hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?

| | |
 


A vényköteles amfetaminok szedése növelheti a Parkinson-kór későbbi kialakulásának kockázatát - egy új kutatás szerint. A kutatók ugyanakkor elismerték, hogy a vizsgálat nem mutatott ok okozati összefüggést, ezért további kutatásokra lesz szükség.

A tanulmány szerzője, Stephen K. Van Den Eeden, a kaliforniai Kaiser Permanente kutatója arról számolt be, hogy azokban a személyekben, akik életük során szedtek Benzedrine-t vagy Dexedrine-t, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a neurológiai betegség, mint azokban, akik sosem szedtek ilyen gyógyszereket.

„Tudjuk, hogy az amfetamin használata kockázatokkal jár” – nyilatkozta Van Den Eeden. „Ez egy nem bizonyított aggály, de mérlegelnünk kell, hogy az előnyök túlsúlyban vannak-e az ismert kockázatokkal, és talán a lehetséges kockázatokkal szemben is.”
Az amfetaminok a dopamin felszabadítását és felszívódását befolyásolják, azt a kulcsfontosságú idegi átvivőanyagot, amely a Parkinson-kór kialakulásában is szerepet játszik. Ezeket a gyógyszereket gyakran írják fel figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), traumás agysérülések és a narkolepszia nevű krónikus alvászavar esetében. A kutatások kezdetén még rutinszerűen felírták fogyókúrához is.

Dr. Stacy Horn, a Pennsylvaniai Egyetem neurológus professzora úgy véli, a betegeknek és az orvosoknak az amfetamin alkalmazásának mérlegelésekor érdemes számításba venniük a kockázat-előny arányt.

A kutatás eredményeit az Amerikai Neurológus Társaság honolului éves konferenciáján teszik közzé áprilisban.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 2(02) A teljesítményfokozó gyógyszerek és táplálékkiegészítő készítmények használatának veszélyeiLAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(12) A Parkinson-kór modern szemléleteA Parkinson-kór korai tünete


Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Pályázati felhívás – 40 év alatti orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvosbiológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500 000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

Tovább


Horváth Ildikó államtitkár a Nekem Szól! Egészségértés Díj fővédnöke

Még két hétig, október 20-ig lehet pályázni a www.nekemszol.hu honlapon keresztül az idén negyedik alkalommal meghirdetett Nekem Szól! Egészségértés Díjra, melynek fővédnökségét Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár vállalta el.

Tovább


Láttasd a láthatatlant, hallasd a hallhatatlant!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. - a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Tovább


Elhunyt Kovács László orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Életének 80. évében, szeptember 29-én elhunyt Kovács László akadémikus, a sejtfiziológia és elektrofiziológia kiemelkedő kutatója - közölte az MTA.

Tovább


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?