hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?

| | |
 


A vényköteles amfetaminok szedése növelheti a Parkinson-kór későbbi kialakulásának kockázatát - egy új kutatás szerint. A kutatók ugyanakkor elismerték, hogy a vizsgálat nem mutatott ok okozati összefüggést, ezért további kutatásokra lesz szükség.

A tanulmány szerzője, Stephen K. Van Den Eeden, a kaliforniai Kaiser Permanente kutatója arról számolt be, hogy azokban a személyekben, akik életük során szedtek Benzedrine-t vagy Dexedrine-t, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a neurológiai betegség, mint azokban, akik sosem szedtek ilyen gyógyszereket.

„Tudjuk, hogy az amfetamin használata kockázatokkal jár” – nyilatkozta Van Den Eeden. „Ez egy nem bizonyított aggály, de mérlegelnünk kell, hogy az előnyök túlsúlyban vannak-e az ismert kockázatokkal, és talán a lehetséges kockázatokkal szemben is.”
Az amfetaminok a dopamin felszabadítását és felszívódását befolyásolják, azt a kulcsfontosságú idegi átvivőanyagot, amely a Parkinson-kór kialakulásában is szerepet játszik. Ezeket a gyógyszereket gyakran írják fel figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), traumás agysérülések és a narkolepszia nevű krónikus alvászavar esetében. A kutatások kezdetén még rutinszerűen felírták fogyókúrához is.

Dr. Stacy Horn, a Pennsylvaniai Egyetem neurológus professzora úgy véli, a betegeknek és az orvosoknak az amfetamin alkalmazásának mérlegelésekor érdemes számításba venniük a kockázat-előny arányt.

A kutatás eredményeit az Amerikai Neurológus Társaság honolului éves konferenciáján teszik közzé áprilisban.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 2(02) A teljesítményfokozó gyógyszerek és táplálékkiegészítő készítmények használatának veszélyeiLAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(12) A Parkinson-kór modern szemléleteA Parkinson-kór korai tünete


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpontot is működtetető konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet

Benyújtották a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS-ot a jövőben működtető nemzetközi konzorcium létrehozásáról szóló kérelmet Brüsszelben - tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Tovább


Hogyan viszonyulunk a mentális betegekhez?

Online lakossági kérdőív készült a mentális betegekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálatához. A Simon Lajos egyetemi docens, pszichiáter, pszichoterapeuta által vezetett kutatócsoport a mentális zavarral élőket érintő stigmatizáció felmérésére és a hazai antistigma programok hatásvizsgálatára vállalkozott. A cél a hatékony nemzeti antistigma program kidolgozása.

Tovább


COVID-19 pandémia testi és mentális jóllétre tett hatásai - nemzetközi felmérés

The Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times (COH-FIT) egy nagy nemzetközi felmérést végző projekt, amely a koronavírus pandémia (COVID-19) által érintett országok egész lakosságára irányul. A projektben majdnem 200 kutató vesz részt több mint 35 országban, több nemzeti és nemzetközi szakmai szervezet hozzájárulásával. A COH-FIT projekt célja a kockázati és a védelmet nyújtó tényezők azonosítása, amelyek tájékoztatást nyújtanak a COVID-19 pándémiát megelőző és beavatkozó programok számára, illetve a jövőben előforduló más pándémiák számára.

Tovább


Növelheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát az amfetamin?