kristály létezésére

Wigner Jenő egy nyolcvanéves jóslatát sikerült igazolniuk magyar és izraeli kutatóknak. A Nobel-díjas fizikus által megjósolt "Wigner-kristályt" (elektronok alkotta, különleges kvantumkristályt) egy szén nanocsőben figyelték meg.

Tovább


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?